2021. szeptember 11., szombat

Hidasi Judit - Elveszve

 

HIDASI JUDIT -

ELVESZVE

 


FÜLSZÖVEG

 

Létezik ​rosszabb rémálom egy szülő számára, mint a gyermeke elrablása?
Dóra élete teljes és boldog volt. Szerető család vette körül, karrierje felfelé ívelt, minden tökéletes volt, amíg el nem rabolták kétéves kisfiát a játszótérről. Minden kártyavárként dől össze benne és körülötte.

Őrült hajszába kezd és semmi más nem számít már neki, csak hogy megtalálja a fiát. Egy tapasztalt nyomozó, Puskás András és két számítógépes zseni tinédzser lesz segítségére. Az idő előrehaladtával a szálak sehova nem vezetnek, a nyomok kihűlnek, mígnem két év múlva ugyanonnan, ugyanúgy el nem tűnik egy másik gyermek is.

A nyomozás új lendületet kap és kontinenseken át vezet egy szörnyű és váratlan végkifejletig. Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem a fia elrablása lesz Dóra legsúlyosabb és legsötétebb megpróbáltatása.

Mire lehet képes egy anya, hogy visszakapja gyermekét?

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/hidasi-judit-elveszve/en-es-a-konyv/regina_elek

A remény hal meg utoljára.

Nincs annál rosszabb mikor egyetlen óvatlan pillanatban az addigi boldog családi légkör tragédiává változik. Egy gyermek elrablása szomorú és egyszerűen felfoghatatlan, hogy mégis ki és mi célból hoz ilyen erkölcstelen döntést. Bizonyíték nélkül ismeretlen tettes ellen a nyomozás magatehetetlenné válik, de egy újabb gyerek elrablása következtében tudatossá válik, hogy ez nem egy véletlen egybeesés.

Egy velejéig romlott alvilági bűnszervezet, melyet felölel a korrupció, a tanúk megsemmisítése, az ügyek eltusolása és a visszataszító bűncselekmények rendszeres elkövetése, amelybe Dóra véletlenszerűen belecsöppent és, ami feje tetejére állította az addigi nyugodt életét.

Dórának szembe kell szállnia az ismeretlennel szemben. A múltba való visszatekintések és az események haladtával, bár fény derül az igazságra, mégis hiányban szenved. A történet folytonosan önismétlő, ok-okozati összefüggéstől mentes és a kérdések megválaszolatlanak maradnak, a szereplők magatartása zavaros és magyarázatra szorul, míg a motiváció ismeretlen.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

Egy anya elveszíti a gyermekét. Nincs tettes, nincs bizonyíték, a nyomozóhatóság tehetetlen így az ügy megoldatlan. Dóra két évig rendszeresen kijárt a játszótérre, ahol kisfiát elrabolták, hírportálokat böngész, hátha valami információ morzsára bukkanna. A nyomozás mindaddig bizonytalan, míg ugyanazon helyen el nem rabolnak egy újabb kisfiút. Bizonyossá válik, hogy Dórát célzatosan választották ki, de a kérdés, hogy miért. Egy hajléktalannak öltözött férfi, akit senki nem tud beazonosítani miért, visz el egy másik kisfiút pont ugyanarról a helyről, tudva azt, hogy Dóra már nem fog ott tartózkodni?

Betekintést kapunk a múltba, ahol megismerjük Dóra még boldogsággal teli életét. A férjével és kisfiával boldogan éli mindennapjait, újságíróként dolgozik, hogy minél hatékonyabb információkat gyűjtve, igazi hírnévre tegyen szert. Egy ismerősétől kap egy fülest egy intézetről, ahol három kiskorú egyik napról a másikra eltűnik, anélkül hogy bármi komolyabb nyomozásba kezdenének. Az ügy romlott, politikai érdekeltség, titkos bűnszervezet, kiskorúak elleni bűncselekmények és erről csak Dórának volt tudomása. A főszerkesztő Ica, akinek szintén nagy a politikai érdekeltsége megtiltja a cikk nyilvánosságra hozását.

 


Dóra már elvált, alkoholista és magányos. A kisfia nyomozásának vezetője Puskás, próbálja támogatni és segíteni a nyomozásban, valamint a két kiskorú kiberzseni Zoli és Balázs. Ott van még Lali, akivel egy online segítő csoportban ismerkedett meg. A nyomozás során sok mindenre fény derül, és egyre tudatossá válik, hogy a cikk meg nem írása az egész baj okozója, hiszen akitől kapta a fülest bizonytalan körülmények között elhunyt, míg a főszerkesztő, aki nem engedélyezte a cikket elhagyta Magyarországot.

A múltban megismerjük Leventét, Dóra első igaz szerelmét, aki megjelenik a jelenben is, hiszen Dórának pénzre van szüksége. A múltbeli érzelmek újra kezdenek kibontakozni, de Dórának Puskással is történtek bizonyos érzelmi megnyilvánulásai. A nyomozás közepette kialakul egy érzelmi háromszög

Fény derül arra, hogy Icának köze van Dóra gyermekének elrablására, de mégis mi célja van erre? Hát mert Ica gyermeke Levente, aki úgy akarja visszaszerezni Dórát, hogy elrabolja a gyerekét. Két évig nem szól semmit csak rejtett nyomokat hagy maga után, úgy hogy Dórának ezekről semmi tudomása. Két évig nézi, hogy az áhítatott szerelme az alkoholba menekül, hogy majd egyszer egy család legyenek. Elrabol egy másik gyereket, hogy végre Dóra észhez térjen, hogy ő csak rá vár. Mégis milyen beteg elme akar így vissza szerezni valakit? És mégis mit gondolt mikor ezt elmondta, hogy a szerelme minden illegális határokon túlmutat majd, és boldogan fognak élni míg esetleg valaki fel nem jelenti őt? És még nincs vége. Megjelenik a hajléktalan, aki pillanatokon belül megsemmisít két embert Dóra szeme láttára, aki elrabolta a két gyereket és csak annyit mond, hogy keresd fel az aranykört.

Tipikus filmbe illő pillanat, hogy kimegy a képből és már ott sincs. Dóra meg nem kérdezi meg, hogy héé mégis mi a fene volt ez? Nem, ő inkább gyorsan feltakarít.

______________________________________________________________

Az dicsérendő, hogy ebben a történetben nemcsak az író magyar, hanem a karakterek és a helyszín is. Az alapötlet nem kimondottan új, számos olyan történet van ahol az anya, mint önkéntes igazságosztó megoldja az egész bűnesetet.

A történetben – bár lehet hogy a nyomatékosítás céljából – de egyfolytában újra és újra visszakanyarodunk a főszereplő szenvedésire. Olyan tettekről olvashatunk, ami nem kimondottan szokványos, mégis nem tudom megérteni, hogy mit miért csináltak a szereplők. Elrabolnak egy gyereket, de miért? Két év után elrabolnak egy másikat is, de miért? Azért, hogy Levente visszakaphassa Dórát? Ezért megkárosít két családot?

Levente, aki némi intelligenciával rendelkezik – és még ha befolyás alatt is állt – nem gondolkozik el azon, hogy ez nem jó ötlet, hogy van más módja is?

Dóra apja tudva azt, hogy a lánya egy veszélyes korrupt ember fiába szerelmes kitagadja, mintsem óva intené a lányát?

Nem derült fény arra sem, hogy Ica mégis miért akar egy olyan bűnszervezet feje lenni, ahol gyermekeket rabolnak el, fizikailag és mentálisan megkárosítva őket.

Kell a katarzis, kell a sokszínűség, de motiváció és célzat nélkül nem lesz hiteles a történet. Lehet, hogy ezekre a folytatásban fény derül, de ahhoz el is kell olvasni a második részt. Én nem most tervezem.



ÉRTÉKELÉS

✩ ✩ ✩


SZEREPLŐK


                  Puskás                                      Dóra                                      Levente


                                     Ica                                           Az ismeretlen hajléktalan



KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu