2022. november 11., péntek

Marissa Meyer - Winter

 

MARISSA MEYER –

WINTER 


FÜLSZÖVEG

 

Még a jövőben is egységben az erő…

Luna népe rajong a bájos, kedves Winter hercegnőért, és csodálják a kecsességét. Szépségét még az arcát csúfító sebek ellenére is lenyűgözőbbnek tartják, mint a mostohaanyjáét, Levana királynőét.

Winter megveti a mostohaanyját, és tudja, hogy Levana sosem fogadná el a gyerekkori barátja, a jóképű palotaőr Jacin iránt táplált érzelmeit. De Winter nem olyan gyenge, mint amilyennek Levana hiszi, már évek óta dacol a mostohaanyja kívánságaival. A kiborg műszerésszel, Cinderrel és a társaival akár még egy lázadást is képes kirobbantani, hogy megnyerje a túl régóta dúló háborút. De talán mindent elveszítenek…

Legyőzheti-e Cinder, Scarlet, Cress és Winter a gonosz űrbéli királynőt, hogy aztán boldogan éljenek, míg meg nem halnak?

Nem az a mese, amire emlékszel.

De az biztos, hogy sosem felejted el!

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/marissa-meyer-winter/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, ki egy szép napon a Hold égitest legszebb hercegnőjévé válik. Winter a vele született képesség használatának ellentmondva gyakran az őrület küszöbén áll, de még így is ő nép kedvence, amit a királynő nem igen néz jó szemmel. Bár nem a legszebb, de ennél nagyobb gondja is akad.

Kezdetét vette a bolygóközi háború. A jogos örökös visszaköveteli királyságát és a fellázadt néppel karöltve megostromolja a várost.  Nehéz küzdelemnek ígérkezik, hiszen egy olyan ellenséggel állnak szemben, akik képesek az elmét irányítani, de a változásba vetett hit még ennél is erősebb.  Egy végső csata a jövőért, a békéért, és az új királyságért.

Egy rendkívül összetett sorozatot olvashattunk. A mese szépséges világa és a kegyetlen disztópia harmóniát alkot egymással és egy olyan izgalmas történetet mesél el, amivel ritkaszámban találkozhatunk.

Egy méltó lezárása egy különleges és felejthetetlen történetnek.


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

Végre találkozhatunk a Holdkerekség legszebb lányával. Winter, aki a gonosz királynő mostoha lánya, vele született képessége nélkül éli mindennapjait, aminek elfojtása egy rendkívül kínzó és veszélyes hallucinációkat von maga után. Egy holdbélinek az elme irányítása létszükséglet, mint más halandónak az étel vagy az alvás.

Luna központja, Artemisia, a fényűzés városa, ahol a kiváltságos holdbéliek a hedonizmus mámorában élik mihaszna életüket, míg távolodva a fővárostól egy meghatározott munkavégzést végezve, szektorokra bontva van a sanyargatott nép szegregálva. Az örök rettegés veszi körül a lakosságot, hiszen olykor saját magukban sem bízhatnak.

A zsarnokság és a diktatúra felbomlasztására készül Cinder és csapata, most már Kaito császárral karöltve. A haditerv elkészült, melynek megvalósítása majdnem egyenlő a nullával. Egy másik égitesten, egy varázslókkal, génmódosított farkasemberekkel és több ezer fegyveres katonával szállnak szemben, de ugyebár a remény hal meg utoljára. A megérkezés nem indult zökkenőmentesen, és a csapatot a baljós körülmények elválasztották.

A gonosz királynő Levana meg akar szabadulni kedvenc mostoha lányától, ezért felkéri egyik katonáját, aki nem más, mint Winter szerelme Jacin. Természetesen Winter túléli és Scarlettel pont ugyanabba a szektorba mennek, ahova Cinder és társai is elmenekültek. Micsoda véletlen.

Ahhoz, hogy ledöntsék a trónt, először a népet kell fellázítani, ami könnyűszerrel sikerül is, tekintettel az életkörülmenyekre, a korlátokra és a nyomorra, amibe élni kényszerültek. DE megjelenik Amery, hogy csírájában elfojtsa a lázadást, aminek következtében elfogják Cindert és Farkast.

Cinder fogásban van, közben zajlik az esküvő, hogy egyesüljön két ember, két ország, két külön égitest egy globális szövetség keretében. Bár Kaito nyíltan tiltakozik, az Ő elméjét könnyen lehet irányítani. Az esküvőn lenne Cinder kivégzése, de Ő sikeresen elmenekül, de előtte készít egy felvételt Levana igazi arcáról.

Kis idő múltán a csapat újfent találkozik, így lehet folytatni a lázadást, de Cindernek a vízbe ugrása miatt használhatatlanná váltak kiborg testrészei, ezért megint várnunk kell. Ezt helyreállítva a toborzás sikeresen zajlik tovább, a szektorok fellázadtak, de aztán előkerül az a bizonyos alma (ami a borítón úgy néz ki, mint egy Nina Riccis parfüm).


A vírustól már nem immunisak a holdbéliek sem, ezért Winter, aki a fertőzés magja, körülötte mindenkit megfertőz. A lázadást megint egy kicsit félre kell tenni, hogy az ellenszert megszerezzék, persze ezzel is sikerrel járnak, így most már  megint folytathatják haditervüket, anélkül, hogy bármi megzavarná őket.

Az ellenség erősebb, ez nem kérdés, ezért a Levanáról készült felvételt kell mindenki számára elérhetővé tenni, hiszen a hiú királynőnek a való énje a legnagyobb gyenge pontja, ezért Cress és Thorne becsempészik a felvételt a ceremónia alatt. E közben a nép haragja eléri Artemisiát és kezdetét veszi az összeütközés.

A csata kimenetele mindvégig Levana felé hajlik, de aztán elindult a felvétel. Levana, akit vagy fátyolban eltakarva vagy felfoghatatlan szépségéről olvashattunk, egy csúf sebekkel teli idős nő. Ezt látva Levana elmenekül, az ellenség megreked és Winter által toborozott újabb haderő ledöntötte Artemisiát. Persze a fővarázsló Amery sorsa is igen emlékezetessé sikeredett, hiszen saját maga vetett véget életének Winter által irányítva.

A lázadás sikerrel járt, de a zsarnokság leszámolása Levana és Cinder végső harcával zárul le.

_______________________________________________________________________

A sorozat befejező kötete a végső háború, a jogos örökös harca a zsarnokság ellen, egy rendkívül izgalmas és felejthetetlen élményt okozott.

A negyedik mese, a Hófehérke története, ahol Winter egy szépséges, kissé különc hercegnő, aki a jót látja mindenben és mindenkiben. Itt nincs herceg, itt egy katona van, aki mindenre képes szeretett hercegnője érdekében. Szerepet kap a menekülés és persze az alma. A törpék nem szerepeltek, bár nem tudom, hogy a génmódosított farkasoknak lehet hét alfája volt, erre már nem emlékszem.

A szereplők mindösszesen kilencen vannak, abból négy szerelmespár. Ez már túl sok mennyiség, aminek az az eredménye, hogy egyik-másik itt, ott, amott elszakad a csapattól, de mindig a véletlen folytán pont ugyanoda kötnek ki. Arról kiemelten érdemes beszélni, hogy a gonosz, jelen esetben Levana személye is igen összetett. Gyerekkorában nővére által irányítva bántalmazta saját magát, amivel szépsége megfakult, míg a haragja erősödött.

Tekintettel arra, hogy ez egy mesékre épülő történet, így végkimenetel nem mondható váratlannak, hiszen Cinder történetétől kezdve ezzel számoltunk. Ez a sorozat tipikusan az fajta eset, amikor az utazás okoz élményt és nem az úti cél.


ÉRTÉKELÉS

 ☾ ☾ ☾ ☾ ☾


SZEREPLŐK

        Cinder                         Scarlet                          Cress                       Winter

Kaito                         Farkas                      Thorne                       Jacin

        Iko                                                                     Kinney

                                   Levana                                                        Aimery Park



KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu