2021. szeptember 26., vasárnap

Madeline Miller– Kirké

 

MADELINE MILLER 

KIRKÉ


FÜLSZÖVEG

 

A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.

Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.

Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között.

Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/madeline-miller-kirke/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Egy varázslónő, aki emberi az istenek között és isteni az emberek között, akit az istenek megvetnek, és akitől az emberek félnek, a legnagyobb varázsló mégis száműzetésben él egy lakatlan szigeten, aki ennek ellenére mégis érintkezett híres és hírhedt emberekkel, istenekkel és szörnyekkel. A legnagyobb erővel rendelkező boszorkány, aki képes azzá változtatni bárkit, ami valójában is az, aki kivívja az istenek haragját, aki nem fél senkitől és semmitől, és aki megkérdőjelezi a halhatatlanságot.

A történet egy kevésbé ismert mégis nagyhatalmú varázslójáról szól. A görög mitológia híres alakjai, a helyszínek, a trójai háború, az istenek és emberek közötti viszálykodás, a szerelem és szerelemért tett véres cselekedetek mind-mind megjelennek a történetben. Nem mondható más, csak az, hogy ez egy méltó műalkotás az ókori görög kultúra felelevenítésére.


IDÉZET 

Régen azt hittem, hogy az istenség a halál ellentéte, de most már tudom, hogy az istenek halottabbak bárminél, mert változatlanok, és minden kifolyik a kezükből."

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK LEHETNEK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET 

A görög mitológia a valaha létező legszínesebb, legváltozatosabb, legabszurdabb történeteket foglalja magába. Van benne szerelem, ármánykodás, hűtlenség, bosszú, horrorisztikus lények, varázslat, háború és számos tanulság. Ebben a korban az emberek politeizmus szerint éltek, minden egyes jellemvonást párosítottak egy istenséggel, akit tisztelhettek, vagy akitől félhettek.

Jelen történet központi szereplője Kirké, aki bár isteni mivolttal rendelkezik elnyomásban és megvetésben él. Az ő világában az időnek nincs különösebb jelentősége, így a változásnak sem. A hedonizmus világkorában, az emberek és az istenek fő célja az élvezet minden egyes pillanatban való beteljesülése. Az istenek között szigorú hierarchia van, aki ellenszegül az örökkévalóságig bűnhődik.

Kirkét a családja nem fogadja el, az anyja és testvérei megvetik, kivéve öccsét, aki rövidesen elhagyja a családot királysága megalapítása céljából, ezért egyedül tölti isteni életét, mígnem találkozik a halandó Glaukosszal. Kirké nem tudja, miféle varázserő lakozik benne, míg a szerelem nem váltja ki belőle és Glaukosz istenné változik, de az irigység és a bánat még erőteljesebb változást idéz elő Szküllánál, aki egy tengeri szörnnyé változik. Ezek a varázslatok félelmet jelenthetnek bárki számára, hiszen minden egyes isten és ember azzá változtatható, ami az igazi valójuk, ezért kellett dönteni Kirké száműzetéséről.

Milyen lehet az egyedüllét egy lakatlan szigeten halhatatlanként az örökkévalóságig társaság és család nélkül? Kirké beleveti magát a varázslásba, fejleszti és erősíti képességét és bár akad társasága, hisz Hermész alkalmanként meglátogatja, hogy híreket közöljön. A húga is magához hívatja, ahol megismeri Daidaloszt és láthatja a Minotaurusz megszületését. Nimfákat küldenek hozzá, hogy tanítsa őket és hajósok tévednek a szigetre, akiken látva rossz szándékukat átváltoztatja őket. Ugyanígy indult Odusszeusz legénységével is, de a leleményesség győzött, és bár kialakult egyfajta szerelem köztük, előrelátható volt, hogy nem fog kiteljesedni, de mégis született egy gyerekük Télegonosz.

A görög kultúra számára központi szerepet játszott a jóslás. A mitológia során ezek a jóslatok mindig beigazolódtak, még akkor is, ha az ember vagy isten szándékosan ellenne akart tenni. A jóslat szerint Kirké fia okozza Odusszeusz halálát, ami be is igazolódott, még ha ezt nem is szándékosan tette. Télegonosz magával viszi a szigetre Odusszeusz feleségét Pénelopeiát, és fiát, Télemakhoszt. Egy nem szokványos családi légkör jön létre, főleg azért mert Kirké és Télemakhosz között szerelem bontakozik ki.

Kirké alkalmi viszonyban volt Hermésszel, akinek a fia Odusszeusz, akinek fia Télemakhosz. Három generációval volt kapcsolatban, melyek közül kettő halandó volt.

Kirké egy olyan varázslásra készül, ami visszafordíthatatlan, ami nem látható előre. Ha emberből lehet isten, istenből lehet ember? Valaki választaná az elmúlást a szerelem érdekében? Egy kimondottan veszélyes döntés, hiszen Glaukosz is elhagyta Kirkét egy szebbért ugyanez most is megismétlődhet. Kirké emberré változott, hisz tudta, hogy a halhatatlanság ellentéte nem a halandóság, hiszen a halhatatlanok nem tudják mi is az élet.

A hallhatatlanság negatív formájáról olvashatunk, amikor már az istenek is beleőrülhetnek az örökkévalóságba, főként ha arra vannak kárhoztatva, hogy egyedül éljenek örökéletükig. Olvashatunk a testvéri illetve családi szeretetről vagy annak nem létéről, a szerelemről, az istenek tetteiről és annak következményeiről. Kirké számára a szerelem volt amivé vált és amivé lett.

 

ÉRTÉKELÉS

✩ ✩ ✩ ✩ ✩

SZEREPLŐK

Kirké


Héliosz                                             Perszéisz


Aiétész                                         Pasziphaé

Odusszeusz                        Pénelopeia                   Télemakhosz


               Glaukosz               Hermész                   Daidalosz              Télegonosz



KÖSZÖNÖM, HOGY OVASTAD !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu