2021. június 22., kedd

Baráth Viktória – Első tánc

 

BARÁTH VIKTÓRIA –
ELSŐ TÁNC


FÜLSZÖVEG

 

Meddig ​érdemes küzdeni egy férfi szerelméért? És az álmaidért?


Zoey álma, hogy musicalszínésznő lehessen, ennek az álomnak azonban határt szabnak a gátlásai. Hogy bebizonyítsa rátermettségét, a 21. születésnapján Párizsba utazik egyedül, ahol szenvedélyes szerelemre lobban a skót származású Owennel, aki a fiatal lány számára a tökéletes férfi – egy apró szépséghibával: a 35 éves Owennek ugyanis van egy titka. Később felbukkan a színen egy másik férfi is, aki pont azt a biztonságot tudná nyújtani Zoey-nak, amit Owentől sosem kaphat meg. Zoey válaszút elé kerül: vajon a szenvedélyes szerelmet választja, vagy a biztonságos és kiszámítható életet, netán saját lábára áll, és elindul az álmai megvalósításának útján? Hová vezethet egy titkokkal és hazugságokkal kezdődő kapcsolat? A nagy korkülönbség ellenére kialakulhat-e életre szóló szerelem két ember között? Te mit tennél meg az álmaidért?

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/barath-viktoria-elso-tanc/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Kicsi a világ

Egy nyári utazásból egy izgalmas kaland veszi kezdetét, ami a hétköznapokban tovább folytatódik. Egy véletlen találkozásból egy véletlen kapcsolat, ami további véletleneket hoz maga után, ami nem csak szenvedéllyel, hanem bonyodalmakkal is jár. 

A legfőbb úti cél végig jelen van a történetben, azonban maga az út kevésbé. Nem ismerjük meg mennyi küzdelemmel, lemondással, rivalizálással jár az elismerés, illetve az álom megvalósítása. A szerelmi szál kellőképpen összegabalyodott és természetesen érvényben van a mindenki egyért elv csak ugyebár más kontextusban.

A szerelem egy őszintétlen, bonyolult ugyanakkor heves formájáról olvashatunk, melyben a szereplők között kialakult vonzerőnek semmilyen fizikai erő nem szabhat gátat. A kérdés csak az, hogy egy olyan kapcsolat mely hazugságokra épül, képes egy hosszantartó szerelemre vagy ez csak viharos románc marad?


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

Párizs a szerelem és a szenvedély városa, legalábbis ezt mondják. Zoey ajándékba kapott egy Párizsi utat, hogy végre felszabadultan szórakozzon és pihenjen. Mennyi a valószínűsége annak, hogy pont ott találja meg az igazit? A repülőn találkozik egy jóképű idegennel, akivel az egész út alatt kellemesen elbeszélget, és mikor leszáll, a gép elválnak útjaik. Zoey szerencsétlenségére adminisztrációs hiba következtében nem érkezett meg a kért foglalása, ezért más szálláshely után kellett kutatnia.

Sikerült is egyet találnia és micsoda véletlen pont ott ahol a titokzatos idegen Owen is tartózkodik. Mégis mennyi a valószínűsége annak, hogy pont ugyanabban a szállodában szállnak meg mindketten? Owen meghívja ebédelni Zoeyt, hogy jobban megismerkedjenek, aki kétkedve elfogadja, aminek következtében kis idő múlva egymás karjaiban kötnek ki. A tipikus romantikus jelenetek áradata veszi kezdetét. Kezdve az Eiffel toronnyal – kihagyva, hogy órákig sorban állnak és tele van turistával – amit követnek a romantikus vacsorák, a drága ajándékok, a tánc az esőben és természetesen a búcsú nélküli elválás hagyva egyetlen egy üzenettel. Amit nem értek az az, hogy egy digitalizált, elektronikus kommunikációs eszközökkel túlzsúfolt világban élünk és Owen ugyebár nem tudta Zoey eredeti nevét, de Zoey fel tudta volna keresni. Kicsit se furdalta a kíváncsiság, hogy mégis kivel szórakozott egy hétig?


Beköszönt az ősz, elkezdődik a képzés és a kissé karót nyelt, ám ő is igen jóképű igazgató Sean bejelenti, hogy új tanár érkezik, aki micsoda véletlen nem más, mint Owen. Most komolyan mennyi annak a valószínűsége, hogy egy másik kontinensen pont ugyanabba a művészeti iskolába megy tanítani? És bár kiderül, a turpisság Zoey álnevéről és Owen munkahelyéről mégis egy titkos szenvedélyes kapcsolat veszi kezdetét. Én azt értem, hogy elfogadott a tanár-diák viszony, de azért ennyire semmibe venni az etikai szabályokat az felfoghatatlan, és akkor mért is kellett titokban tartani?

Zoey még a barátai előtt is titkolja a kapcsolatát, ami ahhoz vezet, hogy az egyik barátja Jackson bevallja, hogy Zoeytól többet akar, mint barát, míg a másik barátja Amy megcsókolja Owent, aki nem kimondottan mondott ellent a csóknak. És hát érkezik egy új tánctanár is, aki nem más, mint Owen felesége Lisa. Mennyi annak a valószínűsége, hogy Lisa is pont ugyanebben az iskolában fog tanítani? A rendes igazgató úr ennyire nem talált más alkalmas személyt erre a munkára tudva azt, hogy Zoey és Owen együtt vannak? És még nincs vége. Sean és Lisa korábban egy pár volt, akit Owen egy túlfűtött éjszakán becserkészett.

A kapcsolat viszonnyá alakul, ami se veled se nélküled alapon működik. Zoey véget akar venni a románcnak, de a kísértés néha erősebbnek bizonyul. Kiderül azonban, hogy Sean mindig is érdeklődött Zoey iránt, csak nem volt bátorsága kezdeményezni. És ezzel kialakul egy szerelmi négyszög. Mennyi a valószínűsége annak, hogy Sean tudva azt, hogy milyen volt a múltja Owennel pont azt a lányt akarja, és ennek ellenére ő nyugodtan nézte, ahogy ők ketten együtt elszórakoztak egymással? Amikor ő összejött Zoeyval egy kicsit sem zavarta, hogy továbbra is folyamatosan beszélgetnek egymással? Nem, ő inkább közös vacsoraestét szervez. Nem gondolt bele egyszer sem, hogy ha az előző barátnőjét elvette, akkor ezt nem fogja, akivel hónapokig viszonya volt? Ebben a történetben különös módon senki sem féltékeny, ami egy szerelmi négyszögben azért elvárt lenne.


Zoey kapcsolata Seannal meghitt és szenvedélymentes. Tökéletes ellentéte az Owennel való heves vonzalomnak. Mégis az év végi bálon Sean megkéri Zoey kezét, aki örömmel igent mond. De az öröm hamar elillan. Lisa beajánlotta Seant egy igazgatói állásra Edinburghban, amit meg is kapott, míg Zoey Los Angelesbe kapott ösztöndíjat. Most mit válasszanak, a szerelmet vagy az álmaikat? Ennek bizonyosan nagy volt a valószínűsége, hogy mindketten az álmaikat választják tekintve, hogy a kapcsolatuk amúgy sem lett volna működőképes.

Egy évvel később Zoey újból repülőre száll, hogy meglátogassa Amyt. Most komolyan kérdezem, hogy mennyi annak a valószínűsége, hogy pont azon a napon, pont azon a járaton és pont Owen mellett szóljon a jegye? Ennyi véletlen a világon nincs. Owen közli Zoeyval, hogy elvált, ami olyan kérdéseket vonhat maga után, hogy most már a szerelem beteljesedhet vagy egy nyári szeszélyből egy viharos kapcsolaton át kettejük között az elválás a legmegfelelőbb út a boldogság felé.

 

_______________________________________________________________________

 

Zoey álma, hogy musical színésznő legyen, amiről annyit tudunk, hogy sok tanulással és gyakorlással jár. Ha már a művészet kerül középpontba legalább némi betekintést kaphattunk volna, hogy mégis milyen ott a képzés. Egy iskola, ahol a külső különös szempontot igényel Zoey mégis mást sem fogyaszt csak fánkot, hamburgert, pizzát illetve temérdeknyi alkoholt. Egy olyan szakot választott, ami időigényes, mégis van ideje szinte minden este bulizni. Viszonyba kerül először a tanárával utána az igazgatójával és ez senkinek nem volt feltűnő. Igazából Jacksonon és Amyn kívül – valamint Lucyn az elején – más hallgatóról nem is olvashattunk. A tanárok kizárólag a hallgatósággal járnak el szórakozni, vetkőzős pókereznek, egy ágyban alszanak és e közben elvárnak némi tiszteletet is.

Amy a tipikus barátnő, akit az sem zavar, hogy akivel az imént lefeküdt a ruhatárban egész este Zoey után legyeskedik. Jackson nyugodtan elviseli, hogy az a lány, aki tetszik neki a tanárával azt követően az igazgatójával kerül kapcsolatba, míg őt szigorúan baráti státuszba helyez. Lisa kellemesen beletörődik abba, hogy a férje – függetlenül attól, hogy éppen mosolyszünet volt – megcsalta egy hallgatójával. Sean az egész országban nem talál más oktatót, csak az egykori barátját, aki elvette tőle a barátnőjét, no meg annak feleségét, aki ugyebár a volt barátnője. Hát érdekes a szereplők hozzáállása azt meg kell mondjam…

 

ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰


SZEREPLŐK

                            Owen                             Zoey                                 Sean


                            Amy                             Jackson                                 Lisa



KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu