2021. március 29., hétfő

Thomas Harris – Hannibal ébredése

 

THOMAS HARRIS –
HANNIBAL ÉBREDÉSE

 

FÜLSZÖVEG 

Egy néma kisfiú a hóesésben, lánccal a nyaka körül – Hannibal Lecter egy kelet-európai lidérces álomból lép elénk. A második világháború borzalmai után Robert Lecter, a híres festő egy szovjet árvaházban talál rá az unokaöccsére, és Franciaországba viszi. Párizsban Robert és egzotikus származású felesége mindent megtesz a felépüléséért. Lady Muraszaki hatására a fiú megtalálja önmagát a művészetre és a tudományra is fogékony ifjú az orvosi egyetem legfiatalabb hallgatója lesz. Hannibal reményteli jövő előtt áll, a tragikus múltja, a családja elvesztése azonban megmérgezi a jelenét; egy kedves régi gyerekdal és hiányos emlékezetének fel-felbukkanó rémképei kísértik. Idővel be kell látnia, hogy a múlt elől nem menekülhet, a kísértetitől pedig csak úgy szabadulhat, ha leszámol velük. A túlélésért nagy árat fizet: felnőve egyetlen emberi szenvedélye marad – a bosszú. A világirodalom egyik legkegyetlenebb fenevada szenvedésből születik.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/thomas-harris-hannibal-ebredese/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Ígéret szép szó

A háború idején a szükség nem csak törvényt, hanem az emberiességet, minden erkölcsi normát felborít és figyelmen kívül hagy következmények nélkül. Hannibal egy szörnyű napon megsemmisült és helyette egy lelketlen emberi testet öltő lidérc tért vissza, aki a talio-elvnek megfelelően megtorolja a neki és a húgának okozott sérelmeket.

A történet első része vontatott és eseménytelen. Onnantól kezdve, hogy Hannibal emlékszik a múltra visszatér az ismeretes vérfagyasztó hangulat, ami a befejezésig meg is marad.

És bár Hannibal számára nem a bárányok, de amint célját befejezte senki sem sikíthat az álmában.

  

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

A második világháború idején megtörtént minden olyan szörnyűség, amit az ember csak el tud képzelni. A számos emberek ellen elkövetett bűncselekmények mellett ott volt a korrupció, az ellenséggel való összeesküvés is, mely ez esetben egy békés arisztokratikus család végét eredményezte. Hannibal egy boldog harmóniában élő család és azok személyzete körében élt, mígnem egy támadás következtében mindenkit elveszített, a húga Mischa és ő maradt csak életben. Grutas és öt társa fosztogattak, élvezetből öltek hol a társaikat hol éppen az ellenséget miközben minden értékes ingóságot megszereztek maguknak. Hannibalt és a húgát is fogva tartották zálogként. A háború idején, az erdő közepén élelem hiányában az ember bárminemű kegyetlenségre is képes a túlélés érdekében.


Ezt követően Hannibalnak emlékezet kiesése lesz, így nem emlékszik a múltban történtekre, de aki olvasta a könyv előző részét az tudja, hogy mi történt, ezért ezen részek nem kimondottan érdekesek. Amikor a nagybátyja magához veszi és a Párizsban töltött idejét, a Lady Muraszikival való társalgását olvassuk érezhető, hogy valamivel ki kell tölteni a könyvet felesleges párbeszédekkel, rengeteg idegen szóval, szükségtelen szereplőkkel, mert e nélkül igen csak a rövid lenne a könyv, de ezzel unalmassá, vonatottá tette az eseményeket. A felétől kezdve mikor már emlékszik, hogy mi történt vele és Mischával, amikor is „felébredt” és tisztán látta, hogy mi kell a nyugalma érdekében, akkor az olvasó is felébredt és élvezettel olvashatta tovább a könyvet.

Hannibal bosszúhadjáratot indít a hat korrupt, háborús bűnös ellen, akik közül csak öt maradt életben, mert Kazys Porvik (Fazékleső) a menekülésük következtében egy robbanás következtében a lépcső ráesik és életét veszti. Bár közülük van, aki elmenekült és tisztességesen próbál megélni, és van, aki továbbra is bűnös életét éli az emberek és a háborúban ellopott értéktárgyak értékesítésével elfoglalva. Hannibal elsősorban a születésének és „halálának” helyszínére megy, ahol nagy szerencséjére Enrikas Dorthlich próbálna rátámadni több-kevesebb sikerrel. Ezzel kezdetét is veszi az elégtétel.


Az ellenséget egytől egyig leszámolja, mindegyiket egyedi és visszataszító módon, és persze a „szemet szemért” elvnek megfelelően, mindegyikből egy darabot elfogyaszt. A legkreatívabb kivégzése Zigmas Milko ellen követi el, míg Petras Kolnast próbatétel elé állítja, aki elbukik. És Bronys Grentz volt az utolsó, aki Kanadában élt nyugodt életet. De még ezelőtt a legfőbb ellenség, a csapat vezetője, aki továbbra is szadista és elvetemült maradt, Vladis Grutas (Kékszem) maradt hátra, akinek élete úgy ért véget, hogy egy ártatlan lélek Mischa nevének kezdőbetűje bélyegi az egész testét.  

Michának tett ígéretét Hannibal teljesítette, és bosszút állt érte, de ettől függetlenül némi kérdéseket hagyott maga után a könyv. Elsősorban az, hogy bár ezen személyek megérdemelték a halált, de az előző részek áldozatai mégis milyen elhatározásból jutottak célponttá. Mert hamisan játszik a hangszerén, mert a menekülés következtében éppen arra járt vagy, mert akadályát képezi a kuratóriumi tisztség betöltésére?  Ha ilyen fiatalon kezdte a vadászatot, hogy tudta majdnem negyven évig titokban tartani úgy, hogy Popil felügyelő ezt mindvégig tudta. És mégis miért teszi mindezt. Attól függetlenül, hogy Ő ebben a részben egy kevésbé negatív szereplő a többi nagyon is negatívak között, mégis ugyanazokat a rémtetteket követi el, amit ők tettek, csak Ő ezt élvezetből teszi.


ÉRTÉKELÉS 


✰ ✰ ✰

SZEREPLŐK

                         Hannibal Lecter                                 Lady Muraszaki                     

             Petras Kolnast                    Vladis Grutas                   Zigmas Milko

Enrikas Dorthlich               Kazys Porvik               Bronys Grentz

                        

Robert Lecter                                Popil felügyelő

 

KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu