2023. október 22., vasárnap

John Cure - Hamu

 

JOHN CURE –
HAMU

 

FÜLSZÖVEG

 

AMIKOR ​A SÖTÉTSÉG RÁD BORUL, MÁR NINCS HOVA MENEKÜLNÖD!

 

Elek Sándor, az egykori magyar diplomata, feleségével, Olgával és két serdülőkorú gyerekével hosszú évek óta tehetős üzletemberként Moszkvában éli mindennapjait. Amikor az általa alapított magyar-orosz nemzetközi vállalkozás csődbe megy, és a hitelek miatt mindenüket elvesztik, a család egyetlen kiútja az marad, hogy az Olga családi örökségeként rájuk maradt és évtizedek óta üresen álló régi dácsába beköltözve önfenntartóvá váljanak.

 

Úgy tűnik, hogy a családnak sikerül megtalálnia az áhított nyugalmat, ám a Voronyezs melletti csendes erdő szélén megbúvó dácsa sötét titkokat őriz. A család tagjait szörnyű, rejtélyes álmok kezdik kínozni, és különös események sora veszi kezdetét: időnként hamut találnak a berendezések alatt, majd a bútorokon és a falon is égésfoltok jelennek meg, amik idővel tovább terebélyesednek. A házba érkező vendégek némelyike pedig nyomtalanul eltűnik. Amikor a terjedő égési nyomok már a család tagjainak testén is megjelennek, a férfi számára nyilvánvalóvá válik, hogy az idejük meg van számlálva, és a túléléshez mielőbb fel kell fednie a dácsa ördögi titkát.


RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/john-cure-hamu/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Múltban izzott tűz

 

Egy új élet veszi kezdetét a régen lakott dácsában, új tervek és álmok megvalósításával. Az álomból viszont igen hamar rémálom lesz, a békés otthont felemészti a sötétség, a félelem és a megmagyarázhatatlan történések. Ahol van hamu, ott volt tűz is, a válasz pedig a múltban találandó, az idő azonban vészesen fogy, míg a hamu egyre csak terjed.

 

A mű kellőképpen összetett, így aki egy egyszerű horrorra számít, az igencsak meglepődik a végkifejleten. Láthatjuk egy család drámáját, ahol egyes döntésekkel, hogy hullhat darabjaira minden, amit gondosan felépítettek. Bár többet kaptunk, egy egyszerű szellem sztorinál, a történet túlságosan rövid és egy parázsnyi ideglelés is elférhetett volna még.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

Alex vagy Sándor egy családapa, aki a fényűzés helyett egy dácsába kényszerül költözni. A szebb jövő érdekében belekezdett egy olyan projektbe, ami nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket, így hibát hibára halmozva elveszítette a teljes vagyonát.

Az erdő közepén elhelyezkedő dácsában egyre több furcsaság történik. Először két hangos puskalövés kelti fel nyugalmából a családot, az egyre csak terjedő hamu, majd a fej nélküli árnyalak. A múlt vagy a régmúlt felelevenedik a jelenben, a dácsában egy szörnyű titok fedi fel magát, de miért most, miért ezt a családot kísérti? Alex próbálja megfejteni a dácsa titkát, de már nem csak az épületben, hanem a családján is nyomot hagy a múlt. Próbál kiutat keresni, de rájött, hogy ez nem a dácsában zajlik, hisz ezen lidércnyomások máshol is felelevenednek. Ha nem a dácsa a kulcs, akkor csak is Ő lehet.

 


A történetben igen nagy mennyiségben olvashatunk Alex múltjáról, Olgával való találkozásáról, az általa felépített vállalat leomlásáról, az uzsorástól való kölcsönről, a csőd bekövetkezéséről, a család széthullásáról. A múltban sokkal több mindenről olvashattunk, de mi a jelenre voltunk kíváncsiak, arról szerettünk volna még többet olvasni.

Nekem egy sokkal szánalmasabb és negatívabb végkifejlet volt a tippem.  A megérzem az volt, hogy a csődbe ment Alex végső elkeseredettségében felégeti a dácsát benne a családjával, míg a saját életének a puskájával vet véget. Ezért van csak a családjának égésnyomai a testükön, míg ő maga a fejnélküli lidérc, így saját magával nézz szembe. Az életüket pedig szellemként egy másik dimenzióban élik tovább.

A tippen nem vált be. Alex szintén egy rossz döntést hozott. A hamut megelőzi a tűz, amit Ő okozott, bár nem tudta, hogy a családja fent van az emeleten. A családi tragédia felborította Alex mentális állapotát. Hogy feldolgozza a gyászt elfelejtette tettét, de a kirakós egyszer csak összeállt, amivel meghozhatta utolsó döntését.

 


Elöljáróban fontos kiemelni, hogy bár egy igen fordulatos a történet, mégis túlságosan rövid. Némiképp horrorra, rettegésre számít az olvasó és bár nyomokban olvashatunk róla, mégis elnyomja a múlt. Az eddig olvasott könyveiben érezhető volt a feszültség, a félelemkeltés, de itt valahogy ezek elmaradtak.

A könyv alig háromszáz oldal. Bőven lehetett volna még bele írni, főleg a jelenről. A hamu eredetének megfejtéséről. Nem tudtuk meg, hogy az orvos mégis milyen szerepet töltött be, élt avagy sem. Ha az orvos nem élt, akkor mi van a háborúról regélő öreggel? Azt értjük, hogy félrevezetés volt, hogy talán-talán Alex háborúban szolgáló nagyapja miatt kísértik őket a dácsában, de ezt is lehetett volna még fokozni. A fej nélküli behajtó jelen volt a kísértésben és a másik fél szemű Bogdan miért nem? A második puskalövés Őt érte, de Ő egyszer sem jelent meg az éjszaka közepén.

A történet összességében érdekes volt, de a rövidsége és a kevés feszültségkeltés miatt elmaradt az az érzés, hogy csak nappali fénnyel merjük olvasni tovább az eseményeket.

 

ÉRTÉKELÉS

🔥 🔥 🔥 🔥


SZEREPLŐK

Alex                                                           Olga


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu