2022. június 5., vasárnap

John Cure - Hontalan lelkek

 

JOHN CURE –

HONTALAN LELKEK


FÜLSZÖVEG


Egy amerikai kisváros, ahol szörnyű gyilkosságok történnek. Egy Átjáró, ami a szellemvilágot összeköti az élővel. Egy Dögkút, amiről legendák keringenek. Clive Wallace kiegyensúlyozott, idilli kapcsolatban él feleségével, Susannával, és két kisfiával, Timmel és Robinnal. Megszokott életük azonban váratlan fordulatot vesz, amikor a kisvárosban gyerekek tűnnek el nyomtalanul, miközben a szüleiket könyörtelenül lemészárolják. Egy borús délutánon Tim és két barátja sárkányt eregetni indulnak a közeli tisztásra, nem is sejtve, hogy halálos veszély leselkedik rájuk.

 

Jack Homa, a város öregedő seriffje, próbál a rejtély megoldására bukkanni, azonban egyre nyilvánvalóbbá válik számára, hogy a kisváros lakói sötét titkot őriznek a múltból. Mindeközben Clive-nak szembe kell néznie szörnyű rémálmaival, és eltitkolt múltjával, hogy a családját megmenthesse a borzalmaktól.

 

De kicsoda Gerald, aki kezében egy véres csákánnyal bújik meg a sötét árnyékban? És mit akarnak Robintól a halott gyerekek szellemei? És felcsendül egy mondóka:


"gyerekek lelke, sötét az este

este, este, a gyereket lest

leszállt az éj, minden sötét

Gerald eljön a gyerekekért"

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/john-cure-hontalan-lelkek/en-es-a-konyv/regina_elek  

 

Bűn és bűnhődés

Egy elszigetelt kicsi város, ahol megmagyarázhatatlan, brutális, a józan ész által felfoghatatlan bűncselekmény sorozatok vették kezdetét, aminek elkövetésére nincs gyanúsított sem ésszerű magyarázat. Egy évekkel ezelőtt elkövetett bűn, amit minden lakosa kíván elfelejteni, mégis kísérti őket a bűntudat. Egy átok, ami e kicsin városkát megfertőzte, és ahol nincs hova menekülni.

Egy klasszikus kisvárosi história, ami a horror műfaj szempontból teljes mértékben megállja a helyét. Ideglelő, hátborzongató, váratlan és úgy tartalmaz nosztalgikus horrorisztikus elemeket, hogy eredetisége megmarad.

Egy páratlan, magyar író alkotta lidérces rémtörténet.


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

Egy kicsinyke város rejtélyes eltűnésekkel, brutális halálesetekkel, elfeledett titkokkal. Éneklő arcnélküli gyerekek, számtalan hangya és egy titokzatos és rémisztő kalapos férfi csákánnyal a kezében.

A horror műfaj a filmiparban az egyik a legkönnyebb, míg egy könyv esetében a legnehezebb feladat. Olvasás közben csak a történet leírása és a képzeletünk tudja megalkotni a hátborzongató eseményeket. Itt nincsenek hangok, rezgések, rémisztgetések, látványelemek, ami felejthetetlenné tenné a történetet, ezért kevés a horror történet és még kevesebb a jó horror történet.  Jelen sztori részemről izgalmas és vérfagyasztó lett.

Egy klasszikus horror történet, amiben fellelhető egy kis Drakula, és egy kis Rémálom az Elm utcában. De mégis valamiben, új valamiben eredeti. Már a címe is horrorisztikus. A csákány, mint eszköz, és a bánya, mint helyszín nagyon jól ki lett találva, mivel kevés olyan horror film ahol a bánya megjelenne, ugyanakkor a horror játékokban közkedvelt helyszín. A hangyák is új keletűek, ami megint egy jól kitalált eleme a történetnek. Az éneklő gyerekek meg megunhatatlanok, hiszen az éjszaka közepén arc nélküli gyerekeket látni és hallani, az mindig hátborzongató, pláne a kis dalocska, amit elénekelnek.

A történet egy szürke kis városban zajlik, ahol valaki az éj leple alatt gyerek kacaj és ének kíséretében a szülőket brutálisan meggyikolja, a gyereket pedig elviszi. Már több családot elragadott valaki az élők soraiból, azonban a helyi seriff Jack Homa mégsem tud senkit meggyanúsítani. Barátjával Peterrel keresnek bizonyítékokat, de egy fantommal van dolguk, a halálesetek száma pedig csak növekszik. A gyerekek eltűnnek, a szülőkkel meg mindig valami szörnyűség történik. A nyomozásba beavatkozik az FBI is, aki két ügynököt kirendel a nyomozás felderítésében.

E közben a Wallace család Clive, Suzanna és gyermekeik Tim és Robin természetfeletti eseményeknek lesznek szemtanúi. Robin látja az arcnélküli szellemgyerekeket, Suzanna meglátja a váratlanul megjelenő hangya kolóniát, Clive-ot pedig álmában üldözi egy szörnyű titok a múltból. Tim pedig a barátaival elmegy sárkányt eregetni, pont oda, ahol a város által elhíresült „dögkút” van, ami egy évekkel ezelőtti vérbosszú helyszíne, ahol a lidérces kalapos otthona van, és ahol Tim és barátai is áldozatul estek a kalapos haragjának.

Gerald az öreg bányamester, akit hamisan megvádoltak, és különös kegyetlenséggel a város lakói megöltek, most megtorolja azok leszármazóival mindazt amit vele tettek. A gyerekek másodfokon, míg a szülők első fokon leszármazói az elkövetőknek. A szülők, akik az elkövetéskor még szintén gyerekek voltak megvádolták a bányászt egy olyan tett elkövetésével, amit Ők maguk követtek el. És hogyan jut át Gerald a túlvilágról a valóságba? Egy picinyke ládán keresztül, ami az átjáró, amit egy idült alkoholista, akinek családja szintén Gerald áldozatául esett, és aki időközönként kinyitja ezt a ládát. 

Nyilvánvalóan van olyan elem, amik kicsit zavaros. A gyerekek énekelnek jelezve a veszélyt, de Robinnak elmondják, hogy az Ő szerepük tulajdonképpen mit is képvisel. Ha a szülőknek is ezt mondták volna, anélkül, hogy kuncognak és énekelnek, akár meg is menekülhettek volna.

Ettől függetlenül a folytatásra nagyon kíváncsi vagyok, illetve az író további regényeire.

 

ÉRTÉKELÉS


🎩 🎩 🎩 🎩 🎩


SZEREPLŐK

Gerald

 

Clive Wallace                                      Suzanna Wallace

Jach Homa                                        Peter

John DePalma                                     Eva Caus


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu