2021. március 2., kedd

Thomas Harris – A bárányok hallgatnak

 

THOMAS HARRIS –
A BÁRÁNYOK HALLGATNAK


FÜLSZÖVEG

Pszichopata sorozatgyilkos tartja rettegésben és izgalomban az FBI viselkedéstudományi részlegét. „Buffalo Bill” az áldozatul ejtett fiatal nőket megnyúzza, hogy bőrükből hódító ruhát készítsen magának. Férfi létére gyönyörű nő akar lenni – mint hajdan a mama volt… Különös névjegyet hagy áldozatai torkában: az átváltozás jelképét, a hátborzongatóan csodálatos Halálfejes pillangó gubóját… A gyilkos utáni hajsza során Clarice Starling, az FBI Akadémia hallgatója is fontos feladatot kap. Meg kell látogatnia és ki kell faggatnia valakit, aki talán még a keresett személynél is veszedelmesebb, éppen ezért szigorú biztonsági őrizetre szorul. Ám csak ő, az elmegyógyintézetben őrzött őrült zseni, dr. Hanibal Lecter segíthet nekik: egyedül ő ismeri „Buffalo Bill” és a Halálfejes pillangó titkát… Fog-e beszélni Lecter? Ha igen, mikor és kinek? Az idő sürget – a következő áldozat már a gyilkos fogságában várja a szörnyű halált…

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS

Valamit valamiért

Manapság már az ember azzá válhat, akivé csak akar, de a múlt olyan időszakában, mikor a lehetőségek csak korlátozottan elérhetőek, akkor is valósítsa meg mindenki az álmait, vagy pontosabb kifejezéssel a cél szentesíti az eszközt? Egy nem mindennapi bűncselekmény sorozattal állunk szemben, hiszen az elkövető az áldozatok bőrét textíliaként felhasználva alkotja meg számára a kívánt összhatást.

A történet nagy terjedelemben tartalmaz visszataszító vagy éppen hátborzongató jeleneteket. Hannibal Lecter továbbra is egy őrült lángelme, aki szórakozása kielégítése céljából bár segíti a nyomozást, de persze csak apránként és valamiért cserébe. Starlinggel való kapcsolata bár mindvégig különös, de folyamatosan fejlődik. Az ötlet teljes egészében egyedülálló és iszonyatos.

És a legfontosabb kérdés, hogy sikítanak még a bárányok?

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK LEHETNEK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

A mai világban már ez a történet nem tudna helytállni, hiszen az emberek számára számos alternatíva áll rendelkezésre. Ha valaki nemet szeretne változtatni, manapság könnyedén meg tudja csinálni, mint a történet idejében.

Az események hátterében van egy sorozatgyilkos, akinek nők esnek áldozatul és mindegyiket máshol, de ugyanúgy találják meg a folyóban. A bőrüket felhasználja, hogy ruhát készítsen belőle és egy lepkét tesz a szájukba az átváltozás jelképeként. És ezen kérdések megválaszolására csak Dr. Hannibal Lecter tud választ adni.


Főszerepben Clarice Starling, aki bár tapasztalattal nem rendelkezik, de csakis ő tudja szóra bírni a művelt, de rettegett pszichiátert.  Clarice karaktere közvetlenebb, mint Will Grahamé volt A vörös sárkányban. Haniballal való eszmecsere következtében megismerjük Clarice múltját, hogy elvesztette édesapját és a rokonához költözött, aki a lovait és a bárányait levágta. Egy nap a bárányok sikítására kelt fel és azóta is minden éjszaka ez a lidérces hang kísérti.

Buffalo Bill azaz Jame Gumb múltjáról azonban keveset tudunk meg. Azt tudjuk, hogy miért követ el ilyesfajta bűncselekményt, de az nem derül ki, hogy mi által jutott idáig. Az előző rész hosszasan taglalta az elkövető a gyermekkorát, a traumáit, a tetteinek okát, de Jame-ről alig tudunk meg valamit. Hannibal továbbra is másodszereplőként szerepel, de ebben már kulcsfontosságú feladatot kap. A nyomozás nélküle egy helyben toporgott volna és bár ő – függetlenül attól, hogy évek óta el van zárva – mindent tud Jame Gumbról, amit el is mond, de mindig csak keveset és cserébe Claricenek mesélnie kell a múltjáról. Jellegzetes mondata a Qui pro quo – Valamit valamiért.

A történet rendkívül fondorlatos és izgalmas, mindvégig megvezeti az olvasót, mint például Hannibalnak a szökése vagy, hogy a nyomozóhatóság helyett véletlenül Clarice találkozik Jame Gumbbal.


Az előző részben a sárkány, itt pedig a lepke és a bárány fontos momentuma a történetnek. A lepke a csúfból a gyönyörűvé való átváltozást jelképezi, de a szépségnek ára van. Jame nővé szeretne változni, de a beszámíthatósága és a korábban elkövetett bűncselekményei miatt ez akadályát képezi. Ahhoz, hogy ő gyönyörűvé váljon, ahhoz ölnie kell. A bárányok pedig jelzik, hogy a múlt kísért, és soha nem enged el. Clarice nem tudta megmenteni a bárányokat, és ahhoz hogy csönd legyen másokat kell megmentenie. A bárányok elhallgatnak, de nem örökre.


ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰ ✰


SZEREPLŐK


                    Clarice Starling                                        Dr. Hannibal Lechter        

              

           Noble Pilcher       Ardelia Mapp         Jame Gumb           Jack Crawford





KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu