2021. október 31., vasárnap

Sarah Perry - Melmoth

 

SARAH PERRY -
MELMOTH



FÜLSZÖVEG

 

Helen Franklin húsz évvel ezelőtt szörnyű bűnt követett el, amit azóta sem tud magának megbocsájtani: lelkében a felejtés és az emlékezés erői küzdenek.
Furcsa kézirat kerül a kezébe. Az emberi történelem legsötétebb fejezeteiről szóló dokumentumokat tartalmazza, melyek egy fekete ruhás, könnyező szemmel és vérző lábakkal megjelenő árnyalak legendájáról szólnak. Ő Melmoth, a Tanú, egy különös szellem, aki a Földet járja szüntelen a bűn és bűnhődés megtestesítőjeként.
Akinek Melmoth megjelenik, választania kell: vagy együtt él bűnével, vagy megsemmisül, és az időtlen magány és sötétség kárhozatába vezet útja… Helen úgy érzi, Melmoth őt is gyerekkora óta figyeli… a múltjával való szembesülés pedig fontos választások elé állítja.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/sarah-perry-melmoth/en-es-a-konyv/regina_elek   

 

Régi bűnnek hosszú az árnyéka.

Egy seszínű személyiség megismerkedik a Tanúval annak múltjával és azok kézirataival akik e jelenséggel érintkeztek. A bűn ősidők óta velejárója az emberi magatartásnak, de van, aki ezen tettet figyelemmel kíséri és azt követően az árnyakéként leselkedik rá, hogy végül magával ragadja. Helen ezen emberek múltjának és tettének megismerése során az ő múltja is láthatóvá válik. Aki bűnt követett el az élete végéig magánál hordozza tettének következményeit, ami mindvégig ott lesz körülötte, de mikor már a jelenléte oly mértékben felemészti, hogy képtelen a valóságra, választhat. Élete végéig együtt él a tettével vagy megsemmisül.

A történet mindvégig misztikus, kettős értelmezésű és elgondolkodtató. A tanú története és a múltba való kitekintés rendkívül érdekes és kidolgozott, a jelen azonban egysíkú.

Cselekedj úgy, hogy Melmoth ne veled akarja kitölteni a magányát.  


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

Helen Franklin egy átlagos személy, átlagos munkával, átlagos élettel. Egyszer csak a barátja Karel átad neki egy kéziratot, és láthatóan feszült is, mert minden alkalommal figyeli az ajtót és az ablakokat. Karel is egyfajta bűntudatban élt, hiszen a felesége Thea, aki betegsége miatt már képtelen önellátásra, az iránta érzett szerelme is kihunyt, ezért elhatározta, hogy elhagyja őt és új életet kezd élni. Helen egy véletlen folytán találkozik a fiatal Adayaval, akivel összebarátkozik, és még segít Theának is a mindennapokban.

A kézirat egy idős ember memoárja, aki elmeséli gyermekkorát a második világháború idején és az akkor elkövetett szörnyű tettét.  Megemlít egy női alakot öltő lelket, nevezetesen Melmoth-ot, aki két évezred óta bolyong bűnös emberek után kutatva, hogy magához ragadja őket. A további kéziratokban, amit Helen átvett Theától mindezen személyek megemlítik Melmothot, akik emiatt rettegésben élve várják a Tanú utolsó kérését. „nem fogod meg a kezem, mert oly magányos voltam”. A kéziratok különböző időkben zajlanak, így a bűnök is más-más jellegűek, mint például a hit megtagadása, a háborús bűnök, a saját nemzet ellen elkövetett közvetett tettek.

Helen fokozatosan olvasva a történeteket, ő is egyre jobban érzékeli Melmoth jelenlétét, hol hallja, hol látja, de mindvégig érzi, hogy ott van és figyeli. Mivel fiatal korában Helen is bűnt követett el egyre inkább elhatalmasodik körülötte a bűntudat. Elmeséli a barátainak, hogy fiatalos megismerkedett Arnellal, akivel kapcsolatban volt. Mivel gyakran kellett látogatni a kórházat Arnel öccse miatt, Helen megismerkedett egy szörnyű tett megszenvedőjével Rosacal. Kérte Helent, hogy vessen véget az életének, mert a fájdalmai miatt nem akar élni. Helen meg is tette Arnel által elcsent nyugtatóval, aminek túladagolása miatt a halálához vezetett. Amikor ez a hatóságok tudomására jutott Arnelt fogták el, míg Helen hallgatott és végignézte, ahogy szerelmét évekre bezárják.

A bűntudata csak fokozódott, mikor Arnel tizenkilenc évvel később ténylegesen is megjelentik előtte. De ekkor Adaya lép be az ajtón, Melmoth alakjában. Helennek döntenie kell vele tart vagy marad magán viselve a bűntudatot. Helen döntött, tudva azt, hogy a remény hal meg utoljára. 

A mondani valója a történetnek érdekes, minden bűn más jellegű és más súlyosságú, de bűntudat az mindig ugyanaz. A múltbeli kitekintések érdekesek, de a jelenben ahol Helenről olvasunk pont ugyanolyan semmilyen, mint maga a szereplő.  Melmothot lehet elképzelni akár egy fizikai jelenségnek vérző lábbal és fekete lobogó ruhával, vagy egyszerűen csak a bűntudat kivetüléseként tekinteni. Nagyon jó filmet lehetne ebből a történetből készíteni a maga borús hangulatával, a történetvezetésével és Melmothal a Tanúval.

A történet a bűnről és az azzal járó bűntudatról szól. A tettet nem lehet meg nem történtté tenni, de akár lehet olyat tenni, amivel a mérleg a másik oldalára billen. Melmoth a testet öltő bűntudat, aki mindvégig bolyongani fog bűnös lelkek után kutatva.

 

 ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰


SZEREPLŐK

Helen


Thea                                               Adaya


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu