2022. december 17., szombat

Török Ábel - Gonosz erdő meséi

 

TÖRÖK ÁBEL –
GONOSZ ERDŐ MESÉI 


FÜLSZÖVEG

Róka, az erdő rettegett gyilkosa bosszúra szomjazik. Egykori barátai elárulták, megcsonkították, és elkergették a trónról. Miközben ő tervet sző ellenük, a birodalomban lázadás készülődik, mert az uralkodót őrület kerítette hatalmába, a nép pedig megelégelte a zsarnokságot. Vajon ki lesz az, akin mindannyiuk sorsa megfordul? Farkas, a királyi gárda iszákos parancsnoka? Disznó, akinek a trónra és a királynéra fáj a foga? Menyét, a sarlatán? Kajmán, a tébolyult király? Vagy Borz, a kegyetlen nagyherceg? Egy biztos: Róka első vonításával kezdetét veszi a játszma, amely hamarosan vérbe borítja az egész erdőt. A gonosz erdő meséi véres fantasy, felnőtteknek szóló állatmese, ugyanakkor igazi irodalmi élmény. Ajánljuk mindenkinek, aki nem riad meg, ha a háta mögött összecsattan egy állkapocs…


Természet törvényei

Az emberi mivolttal felruházott állatok, a kapzsiság, a kegyetlenség, az önzés és a tébolyultság fertőjében élve, egy vonítással az eddig sem békés kicsinyke erdőben bekopogott a csontig hatoló rettegés. Míg a nép elnyomásban van, addig a kiváltságosoknak ugyanazért az egy dologért fáj a foga, a korlátlan és abszolút hatalomra. Kezdetét is veszi a harc, hogy megdöntsék a zsarnokságot és a szenvedést, de ugyebár tudjuk, hogy a hatalom soha nem hal meg, csak gazdát cserél.

Egy rendkívül sötét és véres mese, ahol nem a klasszikus jó és rossz harca zajlik, hanem a rossz a még rosszabb ellen. Az állati ösztön találkozik a leghitványabb emberi tulajdonságokkal, így létrehozva e felejthetetlen rémtörténetet.


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET 

Az éjszaka közepén elhangzik egy erőteljes vonítás, mely hadüzenet, mindazoknak kik elárulták és elűzték a rettegett Vöröst.

Egy abszolút monarchia a sötét erdő közepén, ahol a középkorban zajló életviszonyok uralkodnak. Járvány van, magasak az adók, a nép éhínségben és rettegve él, olykor fellázadva a zsarnokság ellen több-kevesebb sikerrel.

Ami a legérdekesebb a történetben, hogy a szereplők emberi tulajdonsággal felruházott állatok. A tiszta vérű emberek vagy kihaltak, vagy nem is léteztek.

A történetet hat példátlan állat szemszögéből olvashatjuk.
- Róka, a helyi sorozatgyilkos, aki a király jobb keze és barátja volt, míg meg nem elégelték éjszakai mészárlásait és elűzték otthonából.
- Menyét, az alattomos kuruzsló, kit egy mélységes trauma ért egy sötét éjszakán.
- Farkas, az alkoholizmus és szerencsejáték szenvedélyében élve, az adósságokban fürdőzve, mások testi bántalmazásával próbál tekintélyt szerezni.
- Disznó, az uzsorás, ki magát sunyi módon jó színben feltüntetve ármánykodik a király ellen.
- Borz, a kis király, aki az éj leple alatt állatok elrablásával, nappal a foglyok megkínzásával éli ki vágyait.
- Kajmán a tébolyult, üldözési mániában szenvedő király.

Egytől egyig gonosztevők és gyilkosok, mindegyik vérrel fitogtatja erejét, míg a jóság vagy némi pozitív jellem, egyikben sem fellelhető. Ez tulajdonképpen a Trónok Harca és a Zootropolis egyvelege, csak itt vastrón helyett egy kőtrónusért áhítozik mindenki.

Az állatok legyenek ragadozók, növényevők, madarak, emlősök vagy hüllők, kistermetűek vagy nagyok, egymás mellett közösségben élnek. Korábban a medvék uralkodtak, akiket a bivaly, míg végül őt is ledöntötte trónjáról Kajmán, Rókával és Borzzal karöltve. A cél mindig az egyeduralom ledöntése, de a hatalom fertőző tud lenni, így a történelem mindig megismétli önmagát.

Róka bosszút forral, addig Disznó és Borz királyságot akarja. Kajmán és Farkas nagyvonalakban nem akar semmit, míg Menyét célja az, ami igazán elgondolkodtat. Azért van önkényuralom, mert egy valaki irányítja a királyságot, ha a hatalom nem egy kézben összpontosulna, nem lenne diktatúra.

A nagy csata, a végső harc a hatalomért nem éppen kellemesen ért véget. A történet egy eltorzult valóságot mutat, az emberi tulajdonságot állati külsővel. Mindvégig brutális, egy percre sincs megállás a véres jelentekben, de mégis egy valami elmaradt, a végén a nagy csattanó.

Lehetett volna, hogy vagy mindenki odavész a harcban, vagy akár Medve végül elárulja Rókát, VAGY, ami nekem a legjobban tetszett volna, hogy Róka a győzelem után megint letér a rettegett Útra, egy fülsértő dörrenés és egy végső vonítás. VÉGE.


ÉRTÉKELÉS

🦊 🦊 🦊 🦊


FŐSZEREPLŐK


EGYÉB SZEREPLŐK


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu