2022. február 21., hétfő

Stephen King - Tortúra

 

STEPHEN KING - 
TORTÚRA

 

FÜLSZÖVEG

Paul ​ Sheldon sikeríró, a szépkeblű közönség bálványa befejezi legújabb és legjobb regényét, minek örömére jól benyakal, és kábán autóba vágja magát. Egy veszélyes útkanyarban utoléri az észak-amerikai Sziklás-hegységben nem ritka hóvihar. Isten háta mögötti, magányos tanyaházából bevásárolni indul kisteherautóján Annie Wilkes, a Sheldon-regények könnyes rajongója. Az árokba borult autóroncsban kedvenc szerzőjére ismer, kinek összetört testében alig pislákol az élet. Kihúzza az árokból. Hazaviszi. Életre kelti. Új Sheldon-regényt akar. Csak magának.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS

https://moly.hu/konyvek/stephen-king-tortura/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Pillanatnyi elmezavar

Milyen érdekes, hogy egyetlen szó számos jelentéssel bírhat, ami lehet egy név vagy akár egy kínzás sorozat. Paul Sheldon ennek a szónak mindkét jelentésével találkozott úgy, hogy az egyik akadályozta meg a másik bekövetkezését több-kevesebb sikerrel. A rajongót egy apró mozzanat választja el a megszállott őrülttől, akinek jelen esetben egyetlen vágya hőn szeretett történetének folytatása. És ezzel kezdetét veszi egy privatizált műalkotás kikényszerítése.

Egyetlen házban, két teljesen más értékrendet követő személy, mégis megannyi fellelhető érzelem. Egy feszültséggel teli, idegtépő és tébolyult történet, ami nemcsak valószerű, de tisztességes is.

  

RÖVIDEN A FILMRŐL  

Ritka esetben előfordul, hogy a film jobban sikerül vagy nagyobb hatást keltő, mint maga a könyv. A film több mint harminc éves, mégis feszültségkeltő, izgalmas és képes maradandó élményt okozni. Bár ha vérfrissítés gyanánt készülne egy újabb filmalkotás, a jelenlegi igen magasra tette a lécet, amit nagy valószínűséggel nem fognak tudni átlépni. A maradandó élmény ugyebár a színészi játéknak köszönhető. Bár volt némi eltérés a könyv és a film között, ez inkább a film javára tudható be, függetlenül attól, hogy a könyvben Annie karaktere véleményem szerint sokkal ridegebb és tébolyultabb volt.

  

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

Paul Sheldon ír egy nem szokványos a korábbiaktól eltérő könyvet, melynek kézirata sohasem jutott el a szerkesztőségig. A zord időjárás okozta körülmények miatt, autója kisodródik és eszméletét veszti. Szerencséjére és egyben szerencsétlenségére Annie találja meg, aki kihúzza a roncsok alól és magához viszi. Bár Annie első benyomásra is egy különc személyiség, a megismerkedés alatt még a normalitás talaján áll. Mint kiderül Ő a Tortúra Virgo könyvek első számú rajongója, aki örömmel újságolja el a sérült írónak, hogy beszerezte legújabb alkotását. Amint az utolsó oldalt is elolvassa, az öröm elszáll, hisz a kedvenc hősnő életét veszti, ami nagy valószínűséggel a sorozat befejezését is jelenti. A másik arcul csapás Annie számára, hogy az új kézirat nyers, trágár és a legkevésbé sem kifinomult.

Kezdetben Paul csak a verbális megaláztatás vagy az ellátás hiányát tapasztalja, ami a sérülése miatt kialakult gyógyszerfüggőségének a legkevésbé sem kedvez. A lábait eltörte és számos zúzódást szerzett a baleset következtében és kórházi ellátás nélkül csak egy zavarodott volt ápolónő és a Novril tud támogatást nyújtani, hogy elfedje a víz a cölöpöket. Ezután következtek a kényszerítések, ami bár nem járt fájdalommal mégis igencsak megcsorbította Paul önbecsülését, mint például a felmosó vízből való ivás vagy az új mocskos kéziratának elégetése.

De Annie megtalálta a megoldást a problémára. Paul írja meg Tortúra visszatérését, ami tisztességes folytatása az elődének, hiszen Őt nem lehet becsapni. Kezdetben Paul keservesnek érezte a ráerőltetett könyvírást, de amint ráérzett az ízére a gépezet elindult. Ezekben a pillanatokban, mintha észre sem venné, hogy egyébként fogságban van, nem mintha sok mindent tudott volna tenni ellene. Voltak meghiúsult kísérletek, de törött lábakkal egy kommunikációs eszköz mentes és szomszéd mentes téli környezetben az egyszerű szökés szóba sem jöhet.

A reménysugár felcsillant amint, egy rendőr az általános rutin feladatát végezve megtalálta Pault, de sajnos Annie is megtalálta Őt, így a fény kihunyt. Nemhiába, végeznek a rend őrei rutinfeladatokat is kettesben. Paulnak egyedül kell szembeszállnia a tébollyal és a könyvet is mihamarabb be kell fejeznie. Jelen esetben mondatjuk, hogy a legrosszabb időszakban született a felejthetetlen műalkotás, ami a sors fintora, hogy mindez Annie-nek köszönhető.

Bár Annie már nincs az élők között, Paul számára mindig vele marad az Ő első számú rajongója.

  

ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰ 


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu