2022. január 26., szerda

Cara Hunter – Nincs kiút

 

CARA HUNTER –

NINCS KIÚT


FÜLSZÖVEG

Teljesen hétköznapi család. Leszámítva egy dolgot. Valaki az életükre tör…
Dübörög a karácsonyi szünet. Két gyereket épp most húztak ki leégett észak-oxfordi otthonuk romjai közül. A kisebbik fiú nem élte túl, a bátyja élet-halál között lebeg. Miért maradtak egyedül a házban? Hol van az édesanyjuk és az apjuk miért nem veszi fel a telefonját? Előkerül egy újabb bizonyíték és valóra válik Fawley nyomozó legrosszabb rémálma: ez a tűzeset nem baleset volt, hanem gyilkosság… 

Mi van, ha valaki az egész családodat ki akarja irtani?

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/cara-hunter-nincs-kiut/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Ha nincs más kiút…

A rohamosan terjedő és senkit sem kímélő tűz képes pillanatok alatt megsemmisíteni egy otthont benne mindent és mindenkit, aki csapdájába esett. Bár előfordulnak ilyesfajta balesetek, de itt nem merül fel gondatlanság, hanem egy szörnyű tett magyarázatok nélkül. A nyomozás egy új aktát megnyitva deríti fel egy család tragédiáját.

Intenzív történet egy családról annak életéről és nehézségeiről, ahol láthatjuk, hogy egyetlen döntés képes sorsokat átalakítani. Vannak benne meglepetések és nem várt fordulatok, fény derül a titkokra, de itt nem ezen van a hangsúly. Az írásmód és a történetvezetés erőteljes, a nyomozás izgalmas, és az eset szívbemarkoló.  

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET


A harmadik részben egy első ránézésre szörnyű balesetnek tűnő eset felderítésére kerül sor, mígnem bizonyításra nem kerül, hogy valaki szándékosan gyújtott fel egy otthont, benne két kis gyerekkel. A szülők kiléte bizonytalan, ami azt jelentheti, hogy ők is áldozatok vagy ők a tettesek. Gyakran előfordul tűzeset az emberi hanyagság, természeti csapás vagy egy szerencsétlen véletlen következtében, ami ritkább a szándékos gyújtogatás főképp úgy, hogy tudja mások is tartózkodnak a házban. A tűz olyan sebességgel terjed, hogy külső segítség nélkül valóban nincs kiút a megmenekülésre. De mi célból jut valaki ilyen elhatározásra?

A nyomozás a szokásos módon halad, nagyobb létszámú nyomozócsapat, mindegyik a sajátos stílusával és felderítő készségével igyekszik, a bűneset minden egyes percét feleleveníteni bizonyítékokkal alátámasztva. Adam Fawley továbbra is a nyomozócsapat vezetője, és bár magánéleti problémákkal küzd, ezt próbálja leplezni a munkahelyén. A nyomozógárda tagjai változatlanok, a létszám csak bővült Tony Asante újonccal és nagyobb szerepet kapott Andrew Baxter, aki informatikai képességeit felhasználva segíti a nyomozást.

A múltba való kitekintéskor olvashatunk a családról a tűzeset előtt. Bár elsőre egy normális és boldog családként tekintünk rájuk, mégis minél többet olvasunk annál kevésbé hisszük el a boldog családi idillt. Az anya (Samantha) szülés utáni depresszióban szenved, és a férje (Michael) szinte semmit nem enged meg neki, akár a munkába állást vagy bármilyen szolgáltatás igénybevételét. Michael egy professzor, aki mellesleg egy gondoskodó családapa, aki vezeti az örökölt kúriának a háztartását, támogatja a feleségét és neveli a gyerekeket. De Samantha többszöri kérésére a kert gondozására végül Michael felveszi Harryt.

A ház kivizsgálása során megtalálják az édesanyát is, így már csak Michaelt kell megtalálniuk, aki – tekintettel milyen média felhajtást kapott az eset – nem nagyon töri magát. Az újságcikkek és a névtelen következménymentes kommentek, az ügy befejezése előtt már a lehető legrosszabb forgatókönyveket elemezgetik. A találgatások, a vádaskodások és az esetleges hipotézisek eltorzítják azt, ami történhetett. Az emberi előítélet, a botrányok hajhászása itt is bebizonyítást nyer.

A nyomozás hol zsákutcába ütközik, hol előrébb halad. Sok mindenre fény derül és sok minden bizonyítást nyer. A szomszédok, az iskolatársak, a tanárok vagy a munkatársak mondanak egy-egy olyan momentumot, ami Michael furcsaságát jellemzi. A munkahelyén zaklatott egy lányt, amiért el akarták bocsátani, a múltban közúti balesetet okozott, amit a szülők eltussoltak, a családi vagyon szinte teljesen elapadt, ezek mind-mind arra mutatnak, hogy ő lehet a tettes, aki képtelen volt ennyi terhet magán viselni, ezért megszabadítja magát és a családját ettől a megaláztatástól.

De mégis találtak még valakit, aki a tűzesetkor a házban tartózkodott, de ha az Michael, akkor ki gyújtotta fel a házat? Egy nem szokványos végrendelkezés, amit még a dédapja nyilatkozott, hogy a ház, amiben most laknak, annak kizárólag haszonélvezői és nem tulajdonosai. A házat nem adhatják el, hanem generációról-generációra öröklődik, kivéve akkor, ha a ház lakhatásra alkalmatlanná válik, például leég. Meg is van az indíték.

Mint kiderül a tűz kitörésekor a házban Harry volt ott, aki nemcsak Michael kertésze, hanem hozzátartozója is. Egy véletlen baklövés miatt történt ez a káosz. Ha Zachary nem lett volna beteg, és Matty vágya beteljesült volna, és emiatt nem lettek volna otthon, akkor csak rongálás lett volna, de ehelyett egy tragédia következett be.

A testvérek közti civakodás és féltékenység velejárója a testvéri létnek, főleg ha még gyerekekről beszélünk. Matty nem kimondottan kedvelte kistestvérét, sőt annak pixeles változatán többször kieresztette dühét. A videojátékok olyan típusáról olvashatunk, ami bár a logikai és vizuális készségek fejlesztésére, a sajátos képzeletvilág megalkotását szolgálja, mégis van egyfajta negatív töltete, hogy az elfojtott agressziót először még játékban, de lehet később a valóságban is megvalósíthatja. De ez nem feltétlen igaz, mert a testvéri kötelék erősebb. Lehet, hogy néha idegesítő, vagy úgy érződik, hogy kivételeznek vele, de amikor a tűz terjedt és lángokban állt a ház Matty gondoskodott kistestvéréről és próbált segítséget keresni.

Meg is találta a segítséget, aki kint állt, és akkor eszmélt rá, hogy mit is okozott. Valóban nincs kiút, ha az ember egy helyben áll és nem tesz semmilyen lépést csak gyáván megfutamodik.

  


ÉRTÉKELÉ
S

✩ ✩ ✩ ✩ ✩ 


SZEREPLŐK

AKTUÁLIS SZEREPLŐK

  Michael Esmond                                    Samantha Esmond


ÁLLANDÓ SZEREPLŐK 

Chris Gislingham                   Adam Fawley                       Gareth Quinn     



      Verity Everett              Tony Asante             Andrew Baxter        Erica Sommer


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu