2021. június 13., vasárnap

Stephen King, Owen King - Csipkerózsikák

 

STEPHEN King – OWEN KING
Csipkerózsikák

 


FÜLSZÖVEG 

A fő kérdés: mi történhet, ha a nők eltűnnek a férfiak világából? Valamikor a jövőben (amely olyan valóságos, hogy akár napjainkra is felcserélhető lehetne) a nőket elalvás közben beburkolja egy ismeretlen fehérjéből képződő hártya, olyan, mint a selyemgubó. Ha a Csipkerózsikákként alvó nőket felébresztik, vagy bármi módon megsérül a gubójuk, akkor állatiasan vadak és erőszakosak lesznek. Alvás közben viszont egy másik, a miénknél jobb világba jutnak, ahol harmónia uralkodik, és szinte nincsenek konfliktusok. Egy isten háta mögötti helyen, a nyugat-virginiai Dooling női börtönében azonban van egyvalaki, egy titokzatos idegen, bizonyos Eve Black, aki normális módon elalszik és felébred. De vajon az ő esetében orvosi anomáliáról van szó, amit tanulmányozni kellene, hátha megoldást ad erre az egész alvásproblémára? Vagy talán Eve Black démon, a megmagyarázhatatlan jelenség okozója, és a legjobb lenne megsemmisíteni? A magukra maradt, egyre inkább ősi ösztöneikre hallgató férfiak egymással vetélkedő frakciókra szakadnak: ki megölni, ki megmenteni akarja Eve-t. Mások a zűrzavart kihasználva személyes ellenségeiken állnának bosszút. A csupa férfi világban elszabadul a pokol és tombol az erőszak…

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS

Vissza a természetbe.

Mi lenne ha egyszer csak egy differenciált vírus hatalmába keríti az egész világot, mely ellen az egyetlen gyógymód az ébrenlét. Mégis milyen életkörülményt tudna teremteni, ha nem lennének többé nők és bár egy véges, de kizárólagos férfiak által alkotta birodalom venné kezdetét. Egy olyan állapot, amire nincs tudományos magyarázat, amire nincs megoldás, és amelynek következtében a férfiak egymás ellen hadakoznak pedig a cél egy és ugyanaz, a nők megmentése. Tud létezni az egyik a másik nélkül vagy ez egy olyan kölcsönhatás, mely a szétválasztása esetén megszűnne létezni?

Egy valóságba burkolt fantasy, melyben felelevenedik a lidérces hangulat, az akciódús jelenetek és temérdeknyi váratlan fordulat. Egy történet, amelyben a lét a tét és melyben bizonyítást nyer, hogy a férfiak és a nők mennyire is különböznek egymástól, avagy mégsem.


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

Az Auróra vírus megszállta az egész világot, amelynek következtében alig pár napon belül a népesség fele egy selyemgubóban mély álomba zuhant. Itt nincsenek jó és rossz tündérek, sem sárkány, nincs semmilyen átok és rokka, ami az álom okozója. Jelen esetben nincsen ok csak okozat, amelyre nincs megoldás vagy gyógymód. Amennyiben leszedik róluk burkot, a személy olyan magánkívüli állapotba kerül, hogy a körülötte lévő embereket kivégzi, utána pedig visszakerül nyugalmi állapotába.

Egyetlen női nemű illető van Evie, aki képes felkelni, anélkül hogy egy selyemgubóba burkolt báb maradna. Természetfeletti képességekkel rendelkezik, mert tud beszélni az állatokkal és azok szemén át látni az eseményeket, tud lebegni, rendkívül erős, energiát ad át a csókjával és még sok más.


A földanya egyszer csak megelégelte a sok pusztítást a föld ellen? A sok háború, a sok szennyezés, a természet teljes megsemmisítése következtében ő is visszavág? Ugyebár ha nincsenek nők nincs utódlás és ezzel megszűnne a világ létezni, legalábbis az emberi faj tekintetében. Ha csak növények és állatok lakta világ lenne, a Föld szó szerint kivirágozna.

Míg Clint türelemmel és racionalitással próbálja helyreállítani a rendet, addig Frank erővel és tudománnyal. Mindkettőt egy cél vezérli, hogy a családjuk felkeljen anélkül, hogy vadállatokká válnának. Így két közösség áll egymás ellen, míg a nők fokozatosan álomba merülnek. És ezzel kezdetét veszi a káosz. A férfiak közül volt, aki próbálta felkelteni szerettüket, ami az életükbe is került, volt aki élvezettel felgyújtotta a gubót és volt aki önként kioltotta a saját életét, hisz mit sem ér az élete a családja nélkül.

Amíg a férfiak hadakoznak a világukban, a nők felkelnek egy ugyanolyan mégis más világban. A természetben, nyugodtan és harmóniában egy nők alkotta világban, ahol nincs erőszak, nincs háború, kényszer és fenyegetettség, ahol nők félelem nélkül élhetnek. Minden nőnek van egy mestersége, mellyel betölt egy bizonyos funkciót. Leila a biztonságot és a védelmet biztosítja, Janice a bölcsességet és a vezetést, míg a többiek az ellátmányt, a gyereknevelést vagy egyéb szolgáltatást biztosítanak. Egy demokratikus társadalom, ahol minden nőnek joga van szólni és mindenki egyenlő. Ugyebár a nők képesek a férfiak nélkül élni, tudnak alkotni egy matriarchális birodalmat, náluk van a létfenntartás kulcsa. Kérdés az, hogy a nők melyik világot választják.


A két világ között van egy átjáró, amin keresztül a nők visszatérhetnek a valós világukba. Az ajtó egy fán keresztül  vezet át, amit négy állat őriz, egy róka, egy páva, egy fehér tigris és egy vörös kígyó. A fa lehet maga a természet és az élet jelképe, a róka maga az út és az idő, a páva a szépség és a béke, a fehér tigris a védelem és a biztonság és a kígyó pedig a bűn, amit az ember az élete során időközönként elkövet. Evie pedig egy nimfa, a földanya hírnöke. Legalábbis szerintem.

A végső összecsapás a női büntetésvégrehajtási intézetében kerül sor. Evie kérésére Clint vár, hogy a nők visszatérjenek, míg Frank ki akarja vizsgálni tudományosan, hogy Evie miben különleges. Ezalatt a nők között is vizszály alakul ki arról, hogy maradjanak vagy menjenek. Frank felesége Elaine nem akar visszatérni, míg a nők többsége igen. Leila az, aki nem tudja, hogy mitévő legyen, hisz a másik világban van a fia Jared és férje Clint, míg amiben él boldog és szabad. Olyan döntést kell hozniuk a nőknek, amit csak egyhangúan lehet meghozni, és ami visszafordíthatatlan. Egy új és békés, vagy egy szennyezett, de jobbá tehető férfiak lakta világ?

A vége nem mindenki számára végződött happy enddel. De hát ilyen az élet. Van akinek jobban, van akinek rosszabbul alakul a sorsa, hiszen ha minden boldogan végződött volna akkor ugyebár nem ebben a világban élnénk.

ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ 

SZEREPLŐK

Evie


Clint                                         Leila


Molly                                            Jared
                                              
                                               Elaine                                         Frank

                                    Michaela                                Dr. Flickinger

                                    Vanessa                    Janice                  Tiffany








KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu