2021. május 30., vasárnap

J.D. Barker – Szíve helyén sötétség

 

J.D. BARKER –
SZÍVE HELYÉN SÖTÉTSÉG

 


FÜLSZÖVEG

Jack ​ Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik.

Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó. Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.

Egy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén várakozik, cseperedik és tanul. Senkivel nem beszélhet, és nem ér hozzá senki. Borzalmas erő lakozik benne, ezért azok, akik bezárták, sohasem fogják kiengedni. A szereplőket elképzelhetetlen szálak kötik össze egymással.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/j-d-barker-szive-helyen-sotetseg/en-es-a-konyv/regina_elek

 

A szín hiánya

 

Egy átlagos fiú és egy rejtélyes lány találkozása egy nem kimondottan hétköznapi helyen, egy különös, uniformizált szervezet, évente egyszer történő szokatlan halálesetek és egy titkos laboratórium, amelyben szerepet játszik egy bizonyos nap. Jack élete a feje tetejére állt, mikor találkozott Stellával, ami az évek során még komplikáltabbá és veszélyesebbé vált. Bárhova megy a kérdések és a titkok egyre csak halmozódnak körülötte.

 

Egy misztikus történet, ahol a modern technológia és egy megtervezett, ugyanakkor hibásan kivitelezett utópia következtében a hatalom irányítása oly mértékben felfordul, hogy az önuralom semmisé válik.

 

IDÉZET 

"Vannak olyan pillanatok az ember életében, amikor azt hiszi, tudja, mi következik. A kiszámíthatóság, az azonosság pillanatai."

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK LEHETNEK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

A történet három fő szálon zajlik. Jack életéről, aki egy tragikus ám rejtélyes baleset következtében elveszítette szüleit, Faustino Brier nyomozásáról, melyben minden augusztus 8. napján történik egy megmagyarázhatatlan bűncselekmény és a D alanyról, aki egy különleges kepeségekkel rendelkező kisfiú, és akit egy laboratóriumban megfigyelés alatt tartanak. A három főszereplőben a közös vonás a megszállottság. Míg Jack mindenáron meg akarja találni Stellát, Faustino ki akarja deríteni a rejtélyes halálesetek titkát, a D alany pedig ki akar szabadulni, hogy bosszút álhasson.

Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Jack egy átlagos kisfiú, aki a nagynénjével Jo-val együtt augusztus 8. napján kimennek a szülei sírjához. Egy óvatlan pillanatban meglátja Stellát, aki egy padon ül egyedül és egy könyvet olvas. Stella egy kicsit rejtélyes kicsit arrogáns, de Jack érdeklődését felkelti, annyira, hogy ezt követően minden alkalommal visszamegy a temetőbe, hátha találkoznak megint.  Az évek telnek és Stellával – bizonyos éveket kivéve – csak augusztus 8. napján találkozik. Stella körül mindig vannak fehér ruhába öltözött fehér kocsival közlekedő személyek, különösen egy fehér hajú nő, Oliver. Az idő során Jack barátra lel Dunk személyében, később lesz egy barátnője Gerdy, Jonál egy gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak és minden hónap augusztus 8. napján valaki pénzt ad Jacknek.

Faustino a társával Fogellel próbálja kideríteni, hogy ki, miként és mi céllal követi el a bűncselekményeket. Az áldozatok különböző neműek, korúak és mindig más helyszínen találják meg őket minden év augusztus 8. napján. A furcsaságok fala folyamatosan bővül, ugyanakkor nem közelítenek a megfejtés felé. Minden év egyforma volt, kivéve az elsőt, ahol egy család életére törtek, míg az elkövetők ugyanolyan rejtelmes módon haltak meg, elégtek, de mégsem. Egyetlen túlélő egy kislány volt.

A D alany esetében nehéz eldönteni azt, hogy ő tulajdonképpen egy áldozat vagy egy rendkívül veszélyes tényező. Képes irányítani másokat, akik kénytelenek eleget tenni a kérésnek legyen az bármi. Kiskorától kezdve egy burokban kellet élnie, hogy megfigyelés alatt tartsák minden mozdulatát. Ő egy tökéletes fegyver.

Stella szintén különleges képességekkel megáldott vagy megátkozott személy, hiszen elszívja az életet attól, akit megérint. Ahhoz, hogy ő éljen másnak meg kell halnia. Stella életben maradása érdekében minden év augusztus 8. napján megérint egy embert. Megégnek, de mégsem. 


Jack élete egyre csak bonyolultabbá válik. Bármit is megtud a múltjáról, annál több kérdést és rejtélyt hagy maga után. Egy bizonyos napon pontosabban augusztus 8. napján Stella titokzatosan eltűnik, Faustino életét veszti, és egy magát Prédikátorként nevezett személy is jelen volt, akiről csak annyit tudunk, hogy ő viszi Jacknek a pénzt. A helyszínen számos ember életét veszti, ki fegyver által, ki megégve, avagy mégsem. Stella csak egy levelet hagyott hátra Jacknek.

A következő találkozás évekkel később történik meg, amikor már Jack egy alkoholista Stella pedig egyfajta örömlány. A szerelem közöttük az az igazi Plátói szerelem lesz, hiszen a fizikai érintkezés közöttük nem jöhet létre. Rájönnek, hogy az szüleik és a D alany szülei illetve még más személyek ismerték egymást, és ezen személyek nagy része különös oknál fogva már nem él. Elkezdik felkeresni a még élő személyeket, hogy kiderítsék a titok magját.

Az események akkor kezdenek beindulni, amikor a D alany megszökik, nem is akárhogyan. A teljes osztályt megöli vagy az elméjét eltorzítja. A D alany vagyis David Pickford kiskorában az apja bántalmazta őt a családját, aminek következtében David arca megégett és elcsúfította az arcát. A még élő fehér ruhások (Charter) vezetését átveszi és Oliverrel együtt céljuk megtalálni Stellát. Elkezdődik egy hosszú és veszedelmes hajsza, melyben Jack és Stella folytonos menekülésbe kezd David és a Charter csapatai elől. Időközben találkoznak Cammievel és a Prédikátorral – akik szintén tagjai volt a szüleik csapatának – és a közös lányukkal Darbie-vel, akinek a különleges képességét még nem ismerjük. 


A végső összecsapás Dunk rejtekhelyén van több száz fegyveressel, David pedig egyetlen mondatával elintézi, hogy a jelen lévők elkezdjék lemészárolni egymást.  Közben Stella már több mint egy éve nem oltott életet és oly mértékben legyengült, hogy a közelében lévő minden élőlényt kiszipolyoz, amik perceken belül elhalnak.

És a nagy csattanó, hogy míg David a hangjával okoz másnak kárt, addig Darbie a némaságával. Azzal, hogy David hozzáért elveszítette a különleges képességét, a hangját, ami menekülésre kényszerítette és ezzel elveszítette a küzdelmet. Jack és Stella, mint kiderült érintkezhetnek egymással, mert Jack képessége, hogy sose hal meg, ezért az életét sem lehet kiszívni. Így végre boldogan élhetnek..

És ami a legfontosabb David Pickford gyönyörű férfi.

____________________________________________________________

A történet rendkívül összetett, amit nem is lehet röviden összefoglalni. A történet mindvégig rejtelmes, misztikus és elgondolkodtató. A különleges képességek negatív formáját láthatjuk – Jack képességét kivéve – hiszen David gondolattal irányíthat bárkit, Stella bárkihez él elhal, Darbie pedig mások hangját elveszi, de ő továbbra is néma marad.

A Charter egy olyan szervezet, melyben olyan anyagot juttattak be a kísérleti alanyokban, akiknek gyermeke egy biológiai fegyverré válik, pusztán szavakkal vagy érintéssel bármit és bárkit elpusztítanak. Egy utópia, melyben az emberek eszközökké válnak egy nagyhatalom irányítása alatt. És a kísérlet folytatódik.

A szereplők kellően kidolgozottak, és a széles intervallumú történet alatt nagyon fejlődésen is mentek keresztül. Ami különös, hogy a könyv végig tragikus és megdöbbentő eseményeket tartalmazott, a vége mégis túlságosan pozitívan zárult. A szerelem létrejöhetett semmi hátrányos következmények nélkül, a jók boldogan élnek, míg a rossz elszigetelten él és már csak közvetve tud hatni az emberekre. Természeten kell a boldog vég egy történetben, de jelen esetben - tekintve a végig zajló tragikus eseményeket - különösen jóra sikerült.

ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰ ✰

SZEREPLŐ

Stella                                                    Jack


Oliver                                                 David


      Dunk                                   Jo                                           Gerdy

               Prédikátor                                Vogel                               Faustino



KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu