2021. április 28., szerda

Cara Hunter – Sötétben

CARA HUNTER –
SÖTÉTBEN

 


FÜLSZÖVEG

 

Tudod, ​mit rejtegetnek a szomszéd házban?

 

Egy félholt nőt és egy gyereket találnak egy alagsori szobába zárva. Senki se tudja, kik ők – a nő nem tud beszélni, és nem jelentették be olyan személyek eltűnését, akiknek a személyleírása illik rájuk. A ház tulajdonosa egy idős férfi, aki azt állítja, még sosem látta őket. Oxford csendes város. A környékbeliek nem értik, hogyan történhetett meg mindez az orruk előtt. De Adam Fawley detektívfelügyelő tudja, hogy semmi nem lehetetlen. És senki nem olyan ártatlan, mint amilyennek látszik….

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/cara-hunter-sotetben/en-es-a-konyv/regina_elek

Mindenkinek van sötét oldala.

A szabadság megfosztásának egyik legvisszataszítóbb formája, amikor egy védtelen fiatal magatehetetlen lányt évekig fogva tartanak egy sötét pincében. Az állandó jellegű fizikai bántalmazások mellett az áldozat olyan lelki hatásokon esik át, mely szabadulását követően képtelenné teheti a hétköznapi életbe való visszaállásra. Olyan esetről olvashatunk, ami a valóságban több alkalommal is elkövettek nők ellen, és amire csak évekkel később derült fény.

A történet egy olyan útvesztő, ahol minden alkalommal más irányba indulunk el, de minden alkalommal ugyanoda lyukadunk ki. Rendkívül fondorlatos és kellően idegtépő, akármennyire is akarjuk megfejteni a bűnesetet, a legkevésbé sem egyszerű, hiszen a látszat néha csal, és látszat mögött van a lényeg.

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET


A második részben szintén olyan esetről olvashatunk, ami egy komoly bűncselekmény, és – mint az előző részben is – egy valóságon alapuló tettet dolgoz fel. A személyi szabadság megsértésének olyan formájáról olvashatunk, ahol valakit évekig sanyargatva egy alig pár négyzetméteres szobába tartanak fogva, emellett még folyamatosan fizikailag bántalmazzák.

A könyv alapja - és ezt a történetben is említik - a Josef Fritzl eset.

Az ilyen bűncselekmények napfényre derülése sajnálatos módon túl későn és általában a véletleneken vagy a tettes figyelmetlenségén múlik. Jelen esetben is egy ikerház egyik részének a felújítása miatt került tudomásra, hogy a másik oldalon a pincében egy alultáplált fiatal lány és egy gyermek tartózkodik. Egyszerűnek tűnik az eset, hiszen ki más tarthatta fogva, mint a tulajdonos. De a bonyodalom ott kezdődik, hogy Dr. Bill Harper idős, demenciában szenved, így vallomástételre képtelen és egyébként se tud róla, hogy a pincében egy lány tartózkodott, míg az áldozat oly mértékű lelki sérelmeket szenvedett, ami miatt ő sem képes bármiféle vallomást tenni.

A nyomozás Adam Fawley vezetésével ezúton újra megkezdődik, aki a csapatával együtt elkezdi a tényállás feltárását. Az előző részhez képest Erica Somer több szerepet kapott, míg Verity Everett jelenléte az egész történet alatt felejthető. Ott van még Gareth Quinn és Chris Gislingham, akik a tipikus klasszikus filmbe illő rendőrtársakként tűnnek fel. Továbbá több szerepet kap Adam felesége Alex, aki ideiglenesen magához veszi az áldozat gyermekét.

A nyomozás során fény derül egy korábban elkövetett ám megoldatlan bűnestre, ahol egy boldog családban élő riporternőnek Hannah Gardinernek nyoma veszett, és aki pont a tett helyszínének szomszédságában lakott. A férje továbbra is neveli a kisfiúkat, és bár gyászolja a feleségét, mégis igen közeli kapcsolatot ápol a bébiszitterrel Pippával.  Rövid időn belül meg is találják Hannah holttestét, szintén ugyanabban a házban.

Felmerül a kérdés, hogy a két esetnek köze van egymáshoz? Egy mozogni alig tudó beteg öregember titokban egy nőket bántalmazó pszichopata? Idővel felderítik Bill múltját, ami a legkevésbé sem mutatja azt, hogy az lenne, sőt ő volt az áldozat a korábbi házasságában is, hiszen a felesége Priscilla többször is bántalmazta fizikailag. Ez az elfojtott frusztráció ilyen mértékű elborulást okozott az elméjében, hogy ha már a feleségét nem is, de másokat megbüntethet? Amikor egy ilyen esetről olvasunk, azt a kérdést tesszük fel, hogy mégis ki képes ilyet elkövetni? Ha ilyenről hallunk egyből azt fogjuk gondolni, hogy Bill Harper, de ha nem ő akkor valaki más követte el ezt a bűntettet. És a nyomozás is ezen kérdés menetével próbál választ kapni és ezért számos nyomozás zsákutcába torkollott. Ha a kérdés az lenne, hogy mi által történhet meg egy ilyen eset, akkor közelebb kerülhetünk a válaszhoz is.

Ahogy Bill Harper is megírta a tanulmányában, a sok mese, és a videojátékok is azt hirdetik, hogy van egy királylány, akit fogva tartanak, és akit meg kell menteni. Nem is merül fel bennünk, hogy a királylány önszántából megy a sárkánnyal őrzött kastélyba és nem is akarja, hogy megmentsék, mert így ő fogja örökölni majd a kastélyt és a temérdeknyi kincset? Nem feltételezhetjük, hogy a királylány egy csaló?   

A történet olvasása során felmerülne az olvasóban, hogy ez egy óriási átverés? Az elején biztosan nem.

Jelen történetben Vicky bevállalta, hogy három évig egy házban él Bill tudta nélkül, akit több alkalommal szórakozásból bántalmaztak és begyógyszereztek. Vicky hasonlít Priscillára, ezáltal a begyógyszerezett Billtől közvetve teherbe is ejtette magát, hogy ettől kezdve majd a gyermek örökölje Bill teljes vagyonát. Továbbá eljátszotta az áldozatot a befolyásolható, naiv, sajnálatra méltó testvér szerepét is, mert hát mindt kiderült Pippa és Vicky testvérek, akik együtt követték el mindezeket.


Bár testvérek, ugyanakkor a testvéri szeretet látszatát sem mutatják ki egymás iránt. Pippa bezárta Vickyt a pincébe, aki kis híján éhen is halt. Na de mégis ki a dominánsabb közülük? Ki az, aki megtervezte mindezt? Az olvasó mindvégig Pippát gondolja, hisz az olvasás során akként értlemezzük, hogy ő vette rá Vickyt a gyermeknemzésre, és Hannah holttestének eltüntetésére. De végezetül csak egy valaki nyert és az nem Pippa volt. Vicky számára a testvére leverése egyben az ő győzelme a bosszú vagy a terv része volt? 


ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰ ✰


SZEREPLŐK

HARPER ÜGY SZEREPLŐI

                     Vicky                        Dr. Bill Harper              Priscilla Harper 

HANNAH GARDINER ÜGY SZEREPLŐI 

                  Pippa                      Hannah Gardiner               Rob Gardiner           


     ÁLLANDÓ SZEREPLŐK

NŐI SZEREPLŐK

   Verity Everett                        Erica Somer                       Alex Fawley

FÉRFI SZEREPLŐK 

        Chris Gislingham                       Adam Fawley                       Gareth Quinn  


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASDTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu