2022. január 20., csütörtök

Joe Hill - A szív alakú doboz

 

JOE HILL –
A SZÍV ALAKÚ DOBOZ

 

FÜLSZÖVEG


Judas ​Coyne-nak volt egy spéci gyűjteménye: egy régi akasztófakötél… egy boszorkány beismerő vallomása… egy mexikói halálpornó-video… Számtalan rajongója éppúgy ismerte a korosodó death-metal rocksztár hátborzongató ízlését, mint hírhedett ifjúkori ballépéseit. Ám a legrémületesebb, legvalószínűtlenebb darabra éppen most tesz szert, jóformán a szemünk előtt – egy internetes árverésen olyasmit kínálnak, aminek képtelenség ellenállni:

 

Árverésre bocsátom nevelőapám kísértetét…

 

Egy szó, mint száz: Jude ezer dollár fejében büszke tulajdonosa lesz egy halott ember öltönyének, melyben állítólag egy nyughatatlan szellem kísért. Jude-nak persze semmi oka félni ettől. Kísérti őt sok minden a múltból is – anya- és gyermekverő apa, kíméletlenül eldobott szeretők, elárult, cserbenhagyott muzsikustársak. Eggyel több mit számít? Csakhogy amit a UPS egy szív alakú fekete dobozban leszállít neki, az nem közönséges, képzeletbeli szellem. Az a legvéresebb valóság. Egyik pillanatról a másikra a legváltozatosabb helyeken kezd felbukkanni az öltöny korábbi tulajdonosa: a folyosón… a hálószobaajtó mögött… Jude imádott Mustangjának hátsó ülésén.. az ablakon túl… a tévékészülék képernyőjén… Mintha várna valamire (vagy valakire) – és egyik csontos keze egy láncon függő, fényes borotvát himbál…. 


RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/joe-hill-a-sziv-alaku-doboz/en-es-a-konyv/regina_elek
 

Nincs visszatérítés

Mondhatnánk azt, hogy a holtak nem haragszanak, de jelen történetben úgy tűnik ez az állítás a legkevésbé sem helytálló. A szelence helyett egy szív alakú doboz formájában szabadul ki az a csapás, ami megpecsételi Jude életének minden egyes pillanatát. A gonosz megérkezett, akinek túlvilági feladata véghezvinnie tervét, ami jellegét és képességeit tekintve mi sem egyszerűbb. Egy harc mely megkérdőjelezi a realitást és a józan észt.

Amilyen feszülten, hidegrázósan és idegtépően kezdődött a történet, az események haladtával annál kevesebb maradt, mígnem teljesen elfogyott. Bár rengeteg érdekes felvetést és gondolatmenetet olvashattunk, önmagában az egész a feledésbe merül.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK LEHETNEK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

A horror műfaj egyik legjellegzetesebb témája a szellemsztori, ahol egy éppen nem kimondottan kedves túlvilági lény próbálja a körülötte lévő embereket mentálisan megzavarni, az őrületbe kergetni és végül megsemmisíteni. Amellett, hogy ezen történetek elsősorban a rémültkeltésre törekednek, említésre kerül a túlvilág gondolata, ami egyébként is mindenki számára kérdéseket vet fel, és mindenki máshogy vélekedik róla.  Egy horror történetet a könyvekben nehéz megvalósítani, hiszen a látvány és a zavaró hangok helyett pusztán a képzeletünkre tudunk hagyatkozni, ami a megfelelő leírás és felszültség keltés nélkül könnyen elmaradhat.

Judas Coyne számára az adásvétel megkötetett. Nincs visszatérítés, nincs reklamáció. Jude tulajdonába kerül egy szív alakú doboz benne egy fekete öltönnyel (nem szürke), amiben egy gonosz lélek lakozik. A szellem csak akkor éled fel és terrorizál, ha pénzt adsz érte, és hiába hagyod el a házat ő bárhova tud követni. A szellemek tudnak szellemautót vezetni, szoktak szunyókálni és nincsen szemük csak egy firkálmány, ami ide-oda mozog. Sajnálatos módon Jude nem olvasta el az apró betűs részt, így vett magának egy lelket, aki mindenáron ki akarja iktatni őt és a körülötte lévő személyeket.

A történet eleje hátborzongató, ahogy lépten, nyomon megjelenik a szellem. A házban nem lehet nyugodtan aludni, az egész lakás lehűlt, és mindvégig ott van egy nem kívánatos személy jelenléte. Jude nem tudja megkülönböztetni a képzeletet a valóságtól, kiteljesedik benne a kétségbeesés, a félelem és a tehetetlenség, hiszen mégis, hogy harcoljon egy hipnotikus szellemmel. De jelen esetben is bebizonyosodott, hogy a kutya az ember legjobb barátja, hiszen Jude kutyáinak szelleme sikeresen megvédték Craddocktól.

 


De mégis miért akarja Craddock szelleme Judet? Mert a múltjának egy személye Anna/Florida miatta lett öngyilkos, mert rosszul bánt vele? Mint kiderült nem bánt vele rosszul, hiszen csak elkísérte a buszállomásig, és utána nem hívta vissza. Ez inkább egy gyáva szakítás, mintsem durva bánásmód. Ettől függetlenül nem mondható mintapéldánynak, hiszen Marybeth/Georgia nevű barátnőjével is lekezelően viselkedik.

Amint elhagyja otthonát Jude, a félelemkeltés kezd halványulni, bizonyos esetek pedig megválaszolatlanok maradnak.

A firka milyen okból van a holtak szeménél? Próbáltam bele magyarázni, hogy a holtak a szemük nélkül nem tudják kifejezni érzéseiket, mert már nincs nekik, vagy egyszerűen a szereplők nem képesek a szellemek szemükbe nézni és a bűntudat ezzel a firkával van kifejezve. Ott van példaként a pitypangot sze4dő kislány, akit azért raboltak el, mert egy pillanatra szem elől tévesztették, és a bűntudat miatt jelenik meg minden családtagnál. De végül ez az elméletem is megdőlt. Van és kész, nem kell beleképzelni semmi rejtett utalást.

Jude az események következtével rájön, hogy barátnője nem miatta lett öngyilkos, sőt ilyennemű szándéka nem is volt, csak ki akart tálalni, hogy nevelőapja minden irányú módon bántalmazta őt, amit most unkahúgával folytat. De akkor miért jött vissza szellemként megölni Judet? Ha nem jelenik meg, Jude mindezekre nem jött volna rá.

De mindezektől eltekintve a történet izgalmas volt nem várt fordulatokkal, némi humorral akció dús jelenetekkel és kíváncsian vártam, hogy egy ilyen történet milyen befejezéssel zárulhat. Mindenre gondoltam, de a „happy endre” a legkevésbé sem. Nem mintha azt akartam volna, hogy Craddock véghezvigye a tervét, de az, hogy Jude és most már kizárólag csak Marybeth boldogan kocsikáznak a Mustanggal már-már olyan érzésem volt mindjárt felrepülnek az égbe és boldogan integetnek lefelé.  Egy fordulatos függővégre vágytam volna, hogy Anna most már Marybeth testében van vagy mindez csak egy szürreális álom vagy bármi, ami nem ez.

Voltak hátborzongató jelenetek, mint például, amikor felhívja az alkalmazottja, hogy eltévedt és mikor újra visszahívja, közli vele, hogy egyébként ő már rég halott. A kislány, akit csak addig lehet hallani míg, énekel, utána pedig némán végignézik, ahogy egy láthatatlan személy elragadja. De nem kellett volna bele a hipnózis vagy a boszorkánytábla.

Összességében megemelintem a kalapom az író előtt.

 

ÉRTÉKELÉS

💛 💛 💛 💛


SZEREPLŐK 

      

            Anna/Florida                           Judas Coyne                      Marybeth/Georgia

Craddock


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu