2021. július 4., vasárnap

Chris Carter - A Keresztes gyilkos

 

CHRIS CARTER -
A KERESZTES GYILKOS

 


FÜLSZÖVEG 

Los Angeles egyik elhagyatott házában egy kegyetlenül meggyilkolt fiatal nő holttestére bukkannak. A két fakaróhoz kötözött meztelen áldozat arcáról lenyúzták a bőrt – miközben még élt. Tarkójába különös kettős keresztet véstek – ez a keresztes gyilkosként ismertté vált pszichopata jele. Pedig ez lehetetlen, hiszen a keresztes gyilkost két éve elfogták és kivégezték. Talán az egyik követője tette? Vagy Robert Hunter gyilkossági nyomozó kénytelen szembenézni az elképzelhetetlennel? Lehet, hogy az igazi keresztes gyilkos még mindig odakint ólálkodik, és gúnyt űz Hunterből, aki képtelen elkapni? Robert Hunter és zöldfülű társa egy minden képzeletet felülmúló rémálomban találja magát…

  

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/chris-carter-a-keresztes-gyilkos/en-es-a-konyv/regina_elek


A gyűlölet nem évül el.

A nyomozás egy holtnak vélt, különböző módon, nem egy sémára épülő, rövid időközönként bekövetkező, áldozatok meggyalázására késztető sorozat-gyilkossal áll szemben. Egy fantom, aki az általános definícióba be nem sorolható, az áldozatai között nem lelhető fel közös vonás, aki Robert Hunter számára sem beazonosítható. A megvetés, a bosszú vagy pusztán önmaga szórakozatása céljából követi el a bűncselekményeket, tetszőlegesen választja ki az áldozatait vagy konkrét célpontja vannak?

Az események egy sorozatgyilkos visszataszító elkövetési módjainak visszatérésével kezdődik. Betekintés kapunk a kriminálpszichológiába, és a sorozatgyilkosok jellemzésébe, olvashatunk az emberi kegyetlenségről és az elvetemült fanatizmusokról.

Ahol a döntés életeken múlik, a könyörület nem létezik és az életed más kezében van.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET


A keresztes gyilkos elrettentő módon elkövetett bűncselekményei során az általa kiválasztott áldozatok megalázó helyzetben, megcsonkítva és egy hosszú tortúrán mennek keresztül, míg halálukkal végérvényesen megszabadulhatnak a kínzójuktól. Minden áldozat különböző módon, de mind-mind fájdalmas és hosszú kínzások sorozata következtében haltak meg. Ami közös bennük, hogy kettős keresztet véstek minden áldozat tarkójába Az elkövető büntetni és meggyalázni akarta célpontjait, a kérdés csak az, hogy miért.

Robert Hunter, a tehetséges és éles eszű kriminálpszichológiában jártas nyomozó, aki új társával Garciaval együtt feladatuk megtalálni a gyilkost. A keresztes gyilkost két évvel ezelőtt elfogták és kivégezték.  Bár Robert mindvégig úgy érezte, hogy nem a megfelelő embert kapták el, de bizonyíték hiányában kénytelen volt lezárni az ügyet. Ugyanígy történt egy még korábbi üggyel, melyben a híres lemez producert vádolták meg és ítéltek el felesége megölésével. Robert tudta, hogy nem ő az elkövető, de feltevése egyben a producer ártatlansága, csak az öngyilkosságát követően derült ki. 

Robert egy ismeretlen helyen kel fel, egy ismeretlen nő mellet, akit az éjszaka szedhetett fel, bár ő erre nem emlékszik. Mivel nem ez az első eset, így különösebben nem lepődik meg, sőt érdeklődik Isabella iránt. A beszélgetésüket megzavarja egy telefon, melyben Garcia tájékoztatja egy új bűnesetről. Az első/következő áldozat egy szőke és fiatal nő, akinek személye ismeretlen. A keresztes gyilkos jellegzetes védjegye illetve az elkövetési mód is egyezik. Felmerülhet a kérdés, hogy ezen tett elkövetője ugyanaz vagy egy másik személy tekintettel arra, hogy az eredetit két éve kivégezték. Mivel az elkövető sosem hibázott, így akit elkaptak az csak a terv egyik részese volt, aki örömmel vállalta a szerepet a kegyetlenség megtestesítőjeként?

Ez előtt pár nappal, szintén egy szőke és fiatal lányt Jenniet rabolják el egy szórakozóhelyen, aki nem más, mint a város legnagyobb feketén üzletelő mestere D-king „barátnője”. A két személy egy és ugyanaz lenne?

A keresztes gyilkos bizonyos időközönként felhívja Robertet, hogy tájékoztassa a fejleményekről, hogy gúnyt űzzön belőle vagy, hogy próbára tegye, melynek következtében a következő áldozat élete az ő kezében van. A következő potenciális áldozatnál ki kellett választania a nyertes kutyát, ha sikerül akkor életben marad, ha nem meghal. Ezért amikor Isabellával újra találkozott telefonon közölte vele az áldozat tartózkodási helyét.


Időközben D-king kap egy felvétel, melyben látja, hogy Jennyt ismeretlenek bántalmazzák, meggyalázzák és utána a szeme láttára kivégzik. Ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket a rejtélyes fanatikusokat hamarabb találja meg, mint a nyomozóhatóság. Azonban Robert és Garcia is megtudják, hogy a keresztes gyilkos áldozata nem Jenny volt, hiszen bejelentenek egy másik szőke és fiatal lány eltűnését.

Mikor már közelítenek a megfejtés felé, az elkövető elkapja Garciat mikor feleségéhez Annához érkezne haza. Robertnek megint választania kell, hogy megmentse Garcia életét. Ha jól választ megmenekülnek, ha rosszul, akkor mindketten életüket vesztik. A döntése most sikerrel járt.  

Ezt követően Robert kap egy fülest, hogy D-king fegyveresekkel egy elhagyatott helyen van, ezért követi őket. Egy titkos földalatti rituálé kellős közepén D-king elfogta a szekta tagjait, akik rendszeresen raboltak el nőket és gyerekeket. Robert hagyta, hogy D-king a saját eszközeikkel szolgáltasson igazságot. Magáról a fanatizmus okáról és céljáról nem tudunk meg semmit. Miért hajtanak végre ilyen tettet és miért veszik fel az egészet, hogy utána odaadják az érintett személynek? Szórakozásból teszik, vagy a pénz miatt, vagy csak egyszerűen egy torzult szemléletű elfajzott egyénekből álló csoport, akik azt hiszik, hogy a jó érdekében cselekednek?

Robert mire megfejtette a rejtélyt otthonában elkapja az elkövető, aki nem más, mint Isabella. Kiderül a tetteinek oka, ami a bosszú. A testvére, az az ártatlanul halálra ítélt lemez producer, aki a kivégzése előtt saját keze által vetett végett az életének, és aminek következtében a szülei is követték, így Isabella/Brenda egyedül maradt. A kettős kereszt testvére egyik tetoválása volt, amellyel megbélyegezte az áldozatai. Mindazok, akik részesei voltak az ítélethozatalban, annak szeretteit ölte meg, hogy a gyász megsemmisítse őket.

_______________________________________________________________________  

A krimi irodalmakban, ahol egy sorozatgyilkos tartja rettegésben a várost, két fajtája van. Az egyik esetben az elkövető végig ott van a szemünk előtt, de csak a történet végén fedi fel kilétét, míg a másikban mindvégig ismeretlen számunkra. Jelen esetben tekintve a kevés szereplőt, úgy gondoltam a második lehetőség áll fenn, vagyis egy idegen gyilkossal állunk szemben. Voltak apróságok, amiért nem tudtam Isabellát ilyen szerepben elképzelni.

Hogy tudta egyedül maga ezeket az embereket ide-oda cipelni, illetve hogy bírta keresztre feszíteni Garciat? Azért ehhez kell némi fizikai erőnek lennie. Illetve miért adott esélyt Garcianak az életben maradáshoz? A többiek nem kaptak erre esélyt, míg Robert kapott egy „jigsaw” feladványt, mely arra irányult, hogy fontosabb a barátod élete a sajátodnál?

Felmerült bennem a kérdés, hogy Isabella/Brenda miért csak az esküdteket, valamint Robertet és korábbi társát szemelte ki? Ugyebár az esküdtszék, - akik egyébként hozzá nem értő emberek – feladata a bűnösség megállapítása, de magát a büntetést a bíró hozza meg. A bíró hozzátartozóját miért nem ölte meg akkor? Az ítélethozatalban számos szemtanú azt állította vagy csak utalt rá, hogy a producer lehet az elkövető, de őket is megkímélte. És bár a befejező résznél Robert túljárt Isabella eszén, előtte mindvégig zsinóron rángatta. Annyira jó emberismerő nem lehet akkor, ha egy ágyba bújik a üldözöttjével.


ÉRTÉKELÉS

☨  ☨  ☨  ☨

SZEREPLŐK

                             Robert Hunter                                   Carlos  Garcia


 Anna                              D-king                              Isabella





KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu