2021. január 17., vasárnap

Baráth Viktória - Egy év Rómában

 

BARÁTH VIKTÓRIA -
EGY ÉV RÓMÁBAN

 


FÜLSZÖVEG

 

Két ​megtört szív. Két reményvesztett lélek. Egy közös cél: megtalálni a boldogságotLeila Findley, a 33 éves írónő élete mélypontra kerül. A múltjában történt tragédiák hatására kialakult depresszióját alkohollal, gyógyszerekkel és egyéjszakás kalandokkal próbálja kezelni. Ezt azonban a kiadója nem nézi jól szemmel, így ultimátumot kap: vagy elutazik, hogy naplót írjon, amit végül könyvként kiadhatnak, vagy elveszíti a szerződését, az utolsó dolgot az életében, ami legalább egy kicsit boldoggá teszi. Nincs más választása, egy évre Rómába kell költöznie.


Hogy könnyebben boldoguljon az idegen városban, segítséget kap Jonathan Raymond atya személyében. A férfi pontosan Leila ellentéte: mosolygós, jókedvű, életvidám, ezért az állandóan komor hangulatú lány eleinte elutasítóan bánik vele. Az atya pozitív hozzáállása azonban őt is megfertőzi. Szokatlan barátságuk egyre jobban elmélyül, amitől Leila úgy érzi, hogy a legmélyebb gödörből is létezhet kiút. Képesek vagyunk megküzdeni a múltunk démonaival? Lehetünk még a tragédiáink ellenére is boldogok? Ránk találhat a szerelem azután, hogy már végleg letettünk róla?

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/barath-viktoria-egy-ev-romaban/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Valóban minden út Rómába vezet?            

Amikor úgy érezzük, hogy mélyponton vagyunk, ahol már nincs lejjebb, akkor a következő lépés már csak felfele vezethet. Leila élete nem kimondottan a normális kerékvágásban haladt, a tehetetlenség és a bűntudat legyőzte őt emiatt önmaga kínzásával élte mindennapjait. Egy új környezet egy kedves idegen segíthet kiszakítani jelenlegi állapotából és egy jó útra terelni őt a boldogság felé.

Leila hangulata kihatással van az olvasóra, ahogy egy év alatt a melankóliából egyre jobban kiteljesedett közvetlenebb és szerethetővé válik, hogy megváltozik az életfelfogása és rájön, hogy az élet megy tovább, így ki kell használni minden egyes pillanatát.

A könyv a könyvben való megvalósítás rendkívül kreatív, a szereplők folyamatosan fejlődnek, megismerjük Róma szépségét, nevezetességeit, kultúráját mintha mi magunk is ott lennénk.

Ahogy a hősnőnk is megmondta, egy könyvben az első és az utolsó fejezet a legfontosabb. Az első felkelti az érdeklődésünket, míg az utolsóban ámulva olvasunk el minden egyes szót újra és újra.

A legszebb városban a legszebb történet.


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

Ez a könyv nem csak egy egyszerű romantikus történet vagy egy spirituális utazás a boldogság felé. A történet rendkívül tömény és összetett. Fellelhető benne a szenvedély a depresszió a tragédia és a szerelem.  Maradandó élményt fog okozni.

Leila képtelen elfelejteni és feldolgozni a múltban történt tragédiákat, így alkohollal, tudat módosító szerekkel és egyéjszakás kalandokkal próbálja tompítani a fájdalmát. Egy olyan lehetőséget kap, amit mindenki más gondolkodás nélkül elfogadna, de ő ezt is teherként fogja fel. A főnöke és egykori szeretője Jeremy megkéri, hogy egy évig utazzon el Rómába, és írjon egy naplószerű történetet.

Kezdetben rendkívül elviselhetetlen Leila hisz mindenkivel távolságtartó és önostorozásával telnek mindennapjai, de találkozik Raymond atyával, aki a türelem mintaképe, így lassan-lassan megismerkednek egymással. Ahogy telnek a napok, Leila egyre inkább kezd megnyílni és barátkozni, és nemcsak Jonathannal, hanem a körülötte lévő Fabioval és a Glasgow-i barátjával Joannal is őszintébb lesz.


Egy nap hirtelen felindulásból ott hagyja a kiadót és, hogy fenn tudja tartani a lakást Fabio nővérénél kezd dolgozni Francescánál. Ezalatt Leila bejárja az egész várost, megnézi a nevezetességeket, találkozik Jonathan édesanyjával Evaval és  láthatja Elba szépségét. Továbbá megismeri Jonathan hivatását és életfelfogását, hogy mennyi lemondással és önmegtartóztatással jár a papi hivatás, szemléltetve Jonathan tanoncával Angeloval. Ebből adódóan köztük semmilyen testi vagy érzelmi kapcsolat nem jöhet létre így próbálnak csak barátként tekinteni egymásra, de mindvégig érződik a köztük lévő feszültség. Ettől függetlenül Leila összejön Fabioval, aki nem nézi jó szemmel, hogy ilyen közel áll Jonathanhez.

Telnek a hónapok és az együtt töltött pillanatok következtében Leila érzelmeket kezd táplálni Jonathan iránt, nem hiába hiszen segít neki talpra állni, talál neki egy kiadót a könyvéhez elviszi Elbába és Velencébe. S mint kiderül ez kölcsönös és onnantól kezdve már semmilyen transzcendentális erő nem állíthatja meg őket az egymásra találáshoz. Jonathannak választania kell a hivatása vagy a szerelem.

A két főszereplő kezdetben tökéletes ellentétei egymásnak. Leila földhöz ragadt, lobbanékony és kissé lekezelő személy, míg Jonathan türelmes, kedves és nyugodt. A találkozásukat követő egy év alatt rendkívül nagy jellemfejlődésen mennek keresztül egymás javára. A többi szereplők is kiemelést érdemelnek, Eva az úttörő, Fabio a sztereotip olasz, Angelo a fiatal papi tanonc szerepében mind-mind egyedi karakterek.

És mint minden hűséges olvasó természetesen azt várja, hogy a szerelem erősebb mindennél és boldogan élnek, míg… el nem olvassuk az utolsó fejezetet.



És feltesszük azokat a kérdéseket, hogy „most mi van” vagy „ez most komoly”?

A vége olyan rendkívüli csavarral lett megírva, hogy az elviszi az egész történetet. És bár sok mindenki csalódottan csukja be a könyvet a nem létező happy enddel lezárulva, de mivel ilyen egyedi és fordulatos befejezése volt az biztos, hogy felejthetetlen élményt okozott az írónő az olvasók számára.


ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰ ✰

SZEREPLŐK


Leila                                              Jonathan


Francesca                              Joan                                 Eva


                    Angelo                                Fabio                                Jeremy



KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu