2021. február 21., vasárnap

Thomas Harris – A vörös sárkány

 

THOMAS HARRIS –
A VÖRÖS SÁRKÁNY 


FÜLSZÖVEG 

Will Graham csaknem az életével fizet, amikor elkapja a veszélyes őrültet, a „Kannibál Hannibal” néven elhíresült dr. Lectert, ezért úgy dönt, hogy otthagyja az FBI-t, és teljesen új életet kezd. Egy szigeten, Marathonon tölti a mindennapjait, amíg Jack Crawford, az FBI különleges ügynöke fel nem keresi, hogy segítségét kérje. Birminghamben és Atlantában, az otthonukban, azonos körülmények között gyilkolnak meg két családot. A gyilkos összetöri a házban lévő tükröket, és annak a darabjait használja fel a tettéhez. Crawford tisztába van vele, hogy ha valaki, akkor a különleges képességekkel megáldott Will lehet az, aki el tudná kapni a pszichopatát. Ő ugyanis akár a legapróbb nyomokból is képes megfejteni, hogyan gondolkozik az elkövető. Will képtelen nemet mondani. Kisvártatva már a halott csald üres házában áll… és a gyilkos helyébe képzeli magát. Megkezdődik a hajsza az idővel, hiszen a Vörös Sárkány már kiszemelte a soron következő áldozatát. Ráadásul ahhoz, hogy célt érjen, Willnek dr. Lecterrel is együtt kell működnie. 

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/thomas-harris-a-voros-sarkany/en-es-a-konyv/regina_elek

Harcban önmagunkkal.

Milyen gondolatai és érzései lehetnek annak a személynek, aki kitaszítottként él, aki mindenki számára csak teher, akit külseje miatt megbélyegeznek és örülnének, ha meg sem született volna. Ha nem kap szeretet valaki az elméje oly mértékben eltorzulhat, hogy egy élettelen festményen ábrázolt entitást tekint vezetőjének.

A történet mindvégig nyugtalanító és felfoghatatlan. Hannibal karaktere ilyen kicsi szerep ellenére is erőteljes és tébolyult. Lassan zajlik a nyomozás és néhol lelassulnak az események, de a hangsúly nem ezen volt, hiszen az olvasók mindvégig szemtanúi a történéseknek, itt a fő szempont az aggodalmat keltő hangulat és a rettegés.

A krimi irodalom egyik klasszikusa.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK LEHETNEK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

Dr. Hannibal Lechter mindenki számára ismeretes, a rettegett sorozatgyilkos, aki embertársait is prédának tekinti. De kevesebben ismerhetik Francis Dolarhyde karakterét, aki boldogan élő családokat mészárol le. A vörös sárkányban nem Hannibal a központi szereplő, ő csak egy meg nem értett őrült, aki hol segít, hol pedig nem a nyomozásban, itt Francist ismerjük meg és az ő tetteit.

Főszerepben Will Graham, aki egy szerencsének köszönhetően elkapta Hannibal Lechtert, aki őt súlyosan megsebesítette. Emiatt önkéntes száműzetését tölti, míg újból nem kéri Jack Crawford a segítségét egy másik sorozatgyilkos kézre kerítése céljából. Will egy magának való kissé különös személyiség, rendkívül figyelmes és precíz, ezért apró momentumokból talál nyomot a bűncselekményekről. Van még a tenyérbe mászó újságíró szerepében Freddy Lounds és a vak Reba, aki megismerkedik a Francissel.

Az elkövető bár okos, de nem kimondott lángelme, sokszor hibázik és nyomokat hagy maga után. Talán azért ilyen a karaktere, hogy lássuk Hannibal nála sokkal agyafúrtabb. A bűncselekmények célpontjai egy harmóniában élő család gyerekekkel és háziállattal. Nem derül ki miért ők a célpontok és miért az anyával a legkegyetlenebb, de feltételezhetően – a múltjára tekintettel – abból adódik, hogy neki ebben soha nem volt része.

Megismerjük Francis múltját a születésétől kezdve, és megtudjuk, hogy rendellenességgel született, az anyja elhagyta és később a nagyanyja vette magához, aki nem szerette. Amikor a nagyanyja meghalt az anyja vette magához, akinek azóta született három gyereke. A gyerekkora mindvégig fenyegetettségben telt, először a nagyanyja később pedig a féltestvérei terrorban tartották és nevetség tárgyává tették. A múltba való visszatekintés mindvégig tragikus és nyomasztó.

 A történetben nagy szerepe van a vörös sárkánynak, hiszen a cím is ebből adódik. A sárkány ebben a kontextusban egy gonosz erő, ami Francis felett áll. Mindvégig uralja őt, míg meg nem ismerkedik Rebával, aki iránt érzelmeket kezd táplálni. Onnantól kezdve vívódik önmagával, nem tudja, mitévő legyen, hisz a sárkány nála sokkal erősebb. Az, hogy megette a sárkányról készült képet, azt jelképezheti, hogy ezzel legyőzte a gonosz énjét és most már szabad. Mivel Rebát szabadon engedte, így némiképp maradt benne valami jóság, de a sárkány továbbra is ott maradt.


ÉRTÉKELÉS

✩ ✩ ✩ ✩


SZEREPLŐK

(ha esetleg készítenének belőle újból egy filmet én így képzelném el a szereplőket, bár kétség kívül Anthony Hopkinsnál jobban senki se játszaná el  Dr. Hannibal Lechtert.)


          Dr. Hannibal Lechter         Will Graham            Francis Dolarhyde 

                Jack Crawford                     Reba                        Freddy Lounds




KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu