2023. július 9., vasárnap

James Patterson, J.D. Barker - A zaj

 

JAMES PATTERSON, J.D. BARKER –
A ZAJ 


FÜLSZÖVEG

 

Az ​oregoni Mount Hood közelében egy ismeretlen eredetű, pusztító erejű hanghullám söpör végig egy kis településen. A katasztrófában mindenki életét veszti, leszámítva egy testvérpárt, akik még időben elérték az egyik óvóhelyet. A jelenség hamarosan több helyen megismétlődik, és további megmagyaráz-hatatlan események is történnek. Egyesek szerint a kínaiak vagy az oroszok vetettek be egy új titkos fegyvert. Mások isteni eredetű megtorlásban hisznek.

A kormány a helyszínre küld egy csapatot, hogy kivizsgálja az esetet, de a csapat tagjai egymással ellentétes feladatokat kapnak. Dr. Martha Chan pszichológusnak, aki egészségügyi vészhelyzetekre szakosodott, tanulmányoz-nia kell a túlélőket. Alexander Fraser főhadnagynak, aki egész életében katonai pályára készült, és nem bízik a civilekben, el kell különítenie őket. Kisvártatva azonban teljesen eluralkodik a káosz, és mindenki kénytelen lesz összefogni, hogy megoldást találjanak az őrjítő zaj eredetére, ami senkit és semmit nem kímél.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/james-patterson-j-d-barker-a-zaj/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Átmeneti zavar

 

Egy fékezhetetlen zaj hatalmas pusztítással, két túlélő a váratlan szerencsének köszönhetően és egy tudós csoport, kinek feladata megfejteni az ismeretlent. Az emberiség egy láthatatlan pusztító erővel áll szemben, mely pillanatok alatt semmisíti meg az élő világot maga körül, s mely elől nincs menekvés.  Rövid időn belül kell megfejteni a zaj okát, annak eredetét, és a megfelelő ellenszert.

 

A támadás sajátos, de minden más ingerszegény. A zajról olvasunk, mégis mindvégig alacsony a hangerő, míg az olvasás befejeztével pedig felemészt a fojtó csönd. Az írók jobban tennék, ha nem adogatnák egymásnak az írógépet, és önző módon saját történetet alkotnának, mert így születik egy zajos könyv, csendes közönséggel.

 

IDÉZET

„Az ördögnek is ennie kell”


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET


Egy eszeveszett zaj és a környék a földdel lett egyenlő. Egy hang, hogy lehet képes ilyen pusztításra? Hogy tud fákat kidönteni, házakat lerombolni, élőlényeket megsemmisíteni? Tennant és húga Sophie a szokásos vadászatára indult, mikor egy a semmiből jött hang megálljt parancsolt nekik. A mellettük lévő pince és a fülébe helyezett méhviasz ellenére is hallotta az őrjítő zúgást. Bár Tennant nem sérült meg a támadástól, a húga szeméből és füléből vér folyt, belázasodott, míg a tudata kissé megborult.

E közben katonák szállítottak el minden területről szakosodott tudós csoportot, hogy megfejtsék a zaj eredetét. A pusztítás után szinte mindenki egy szakadékba zuhant, míg a testük egyre csak forrósodott. Dr. Martha Chan és Stanford Harbin törekedtek megérteni a hangzavar okát, de e megmagyarázhatatlan tényezőt az sem segítette, hogy a katonák valamit elhallgattak előlük. A két túlélőt Alexander Fraser megtalálta, ezért most Chan és Harbin feladata, őket megvizsgálni. Sophie csak egyet hajt Anna Shim, miközben a teste olyan hőt termel, ami már egy embernél már halálhoz vezetett volna, ereje pedig egy megtermett férfiéhoz egyenlő.

Mi lehet ez a zaj? Okkultizmus? Apokalipszis? Isten által kiszabott büntetés? Más ország által fejlesztett fegyver vagy akár más bolygóé? Ember alkotta vagy természeti eredetű? Van rá orvosi megoldás, immunissá lehet válni ettől az őrjítő zajtól?

Aki meghallja a zúgást, az elkezd futni, semmi nem állíthatja meg, sem egy ember sem egy ház, sem egy szakadék. Futnak egy irányba, melyből egy tömeg alakult ki. Ahogy nő a tömeg, nő a hangzavar. Azt már tudjuk, hogy mi lesz azon emberekkel, akik meghallják a zaj erejét. Azt is tudjuk, hogy miért termelnek ekkora hőt. Azt az egyet nem tudjuk, hogy miért. Miért alakult ki ez a zaj, miért jó az, ha emberek futnak egy irányba elpusztítva mindent maguk után?


Idővel a választ megkapjuk. És a válasz, hát felettébb elszomorító. Azt hinnénk, hogy a zaj pusztít el mindent maga körül. Nem. A legnagyobb pusztító az maga az ember. Egy új technológia, melyet a hadsereg önös érdekre felhasznál a pusztításra. Csak a terv a visszájára fordult. A vírus, vagy bárminek is nevezzük kiesett a hadsereg kezei közül, s a technológia új élőlényként, saját tudattal rendelkezik.

_______________________________________________________________________

A vége igencsak gyengére sikeredett. Egy társadalmi réteg, akik az elnök tudta nélkül fejlesztettek ki egy forradalmi újítást, ami visszacsapódott rájuk. Amennyire próbáltak arra az irányba vezetni, hogy ez egy ősi eredetű isteni támadás, az Anna Shimmel, meg a megmagyarázhatatlan tényezőkkel eléggé szokássá sikeredett.

A történet unalmas volt, nem voltak benne érzelmi megnyilvánulások, a veszteségek, a pusztítások inkább olyanok voltak, mint egy dokumentumfilm, sem mint egy borzalmas jövőkép.

Barker írói sajátossága, ami miatt beleszerettem történeteibe olyannyira szerepeltek e műben, mint a narancslében a mogyoró tartalom. Nem értem, hogy miért kell más írókkal együtt alkotni egy történetet, mikor az önmagában írt művei sokkal sikeresebbek. Ugyanolyan hiányosságokban szenved, mint az előző történetük, de legalább abban többször felismertem Barker tollvonásait. Merem remélni, hogy a harmadik közös kötetük az utolsó, amit együtt írtak.

Ja és a borító. Annak semmi köze a történethez.


ÉRTÉKELÉS

🔊 🔊 🔊


SZEREPLŐK

    Dr. Martha Chan                                        Stanford Harbin

Alexander Fraser                                                                Tennant

KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu