2021. november 12., péntek

Bill Clinton, James Patterson - Az elnök eltűnt

 

BILL CLINTON, JAMES PATTERSON –

AZ ELNÖK ELTŰNT


FÜLSZÖVEG

A szerzők olyan fenyegetést vázolnak fel, amely nem csupán a Fehér Házat érinti, hanem egész Amerikát. A nemzetet elborítja a félelem és a kétségbeesés. Kiberterrorizmusról suttognak, kémkedésről, árulóról a kabinetben. Maga az elnök is gyanúsított, nem sokkal később pedig egyszerűen eltűnik…

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/bill-clinton-james-patterson-az-elnok-eltunt/en-es-a-konyv/regina_elek

A szükség törvényt bont.  

Az Egyesült Államok elnöke olyan fenyegetéssel áll szemben, ami nem közvetlenül mások élete ellen irányul, a támadás bár mindenre és mindenkire kihatással lenne, mégsem lehet katonákkal és fegyverekkel visszaszorítani. Egy olyan technológiai háború veszi kezdetét, amit egyetlen gombnyomással el lehet indítani, de ugyanezzel véget is lehet neki vetni. De ki a barát és ki az ellenség?

A kiberterrorizmusról érdekes volt olvasni, de ettől eltekintve nem egy újszerű történetről van szó, hiszen számos alkalommal megtámadták már a Fehér Házat, bizonyos szélsőséges nézeteket valló csoportok, és mindig van egy vagy több áruló, aki súgott nekik. A szereplők hivatásának és feladatainak bemutatása részletesebben leírásra került, mint maga a személyük, így nem volt igazán nagy csattanója a befejezésnek.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET


Az elnök és a Fehér Ház elleni merényletek a filmvásznon már jó párszor terítékre kerültek. Mindig van egy jó szándékú, mindenkinek segítő elnök, egy vagy több hűséges katona, a kabinet tagjai és ugye az ellenség. Jelen történetben sincs másként. Először is összeül a vizsgálóbizottság, melyben eldöntik az elnök Jonathan Duncan hazafiasságát. Egy szélsőséges csoport a Dzsihád Fiai, akik már több alkalommal terrorcselekményt követtek el, - ugyebár minden filmben elhangzik az a mondat, hogy „nem tárgyalunk terroristákkal” – az elnök a csoport vezetőjével Szolimán Cindorukkal, mégis felvette a kapcsolatot.

 


Az elnököt figyelmeztették, egy kizárólag ő és a szűk körű vezetőség tagjai által tudott kódszóval, hogy hamarosan az egész országra kiterjedő kibertámadást fognak indítani, ami mind gazdasági és társadalmi összeomláshoz fog vezetni. Aki erről tájékoztatta, az Nina és Augie, akik szintén a terrorista csapat tagjai voltak, és akik együttesen kifejlesztették a középkor nevű vírust.

Az elnök nagy kockázatot vállalva egyedül álruhában elmegy egy baseballmérkőzésre, hogy találkozzon Augie-val, míg az elnök jobb keze Carolyn Brock a Fehér Házban tartja a frontot. A vírust Nina fejlesztette ki, míg a programozást Augie csinálta. A vírus hatástalanítához mindketten kellenek, ezért, felbéreltek egy bérgyilkost, Bachot, akinek feladata megölni őket. Ninát sikerült kiiktatnia, de az elnök és Augie a nagy káosz közepette elmenekültek.

Az elnöknek a figyelmeztetés miatt egyrészt van ideje megszervezni a védelmet és inaktiválni a vírust másrészt ezzel kitudódott, hogy a Fehér Házban is van egy áruló. Aki ebből előnyt tudna kovácsolni az az alelnök, hiszen elnök hiányában az övé az elnöki pozíció. Kis idővel az elnök segítői megtalálták az üzenetváltásokat Nina és a besúgó között, azonban a személyét nem tudták még beazonosítani.

 


A vírus aktiválásához kevesebb, mint fél óra maradt, azonban a jelszó beírásával hatástalanítani lehet, amit kizárólag Nina illetve a besúgó tudott. Az elnök behívatta az összes potenciális árulót, és az általa kiötlött csellel meg is tudta ki az, aki ellene szegült. A vírus hatástalanítva, Szolimánt elfogták, ahogy Bachot is, míg az elnök mostantól kétszer is átgondolja, kit vesz fel maga mellé.

Bár voltak érdekes pillanatai a történetnek, különösebb meglepetésekkel nem szolgált. Tipikusan olyan történet, ami jobban mutatna a filmvásznon, mint könyvben, látványosabban mutatná be az akciójeleneteket, a légkört és ugye kevesebb lenne a felesleges párbeszédből. Főként az elnök szemszögéből látjuk az eseményeket, de szerepet kap az alelnökasszony és Bach is. Róluk valamennyit azért megtudtunk, hogy mi motiválja őket, a múltjukat, az érzéseiket, de a mellékszereplőkből szinte semmit, így néha azt sem tudtam ki kicsoda. A befejezésben a csattanó várható volt, mégis nem váratlanul ért, hogy az egész egy csel volt.

Annyi biztos, hogy a politikai krimi nem az én világom.

 

ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰


SZEREPLŐK

Jonathan Duncan


               Carolyn Brock                           Augie                                    Bach 

KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu