2021. október 17., vasárnap

Scott Turow - Az utolsó tárgyalás

 

SCOTT TUROW –
AZ UTOLSÓ TÁRGYALÁS


FÜLSZÖVEG

Egy utolsó ügy, amely mindent kockára tesz A nyolcvanöt éves, híres védőügyvéd, Alejandro „Sandy” Stern egészsége megrendült, szelleme azonban még mindig ugyanolyan eleven, mint karrierje csúcsán. Nyugdíjba készül, ám amikor egy régi barátját, dr. Kiril Pafkót, a Nobel-díjas orvost bennfentes kereskedelemmel, csalással és gyilkossággal vádolják, Stern elhatározza, hogy elvállal még egy utolsó tárgyalást.

Stern a kiváló rákkutató életének csillogó felszíne alá hatol, olyan mélyre ás, hogy lassan mindent megkérdőjelez, amit addig tudott a barátjáról. Az ügyvéd kötelességtudata, hogy védelmezze az ügyfelét. Az igazságszolgáltatás erejébe vetett hite még egyszer utoljára kemény próba elé kerül a tárgyalóteremben, ahol a bizonyítékokat és a valóságot néha egy világ választja el. Pafko számos hibája ellenére vajon ártatlan az ellene felhozott, szörnyű vádakban? Meddig megy el Stern, hogy megmentse őt és – bármi lesz is a tárgyalás végkimenetele – megtudja vajon az igazságot?

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/scott-turow-az-utolso-targyalas/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Ártatlanság vélelme

A tárgyalóteremben, ahol a vád és védelem intellektuális harca következtében az esküdtszék feladata a vádlott bűnösségét megállapítani és megfejteni az igazságot. Egy gyógyszer, mely forradalmi az emberiség és a tudomány számára, mégis adódhatnak nem várt komplikációk, ami a kereslet csökkenéséhez vezethetnek. Az elkövető az, aki a vádlottak padján ül vagy valaki más? Egy hosszadalmas tárgyalótermi vita következik, számos tanúkihallgatással, keresztkérdéssel és bizonyítási eszközzel, hogy megállapítást nyerjen, hogy Dr. Kiril Pafko egy ügyetlen fehérgalléros bűnöző vagy egy szerencsétlen áldozat.

A történet érdekes, mint sem izgalmas, a hosszas kihallgatások, a beszédek, a lassan folyó események és gondolatmenetek miatt eléggé ingerszegénnyé sikeredett. Bepillantást kapunk egy büntetőtárgyalás folyamatába, mégis a tárgyalótermen kívül nem sok minden történik ahhoz, hogy igazán megismerjük a szereplőket. Bár a szórakoztatás elmaradt, azonban megismerünk egy elszánt ügyvédet, aki utolsó megbízatásaként célja megfejteni az igazságot.


IDÉZET

a jog az emberiség szentélye, ahová az értelmetlen dolgok elől menekülünk."


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK LEHETNEK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET


Egy büntetőtárgyalás, akinek vádlottja egy Nobel-díjas tudós Dr. Kiril Pafko, akit bennfentes kereskedelemmel, csalással és gyilkossággal vádolnak. A tárgyalások egyébként sem kimondottan érdekesek pláne, ha az ügy tárgya gazdasági bűncselekmény. Egy gyógyszer, mely a rákos megbetegedések egy részét gyógyítja, amivel Pafko és cége igen nagy hírnévre tett szert. A részvények értéke hihetetlen nagy gyorsasággal megnőttek, a termék felvásárlásáért gyógyszercégek versenygenek és persze a betegségben szenvedő emberek állapota is nagymértékben javult.

Egy év elteltével azonban ezen tesztalanyok vártatlanul elhunytak, ami visszavezethető a gyógyszerre, ami allergiás reakciót váltott ki bennük. Az apró betűs rész ezt nem tartalmazta, a gyógyszergyártó cég semmilyen tájékoztatást vagy figyelmeztetést nem adott ki ilyesfajta reakciók esetleges bekövetkezéséről, így nem hiába váltott ki nagy felháborodást az emberekben és kapott ilyen nagy sajtóvisszhangot. Az eset első számú gyanúsítottja a cég feje Dr. Kiril Pafko, valamint a közvetlen alatta álló egyéb vezetők. Bevett gyakorlat, hogy a kisebb mértékben büntethető személyek mentességet kapnak a büntetőeljárás alól amennyiben lényeges és a bűnösségre is kiterjedő információt adnak az első számú gyanúsítottról. Ennek köszönhetően az alkalmazottak köztük Kiril fia, Lep is rá vonatkozóan terhelő vallomást tettek.

Kiril védelmére megbízta régi barátját Alejandro Sternt, aki erre való tekintettel elvállalta az ügyét, ami egyben az utolsó megbízatása is. A vád, azaz az ügyész Moses feladata a bűnösség megállapítása, így Stern illetve a lánya Marta, aki az ügyvédtársa feladata a három bűncselekmények esetében, hogy egyesével boncolgatja a tényállási elemek megvalósulását, hiszen ha egy is hiányzik, akkor a bűncselekmény nem jött létre. A rend fenntartása és a tárgyalás menetének szabályozása a bíró Sonny feladata, azonban az ítélet meghozatala az esküdtszéké. Nehézséget okoz mindkét fél részéről, hogy egy tizenkét fős laikus közönséget kell meggyőzni állításának valódiságáról.


E közben Stern szeretné megfejteni, hogy ki és miért ütközött neki szándékosan még a tárgyalások megkezdése előtt. Meggyőződése, hogy Kiril cégének járművével okozták a balesetet, de bizonyítékok hiányában a rendőrség nem tett nagy erőfeszítéseket a nyomozás megfejtésére. A tárgyalások és a vallomások során egyre több információ kap napvilágot Kirilről, amiről Sternnek a többévi barátságuk alatt nem volt tudomása. Kiderül, hogy Kiril nyílt titokban tartva voltak munkahelyi szeretői, más tudósoktól lopott tudományos feljegyzéseket és maga a gyógyszer feltalálása nem is neki, hanem a fiának köszönhető. Felmerülhet a kérdés, hogy ha mindezeket eltitkolta Stern elől, akkor a bűncselekmény elkövetését is tagadja?

Ahogy a tárgyalás végkimenetele, úgy az igazság is kezd kiderülni. Ahogy szokás mondani az alma nem esik messze a fájától, így Lep apjához híven ő is munkahelyi viszonyba keveredik, ami teljesen felborítja eddigi gondolkodását. A féltékenység és a düh sok mindenre készteti az embert, akár tőrbe csalni apját és balesetet okozni védőjének.

A végeredmény részben megegyezik a valósággal. Két bűncselekmény vonatkozásában nem állapították meg a bűnösséget csak a bennfentes kereskedelemben, amit Kiril el is követett. És mindez nem következett volna be ha beleírták volna az apró betűs részbe.

A történet egysíkú és nem kimondottan izgalmas, annak aki nincs benne vagy nem érdeklődik a jog iránt. A nyitó és záróbeszédek bár hosszúak mégis magával ragadóak, az esdküdtszék meggyőzése a vád illetve a védelem legfőbb feladata, így olyan monológgal kell előállni, ami meggyőzi vagy legalább elgondolkodtatja a közönséget. Érződik, hogy az írónak van tapasztalata a büntetőeljárással kapcsolatban, ezért széleskörű betekintést nyújtott az olvasó számára, hogy megismerjen egy angolszász alapokon nyugvó tárgyalást. 

 

ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰ 


SZEREPLŐK

Alejandro Stern                    Sonya Klonsky                   Moses Appleton   

    Dr. Kiril Pafko                    Marta Stern                    Dr. Leopoldo Pafko



KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu