2021. november 28., vasárnap

Chris Carter - Kivégzés

 

CHRIS CARTER -
KIVÉGZÉS



FÜLSZÖVEG

 

Robert Hunter és Carlos Garcia hajnalban érkeznek a tetthelyre. A helyszínelőszalagok mögött egy fehér templom húzódik meg a lámpák fényében. Képeslapra való látvány így, karácsony előtt. Ami azonban az épületben várja a két nyomozót, cseppet sem az: mindenhol vér, összefröcskölt padló, vérben ázó oltár és egy holttest reverendában, kutyafejjel a nyakán. Ki és miért változtatta mészárszékké a katolikus templomot? Mit jelent a holttest mellkasára festett szám? Nem ő lenne az első áldozat, netán újabbak következnek?

A Hunter-Garcia-páros egy brutális sorozatgyilkos nyomába ered, vállt vállnak vetve, sokszor feletteseik parancsa ellenében haladnak előre megállíthatatlanul, hátha valakit még megmenthetnek a rémálomtól. A gyilkos ugyanis nem mást akar, mint valóra váltani az áldozatai rémálmát – mert ismeri a múltjukat, a titkaikat, a legnagyobb félelmüket, és tudja, hogyan fokozza még tovább a rettegést. A végsőkig.

  

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/chris-carter-kivegzes/en-es-a-konyv/regina_elek

 

A múlt nem felejt

Egy visszataszító módon és rituálisan elkövetett esettel kezdődik, ahol a tetthely egy templom, az áldozat pedig egy megszentségtelenített pap. A rémület csak tovább folytatódik a különböző kínzásmódokkal és az annál hátborzongatóbb látványokkal. Az emberek ilyen módú gyötrése mélyen gyökerező gyűlöletből eredhet, de mégis mi válthat ki ekkora dühöt? Van rá megfelelő magyarázat, ilyen rémes tettek elkövetésére?

A nyomozás folytatódik egy újabb szörnyűséges sorozatgyilkossal, Robert Hunter újabb nehéz feladat elé néz, de ahhoz hogy tudja, miért történik mindez a jelenben, ismernie kell a múltat.  Bizonyítékok hiánya nehézséget okoz a megfejtésre főleg, ha a racionalitása szembekerül a misztikummal. A történet izgalmas, visszataszító jelenetekkel hemzsegő, és egy olyan problémát boncolgat, ami a mai napig komoly kérdéseket vet fel.

A történet, ahol a legrettegettebb félelem valóssággá válik, a remény pedig sehol.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

A hóhér első áldozata egy mindenki által kedvelt puritán módon élő pap. Rendkívüli módon elkövetett bűncselekménynek volt tanúi Robert Hunter és Carlos Garcia, a pap fejét eltávolították és a helyére egy kutya fejét tették, testére pedig vérrel ráfestették a hármas számot. Ahhoz, hogy kiderítsék az elkövető kilétét, be kell tekinteni Fabian atya elméjébe, ami mi sem egyszerűbb mivel naplót írt a napjai minden egyes részletéről. Hosszasan feljegyezte, hogy régen nem kimondottan példás életet élt, egy banda tagja volt, akik mindenkit terrorizáltak, akik a szemük elé kerültek, mígnem egyszer egy kiskutya vált a banda áldozatául. Ez az éveken át tartó rémisztő álom nyugtalanította, amiben a halála pontosan úgy következett be, ami a valóságban is megtörtént vele. A legrosszabb rémálma vált valóra.

Huntert felkeresi egy fiatal lány Monica/Molly, aki elmondja, hogy látta, hogy mi történt Fabian atyával. Bár nem mondja magát médiumnak, mégis olyan dolgokat látott, aminek nem volt fizikailag szemtanúja. A kihallgatást megzavarja egy újabb szörnyű eset, de Molly tájékoztatja Huntert, hogy az áldozat félt a tűztől.


Az újabb áldozat egy Amanda nevű ingatlanos, aki rendkívüli gyötrelmeken ment keresztül, míg végül hosszas fájdalmakon keresztül megszabadult a kínzás alól. Amanda egy korábbi baleset következtében rettegett a tűztől, ami végül a halálát is okozta. A testére szintén vérrel ráírtak a négyes számot. Valaki ismeri az áldozatok legféltettebb titkát, a félelmüket, és ezt felhasználva egy hosszú tortúrának veti ki őket. De mégis kik ezek az emberek, és mit okozhattak, hogy az elkövető ennyire gyűlölje őket?  

Az esetek immár biztosan összekapcsolódnak, de ha van hármas és négyes számú áldozat, akkor meg kell találniuk az első kettőt is. Az ingatlan tulajdonosa, Dan Tyler felfigyel a képen, hogy ahol Amanda holtteste volt, van két kép, ami nem az övé. A képek hátoldalán felfestett számokkal megtudták ki az első két áldozat. Az első félt a darazsaktól, a második iszonyodott a víztől.

Hunter, Carlos és az újonc Ian a nyomozás során sikerült kideríteniük, hogy az áldozatok ismerhették egymást, esetlegesen a banda tagjai lehetnek. De a nyomozás előrehaladását megállítja az újabb és az ötös szánú áldozat Darnell, akinek több száz injekciós tű borítja az egész testét. Az egyetlen ismert és élő bandatag, akit életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítéltek elmondta, hogy hogyan bántalmaztak mindenkit fizikailag és pszichésen önmaguk szórakoztatására, és megmutatta, hogy kik voltak azok, akik különösen megszenvedték a jelenlétüket.  


Hosszas nyomozás után fény derült arra, hogy ki és miért okozta ilyen módon a banda tagjainak halálát. Dan feleségének halála volt az utolsó csepp a pohárban. Megbosszulja a neki és a feleségének éveken át okozta sérelmeket, hisz nincs veszteni valója.  A vagyon mit sem ér, ha a rémálma vált valóra, hogy elveszítette a szerelmét. A szerepek immár felcserélődtek. Aki éveken át áldozat volt, most ő az elkövető.

 ______________________________________________________________________

Egy olyan esetről olvashatunk, ami a mai napig egy komoly társadalmi probléma. Az iskolai bántalmazások komoly mentális problémákat okozhatnak a jövőben azoknak, akik éveken át keresztülmennek az agresszorok általi terrornak. Pusztán azért, hogy jót nevessenek, másoknak végzetek károkat okozhatnak az önbecsülésükben. Számos esetet taglal a történet, hogy miket követtek el a banda tagjai. Az egyszerű gúnyolódáson át voltak rendkívül kegyetlen tettek, és ami nálam kiverte a biztosítékot, ahogy azzal a szegény kiskutyával bántak. Oké, ez egy fiktív történet, de olvasni is nehéz volt ezeket a részeket, hiszen a valóságban is számos hír van az iskolai zaklatásokról, bántalmazásokról.

A cím nem igazán illeszkedik a történettel. Az eredeti cím a hóhér, ami ugye a sorozatgyilkos bulvárneve volt, ami megegyezik az első rész címével, ami a keresztes gyilkos volt, de a megtorlás, vérbosszú vagy ehhez hasonló címek is jobbak lettek volna. Szerintem.

A misztikus részt igazából nem értem. Nincsen nagyon kifejtve, bár nem is nagyon lehetett volna ezt boncolgatni, érdemesebb lett volna kihagyni. A történetben – az előzővel egyezően – mindig van egy mellék szál, egy melléksorozatgyilkossal, aki az elkövetési módokban nem ilyen kreatív, de annak elkövetőjéről is fény derül. Molly ezen mellékszál főbb szereplője, de az áldozatok szemén keresztül való fájdalmak érzékelése nélkül is működött volna.

A sorozatgyilkos motivációját részletesen kifejtette, de arról nem tudunk, hogy hogyan derítette ki mindenki félelmét, az áldozatok tudva azt, hogy elkövetkezett nekik a vég, és a fénykép megnézését követően hogyan reagáltak mindezekre. Hiszen a banda tagjai közül volt, aki folytatta ugyanazt az életformát, de volt, aki jó útra tért. Elfogadták sorsukat, könyörögtek, folytatták a sértegetéseket stb.

Hamarosan következhet a harmadik rész.

 

ÉRTÉKELÉS

🔒  🔒  🔒  🔒  🔒


SZEREPLŐK

Robert Hunter                                        Carlos  Garcia

    Ian                                     Molly                                     Dan




KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu