2021. január 22., péntek

Sienna Cole - A köd után

 

SIENNA COLE -
A KÖD UTÁN



A ​gonosz köztünk jár.


San Francisco monoton hétköznapjai felbolydulnak, amikor egy fiatal nő megcsonkított holttestére bukkannak a Csendes-óceán partján. Az első halottat hamarosan még több követi, és Mike Marshall nyomozó számára világossá válik, hogy egy sorozatgyilkos szedi áldozatait a város környékén. Amikor azonban belekezd az ügy felderítésébe, még sejtelme sincs arról, hogy kivel vagy mivel áll szemben. A gyilkos több lépéssel jár a nyomozócsapat előtt, és tökéletesen eltűntet maga után minden bizonyítékot.


Amikor az FBI profilozója, Wade Nelson különleges ügynök is bekapcsolódik a nyomozásba, váratlan és megdöbbentő fordulatok következnek be: kiderül, hogy a gyilkosságok térben és időben is jóval messzebbre nyúlnak a vártnál. Talán mindeddig téves úton jártak? Talán nem is a megfelelő gyilkost követték? Vajon a hosszadalmas kihallgatások során már találkoztak a valódi tettessel, majd tovább üldözték a „Ködember” névre keresztelt fantomot? Egy sokrétű és minden ízében kegyetlen játszma veszi kezdetét, ami tíz évvel ezelőtt kezdődött egy véletlen találkozással. Mike Marshall ismét szembesül azzal, hogy semmi sem az, aminek látszik, és a gonoszt ott kell keresnie, ahol a legkevésbé számít rá.


RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/sienna-cole-a-kod-utan/en-es-a-konyv/regina_elek

A zsenit és az őrültet csak egy hajszál választja el egymástól, de mégis mikor esik át valaki a túloldalra?

San Francisco-t rettegésben tartja egy fantom, akinek nők esnek áldozatául. Az elkövető kapcsolatot teremt a nyomozóhatósággal és gúnyt űz belőlük, hisz tudja, hogy mindenki számára láthatatlan. Egy klasszikusba csomagolt sorozatgyilkosról olvashatunk, aki rendkívül leleményes, merész és igencsak elvetemült.

A történet nem kimondottan az elkövetőre, hanem a motivációra és a gonosz elméjében zajló gondolatokra összpontosít. Kriminálpszichológiai szempontból széleskörű ismertetést nyújt a sorozatgyilkosokról, arról hogy mégis mi zajlik odabent, mi az ösztönző erő vagy éppen a kiváltó ok. A szereplők, a nyomozás folyamata és az idősíkok váltakozása miatt mindvégig izgalmas, egyben elgondol-kodtató, azonban elmaradt a végén a nagy fordulat.

Betekintés a gonosz tudatába.

 

IDÉZET

"Az első sorozatgyilkos egy nyomozó életében olyan, mint az első szerelem: felkavarja, megőrjíti és padlóra küldi az embert."


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

Elsősorban fontos említést tenni, hogy Sienna Cole egy páratlan írásmóddal rendelkező író, aki minden műfajban derekasan helyt áll, a történetek magával ragadóak, a szereplők karakteresek, a befejezések váratlanak. A köd után egyfajta második része az „Elmejáték” című műnek, mivel megint Mike Marshall nézőpontjából bogozzuk ki a szálakat és találjuk ki az elkövető kilétét. Mivel ott olyan rendkívüli fordulattal zárult, így ilyesfajta ledöbbenést várunk el ettől is.

A történet feleleveníti a valóságban megtörtént 19. században ismert Hasfelmetsző Jack és a későbbi Zodiákus gyilkos esetét, mivel az elkövető San Fransiscoban fiatal nőket kegyetlen módon öl meg, felveszi a kapcsolatot a rendőrséggel és a sajtóval és követeli, hogy fejtsék meg ezt a rébuszt.


Ennek a feladatnak a megfejtésére Mike Marshall nyomozó és Wade Nelson profilozó kapja. A nyomozócsapat további tagjai Paulie, aki segíti a nyomozást és Luke Estrada aki Mike-nak adta a feladatot. Mike az előző részben megismert Mirandával továbbra is tartja a kapcsolatot, ami egyre komolyabbá válik köztük.  A nyomozás során az áldozatok életét megismerve megtudjuk, hogy ezek a hölgyek nem az erkölcsös életmódot helyezik előnyben, így bár meg van a kapcsolódási pont, de nincs meg a motiváció

Betekintést kapunk a múltba pontosabban három évvel ezelőttről, ahol John Camacho őrmester próbálja felderíteni a pár nappal ezelőtt eltűnt Marion ügyét. Nincs holttest, nincs üzenet, nincs hasonlóság a jelenben történt esetekkel. Marion okos, diplomázott és a legkevésbé sem könnyűvérű. Egy büntetés végrehajtási intézetben dolgozott börtönpszichológusként. (Azért ez már kicsit gyanús lehet.)

A nyomozás a szokásos módon halad, lassan apránként egy-egy kicsi nyommal, hogy fokozza a feszültséget. Már három női holttest van, de az elkövetőről semmi információ. Vannak rosszul kiválasztott gyanúsítottak, és akadt egy potenciális szemtanú. A nyomozás akkor kezd igazán beindulni, - ami egyébként a történet bevezető része – hogy tíz évvel ezelőtt is volt egy hasonló eset, és az elkövetőt Nolant elkapták, aki micsoda véletlen pont abba a büntetés-végrehajtási intézetbe került ahol Marion dolgozott.

Így zárójelesen megemlítem, hogy én már ekkor sejtettem, hogy valami HarleyJoker szindrómának leszünk szemtanúi. És bár nem sokat tévedtem, mert Marion – bár nem szeretett bele – de csodálta, amiket elkövetett, és biztosítja számára, hogy ezt a tevékenységet továbbra is folytassa. Úgy gondolom, hogy az írónő nem szándékozta ezt túlságosan elrejteni és nagy fordulatnak szánni, mivel elég egyértelmű volt és körülbelül a mű közepén ki is derült. A csattanó inkább az lett ”volna”, hogy Marion mindvégig jelen volt a nyomozóhatóság látóterében, hisz se nem túl közel, se nem túl távol volt. Bár számomra ez is számítható volt. Ő volt az a kedves szemtanú, aki teljesen félrevezette a nyomozást, és aki megint személyazonosságot cserélve elszökött.


A számos valóságban történő sorozatgyilkosok említése, azok gondolkodásmódja, mentális elemzése és Marion szemszögéből és az ő fejben zajló körültekintés nagyon érdekes volt. Érezhető volt Marionnak mennyire eltérnek az érzései más emberekhez képest. Maga a pszichikai részek a történetben izgalmasak és döbbenetesek voltak. A végén vártam volna valami váratlan, de ettől függetlenül egy bámulatos krimit olvashattunk.

ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰


SZEREPLŐK


                        Wade Nelson                                     Mike Marshall



      John Camacho               Miranda                    Paulie                  Estrada 

                           Marion                                                    Nolan



KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu