2022. február 27., vasárnap

Marissa Meyer - Cress

 

MARISSA MEYER –
CRESS

FÜLSZÖVEG


Cress mindent kockára tett azért, hogy figyelmeztesse Cindert Levana királynő gonosz tervére; még úgy is, hogy gyerekkora óta egy műholdba zárva él, netmonitorok társaságában. A rengeteg képernyő előtt töltött idő alatt Cress zseniális hackerré vált. Csakhogy parancs érkezett Levanától, hogy keresse meg Cindert és az ő jóképű tettestársát.

Amikor Cinder, Thorne kapitány, Scarlet és Farkas Cress kiszabadítására irányuló merész küldetése félresiklik, a csapat szétválik. Cress végre kiszabadul, ám ezért súlyos árat kell fizetnie. Mindeközben Levana királynőt semmi sem állíthatja meg abban, hogy feleségül menjen Kai császárhoz.

Lehet, hogy Cress, Scarlet és Cinder nem önként vállalkozott arra, hogy megmentse a világot, de talán egyedül ők képesek rá.

Vajon megtalálják a kiutat a legreménytelenebb helyzetekből?

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS

https://moly.hu/konyvek/marissa-meyer-cress/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Távol a Földtől a messzi-messzi galaxisban hosszú éveken keresztül száműzve egy aprócska műholdban van egy lány, aki a kozmosz egyik legnagyobb hackere. Itt nincs herceg, aki a haján keresztül ki tudná menekíteni, de helyette van egy mindenre elszánt csapat.

Cress, aki csak a képeken látta eddig a földi életet, láthatja mennyire csodálatos is ez az aprócska bolygó, de egyúttal szembesül az emberi tulajdonságokkal is. A kimenekítés bár sikerült, de nem kimondottan a tervek szerint végződött. Hosszú utat kell megtenni nagyon rövid idő alatt, és csak egy „igen” választja el háborút illetve a teljes megszállást.

Továbbra is szórakoztató, varázslatos, egyre izgalmasabb, akciódúsabb és igen, ezután tűkön ülve várom a negyedik rész olvasását.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

Nehéz döntés Cress számára, hogy egy globalizációs háborúban mégis ki mellé álljon, ha tulajdonképpen nem tarozik senkihez. A származását tekintve holdbéli, de képességek nélküli kagylóként elválasztották családjától és egy elkülönítménybe helyezték a többi ilyen sorsra jutott fiatallal. Egy lány, akit nem vesznek holdbéli számba, és akit származása miatt megvetnek a földbéli emberek. Bár irányítási és hallucinációt okozó képességei nincsenek, mégis rendkívül ért a számítástecnikai eszközökhöz, ami egyúttal a száműzetését és egyben az életben maradását is jelentette. Éveken keresztül egyedül egy műholdban és az egyetlen élő társasága az Ő úrnője Sybill.


Folyamatosan figyelemmel kíséri a kitörni készülő háború minden egyes eseményét és látja, hogy a Lunában lévő diktatúrát Levana a Földre is ki akarja terjeszteni. A Föld és az ott élő nép ki van szolgáltatva a holdbeli királynőnek, hiszen jóval fejlettebb technológiával és képességgel rendelkezik. Mindezek láttán Cress figyelmezteti Cindert, aki megpróbálja őt kimenekíteni. Az akció nem éppen a legjobbkor lett időzítve, hiszen Sybill is akkor érkezik a kicsike műholdra.  Cress bent ragadt a zuhanó műholdban Craswell Thorne-nal, Scarletet egy csellel elrabolta Sybill és Cinder, Farkas és Iko pedig egy holdbéli katonával igyekszik eljutni Afrikába. A csapat teljesen szétesett.

Cress és Thorne megmenekül, de ahogy a mesében is ismert Thorne a fejér ért sérülés miatt megvakul. A műhold lezuhan a sivatag közepén, ahol van Cress, aki sohasem járt a Földön és Thorne aki nem lát semmit. Jelen esetben szó szerint értelmezhetjük a „vak vezet világtalant” mondóka.  

Cinder megmaradt társaságával találkozik dr. Dimitri Erlanddal, aki továbbra is keresi a leutomózis ellenszerét, ami az idők során mutálódott, és ami már a holdbéliekre is veszélyt jelent.

Scarlet a Lunán élők játékszere, akin lehet gyakorolni az ifjú tanoncoknak holdbéli képességeiket. Idővel találkozik a folytatás hősnőjével, Winterrel, aki nem kimondottan százas tekintve, hogy évek óta nem használja képességeit.

(Amilyen érdekes, pont a közelben zuhant le a műhold, ahol Cinder is volt. A galaxishoz képest ez egy picike bolygó, de azért mennyi az esélye annak, hogy mindketten néhány kilométer távolságra érkeznek a Földre? Legalább a helyszín Afrika és nem az Amerikai kontinens)

Ahhoz, hogy Levanat letaszítsák a trónról meg kell győzni Luna népét, hogy Cinder, avagv Selene hercegnő a valódi trónörökös, de előtte meg kell akadályozni Kai és Levana esküvőjét. Ki kell tervelni a haditervet.

A csapat a következő:

- Farkas, aki egy labilis, a holdbéliek által fegyverként tekintett, farkas génekkel rendelkező manipulálható felderítő

- Cress, aki egy naiv, képzetlen kagyló

- Thorne, aki egy ilyen akció esetén a legfontosabb érzékszervével nem rendelkezik

- Dr. Erland, aki korát tekintve nem fiatal, és mint kiderül leutomózissal fertőzött.

- Jacin, aki mindez idáig Sybil katonája volt,

- Cinder és Ikó, akik némiképp hasznos tagjai a csapatnak.

Egy ilyen viharvert csapat sikerrel elrabolja Kaito császárt, de ez nem marad következmények nélkül.  A holdbéliek nyíltan megtámadják a Föld minden egyes kontinensét és a háború eddig a holdbélieknek kedvez.

_______________________________________________________________________

Egy kimondottan összetett történet, és a szereplők számának növekedése sem jelent akadályt, egy pillanatra sem esik szét a történet. Minden apróságra fény derül és minden egyes szegmens egyre jobban kirajzolódik körülöttünk.

Cress azaz Rapunzel története rendkívül ki van találva. Elszigetelten hosszú szőke hajjal, egy mostohával és persze egy jóképű férfival. A mesebeli tényezők egyáltalán nem erőltetetten van beleépítve a történetbe. Az alapja a Grimm mesebeli Rapunzel, de Thorne karaktere inkább a Disney féle Aranyhaj Flynn Riderére hajaz.

Cress sohasem járt a Földön, így ahogy leírja a tájakat, ahogy elámul egy fáról vagy egy állattól szórakoztató és rendkívül kreatív. Az Ő karakterét kellőképpen naivnak ábrázolta, de hiszen a bizalomhoz társaság kell, társaság nélkül meg hogy tudna következtetéseket levonni bárkiről is. Az apjával (Dr. Erland) való találkozás valószerű volt, nem volt az a nagy összeborulás, hiszen egy merénylet közepén voltak és akkor tudta csak meg a rokoni kapcsolatot. Kifejezetten utálom, amikor az akció közepén csattan el az első csók. Amíg ők meghitten egymásba borulnak, addig a körülöttük lévő fegyveres katonák addig leállnak és kivárják a pillanatot? Jelen esetben valamiért nem zavart és beleillet a jelentbe.

A negyedik részt, ami egyben a befejező kötet is alig várom, hogy végre elkezdhessem és megtudhassam milyen szerepet fog betölteni az alma.


ÉRTÉKELÉS

☾ ☾ ☾ ☾ ☾ 

SZEREPLŐK


            Cinder                         Scarlet                          Cress                         Winter

                     Kaito                         Farkas                           Thorne                       Jacin

                 Konn Torin                                       Iko                           dr. Dimitri Erland

                       Sybill Mira                             Levana                                 Aimery Park



KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu