2022. január 6., csütörtök

Stephen King - Carrie

 

STEPHEN KING -
 CARRIE


FÜLSZÖVEG

A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai – főként a lányok – gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megalázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön-nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom…

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS

https://moly.hu/konyvek/stephen-king-carrie/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Fizikai gondolatközlés

 

Hányunk játszott el a gondolattal, hogy, ha képesek lennénk irányítani bárkit és bármit mégis mit tennénk abban a bizonyos helyzetben? Carrie a verbális bántalmazás céltáblájaként bűnhődik nap, mint nap, a hely, ami pedig a biztonságot nyújtaná, a vezeklés fertője. Van egy pont, ami az utolsó csepp a pohárban, amikor az ember darabokra tör és már nem lesz ugyanaz, aki egykor volt. Megannyi mondani valót vagy rejtett utalást olvashatunk ki a cselekményekből, de amit mindenképp tudunk, hogy ez egy végtelenségig szomorú történet egy megtört lányról, aki a földdel tette egyenlővé mindazt, ami őt megsemmisítette.

Egy rövid mégis tartalmas irodalmi alkotás, amiben a misztikum és a horror az emberben dúló érzéseket testesíti meg.

  

RÖVIDEN A FILMRŐL
(2013)


  

Carrie történetének második megfilmesítéséről van szó, ami meglepő, hogy hűen a könyvvel egyezően sikerült megvalósítani. Ami némiképp változtatás, az a jelen kornak megfelelő digitalizáltság, illetve a történet, záró jelenetéknek, látványosabb bemutatása volt, ami csak a történet javát szolgálta. A színészek is meglepően jók voltak, hiszen minden szereplőnek – Carrie kivételével – az egész történet során egy érzést kellett túlzóan bemutatniuk és ezt sikerült.  

Stephen King más regényéből készült filmalkotásokat még nem láttam, de legalább erről azt lehet mondani, hogy tisztelettel álltak az íróhoz, és ezt a rövidke történetet nem egészítettek ki vagy másították meg a felismerhetetlenségig. A korábbi változatot még nem láttam, de nagy valószínűséggel azt is meg fogom nézni egyszer.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK LEHETNEK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET


Carrie White egy félénk fiatal lány, akit állandóan bántanak és csúfolnak az iskolában, az egyetlen családtagja pedig az anyja, aki a bűnbeesése gyümölcseként tekint lányára. Nem lehet egyszerű neki, hiszen se barát se családtag, se egy idegen nem támogatja és segíti, hogy némiképp szocializálódjon az életben.

Ezért kerül abba a megalázó helyzetbe, hogy mikor átlépi azt a bizonyos kort és képtelen felfogni ezen körülményt az iskolai zuhanyzó a csúfolódás hadszínterévé válik. A stresszhelyzet megerősíti a benne lévő örökletes erőt, amivel képessé válik mindent és mindenkit az uralma alá helyezni. A bántalmazókat ugyebár megbüntetik, az olyan korú lányok legsúlyosabb büntetésével, ami nem más, mint a végzős bálról való eltiltás. Bár Carrie-nek ehhez semmi köze, a lányok mégis meg akarják bosszulni a rájuk kiszabott szankciókat.

A történettel párhuzamosan olvashatunk nyilatkozatokról, vallomásokról, Carrie életét feldolgozó könyvek fejezeteiről vagy újságcikkekről, ami tulajdonképpen egyfajta spoiler elemnek tekintetjük, mert hamarabb megtudjuk mi a vége, mint ahogy a cselekményben haladunk. Ebből adódóan is értékelhetjük, hogy itt nem az a fontos, hogy mi a vége, mi a csattanó, itt egy lány mindennapos gyötrelmeit taglalja, ami bármelyik olvasó átélhetett.  

Az iskola elhagyásával várható lenne, hogy legalább otthon biztonságban érzi magát az ember, de az nem Carrie történetében van. Az anyja egy vallási fanatikus, aki önkínzást végez magán, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt ő szeretné. Mindenkit megvet maga körül, amiről mindenki tud, hiszen véleményét minden alkalommal megosztja másokkal és egyben tájékoztatja őket, hogy magatartásukkal hova fognak (le)kerülni. A lányát is megveti, és bár némi anyai szeretet felfedezhető benne, de nagyon csekély mértékben.

Egyetlen egy személy van az egész városban, aki sajnálja Carriet, és az ellene elkövetett tettét úgy akarja törleszteni, hogy megkéri a barátját, hogy maga helyett őt kísérje el a végzős bálra.  Épp ez a döntése mentette meg az életét.

A végzős bál Carrie számára a legboldogabb pillanat volt, hiszen egész élete során ott és akkor volt a legboldogabb. Ez valóban egy pillanat volt, hiszen amint kihirdették, hogy ő a bálkirálynő a pillanat elszállt. A bosszú egy látványos és megalázó helyzetet teremtett és abban a pillanatban Carrie-ben meghalt valami. A telekinetikus képességét felhasználva mindazok, akik bántották őt, egytől egyig megsemmisültek. Megmagyarázhatatlan módon mindenki tudta, hogy ő volt az egésznek az okozója. Carrie átadta ezt az ismeretet mindenkinek, hogy tudják, mitt tettek vele azok, akik visszafordíthatatlanul megtörték.

Biztosan sok mindenkiben megfordult a gondolat fiatal korában – akár most is – hogy ha lenne ilyen képessége, mégis mit kezdene vele ilyen helyzetben?  

 

ÉRTÉKELÉS

✩ ✩ ✩ ✩


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu