2021. október 9., szombat

James Patterson, J.D. Barker– A madártollas gyilkosságok

 

JAMES PATTERSON, J.D. BARKER –
A MADÁRTOLLAS GYILKOSSÁGOK

FÜLSZÖVEG


Michael ​és Megan Fitzgerald örökbe fogadott testvérek – Michael kamionsofőr, Megan pedig pszichológiát tanul az egyetemen –, akik borzalmas közös múlton osztoznak, és csak egymásban bízhatnak. A nevelőszüleik híres intellektusok, egy kiváló diplomával rendelkező pszichológus és egy elismert pszichiáter, akik sajátságos kísérleti környezetben nevelték fel fogadott gyerekeiket, ami bár megóvta őket a világ kegyetlen realitásától, ugyanakkor sötét titkokat is kényszerített rájuk.

Los Angelesben Garrett Dobbs nyomozó és Jessica Gimble FBI-ügynök egyesített erővel dolgozik egy gyilkossági ügyön. Találnak is egy gyanúsítottat, és letartóztatják, de ekkor valaki elkövet egy ugyanolyan gyilkosságot. Majd még egyet. Aztán már nemcsak Los Angelesben, hanem az ország különböző részein. A nyomozók felfigyelnek a négytagú Fitzgerald családra: lehet közük a gyilkosságokhoz?

Dobbs és Gimble versenyfutásba kezd az idővel, és átszelik az egész országot Kalifornia partjaitól egészen New York államig, hogy megállítsanak egy rendkívül találékony és elmebeteg sorozatgyilkost, akinek olyan sötét és furcsa étvágya van, hogy ellene a logika és a tapasztalat már nem segít.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/james-patterson-j-d-barker-a-madartollas-gyilkossagok/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Öntudatlan reakció

 

Egy olyan bűneset, ahol minden bizonyíték egy valaki ellen szól, egy család, akik nem a hagyományos normákat követik, egy különös ajándéktárgy, ami bizonyos cselekmény végrehajtása következtében szolgál jutalomként, egy kísérlet, mely forradalmi lehet a tudomány számára, egy különleges testvérpár közös múlttal, számos idegen személy, ismeretlen helyszín és elfeledett emlék.

 

Egy történet, amiben semmi sem stimmel, amit nem lehet nemes egyszerűen megérteni és mire tudatossá válna számunkra a valóság, elveszítjük az irányítást és visszakerülünk eredeti állapotunkba.


IDÉZET

„A biztonság egy illúzió.”


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK LEHETNEK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

Váratlanul éri Michaelt, hogy amikor hazaér valaki holtan fekszik a fürdőkádjában. Megváratlanabbul éri, az, hogy aki ott fekszik, azt a lányt ismeri és nem csak futólag. Bár értesíti a hatóságokat, mégis minden jel arra utal, hogy ő lehetett a tettes. Nehézséget okoz azt bebizonyítani, hogy amivel vádolnak nem te követted el, főleg úgy, hogy nincs alibid és minden bizonyíték rád mutat.

A nyomozást Garrett Dobbs vezeti, aki próbálja mihamarabb befejezni az ügyet. Számos befejezetlen gyilkossági esettel áll szemben, ami különböző helyen és időben történtek, de mindenhol fellelhető volt egy madártoll. A legújabb áldozat lakásában is találtak egy madártollat és Michael arcképe néz, vissza számos fényképen, földön hevernek a ruhái mégsincs semmi ismerete a lányról vagy a vele együtt töltött emlékekről. Michael kihallgatása azonban félbeszakad, a titokzatos ügyvéd megjelenése után, hiszen kiszökteti őt a rendőrségtől.

Michael személye igen elgondolkodtató, hiszen mi magunk se tudjuk, hogy amit állít az igaz, mégis abban a hiszemben vagyunk, hogy valaki másnak van köze a haláleseteknek. Miért vannak emlékezetkiesései vagy egyáltalán vannak-e neki? A testvére Megan még a nevelő szüleinél lakik. A neveltetésük nem kimondottan a hagyományos módon történtek. Tömérdeknyi szabály, érzelemmentes kapcsolat és számos kísérlet. Megan írásos vallomásában meséli el a történteket, hogy miként akart segíteni Michaelnek.

A kamu ügyvédet egyszer csak fejbe lövik, de amíg ez a hirtelen tett megtörtént Michael megint nem emlékszik semmire. Az úti cél felé veszi az irányt, ahol találkozik Bunnyval, aki ismeri Michaelt, de ő viszont nem. E közben Megan elszökött és Michael keresésére indul, míg a nyomozás továbbra is halad most már Jessica Gimble különleges ügynökkel együtt. Kiderül. hogy az áldozatok között több összefüggés van, mint gondolták és minden egy Windham Hall nevű helyhez és a Fitzgerald családhoz vezethető vissza. Dr. Barton Fitzgerald titokzatos körülmények között meghalt, Dr. Rose Fitzgerald önként vetett véget életének. Az összes feljegyzéseik megsemmisültek. Rengeteg kérdés a tettükre megválaszolatlan maradt.

A történtek mind-mind zavarosak. Nem tudjuk, kinek higgyünk. Az a bizonyos Mitchell, aki úgy néz ki, mint Michael egy létező személy vagy egy létező személyiség? Michael tettei továbbra is kérdéseket vonnak maga után és továbbra sem emlékszik semmire, az emlékezetkiesései pedig mindig a fontos események során valósulnak meg.  

Megan vallomásában olvasható, hogy Mitchell egy létező személy és Michael testvére. Mitchell követte el mindazt, amire Michael nem emlékszik. Michael megkapta mindazt, amit Mitchell nem, ezért célul tűzte ki, hogy akinek bármi köze volt hozzá és Fitzgeraldékhoz egytől egyig megsemmisíti őket.


És végül mi is történt? Mert amit olvastunk az nem a valóság.  

Ha a tudat nem más, mint egy vékony üveg, akkor könnyen összetörhető?  Egyből lehet kettő vagy akár több is? Ha egy törékeny személyiségű embert próbatételekhez állítanak, terrorban tartják, korlátozzák, előidézik, a kiskori traumáit megalkothatnak tudatosan egy másik személyiséget számára? Dr. Barton Fitzgerald erre kereste a választ. És ami elméletben működik azt a gyakorlatban is ki kell próbálni, és ki ne lenne jobb erre, mint egy olyan gyerek, aki kiskorában traumán esett keresztül és egy fedél alatt lakik vele.

Annak tudatában, amit a végén megtudtunk el kell kezdeni az elejétől, hogy mi is történt. Továbbra is zavaros, hogy Michael miért nem emlékszik semmire. A lánnyal való kapcsolata csak egy számítógépes effekt és ő valójában ártatlan? Megan történéseiről csak az írásos vallomásában derült fény, ami lehetett szemfényvesztés vagy pillanatnyi őszinteség is.

Michael tragikus kiskoráról sok mindent tudtunk meg – bár a valóságot továbbra sem tudjuk. Már a közepétől felmerült bennem a kérdés, hogy ha Michael számos kísérleten és tortúrán ment keresztül, akkor Megan is? Az ő gyermekkoráról nem sok mindent tudtunk meg, bár feltételezhető, hogy ő sem a legjobb körülmények között kényszerült elhagyni az otthonát. Úgy feltételezem, hogy Michael volt az első, akit befogadtak, aki megbukott a kísérleten, ezért kellett helyette találni egy másik gyereket, aki Megan volt. A kísérletet miért nem folytatták tovább másokon? És mégis mi célja van a tudománynak egy ember személyiségének megfertőzéséhez? És a  tollnak mi köze van bárminek is?

Ha lesz folytatás bízom benne, hogy mindezekre választ kapok, ha pedig nem, akkor bízom a fantáziámra.

 

ÉRTÉKELÉS

✩✩✩✩

SZEREPLŐK

Megan Fitzgerald                             Michael Fitzgerald

Garrett Dobbs                        Jessica Gimble 


Dr. Barton Fitzgerald                 Dr. Rose Fitzgerald


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu