2021. október 31., vasárnap

Stephen King- Minél véresebb

 

STEPHEN KING -
MINÉL VÉRESEBB

 


FÜLSZÖVEG

 

Stephen King legújabb kötetében ezúttal négy lenyűgöző kisregény kapott helyet. A Mr. Harrigan telefonja a fiatal Craig és a magának való, idős Mr. Harrigan barátságát meséli el. Miután a fiú elveszti és eltemeti öreg mentorát, különös üzenetek érkeznek a telefonjára, amelyek végérvényesen megváltoztatják az élét. A Chuck életé-ben a világ összeomlani látszik, az internet leáll, az emberek kétségbeesetten próbálnak túlélni, csak egy bizonyos Chuckot éltetnek a városban mindenfelé. A kötet legformabontóbb és legmeglepőbb írásából megismerhetjük a titokzatos idegen életét. A Minél véresebb kisregényében gyanús körülmények között bomba robban egy iskolában. A híradásokat figyelve Holly Gibney gyanús nyomokat vesz észre és a tettes nyomába ered, miközben fény derül az évek óta lappangó, félelmetes titokra. King ebben az írásában a Mr. Mercedes és A kívülálló világába tér vissza, a folytatásból pedig megtudhatjuk, hogyan alakult a magánnyomozó további élete. A patkány hőse a kiváló novellista, Drew Larson, aki egy váratlan ihlet hatására családja erdei házába vonul, hogy megírja élete első regényét. A munka azonban lassan halad, ráadásul a férfi lázas betegen a hegyen reked egy viharban. Az ítéletidőben végül megment egy patkányt, és a váratlan látogatóval töltött éjszaka után hihetetlen erőre kapva befejezi élete fő művét. A sikernek azonban ára van, és Drew kénytelen szembenézni a következményeivel.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/stephen-king-minel-veresebb/en-es-a-konyv/regina_elek   


Egy eszköz mely életünk szerves részét képezi, akinek hűséget fogadunk és együtt maradunk vele jóban-rosszban, egészségben és betegségben. Meghallgatjuk a felesleges információit, elfogadjuk a feltételeit, eltűrjük a korlátait, költünk rá, és bár ő egyre jobban korlátozza a hozzá való férést, mi mégis foggal, körömmel ragaszkodunk hozzá. Egy kapcsolat, mely egyoldalú mégis örökkétartó.

Egy romokban heverő világ, ahol kitör a káosz és minden, amit eddig természetesnek hittünk a semmivé válik. A világ vége kellős közepén mégis egy átlagos, ismeretlen embert búcsúztatnak. Ezt az átlagos ember életét megismerve lehet rájönni arra, hogy nincs olyan, hogy átlagos. Az ember az élete során, annyi mindenkivel találkozik, annyi mindent megtanul, és megannyi információt szerez, hogy ő maga egy általa alkotott világ.

Egy alkotási válságban élő író, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy alkosson egy regényt, de a sikernek ára van. Egy alku az ismeretlennel és a szerződés megköttetett, amit illően teljesíteni kell mindkét fél részéről.

A komor hangulat, a misztikus elemek és a hátborzongató csattanók miatt mondható minden egyes történetről, hogy rendkívül egyedi és mélyen elgondolkodtató.

 

IDÉZET

"sok milliárd ember él a Földön, és mindegyikben van egy világ, Az a Föld, ami az elméjükben fogant."


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

A négy történet jellegét és tartalmát tekintve igencsak különböznek egymástól, mégis mindegyiknek van mondani valója. (A Minél véresebb történet, mint kiderült a Mr. Mercedes és a Kívülálló egyfajta folytatásaként lehet tekinteni, ezért előbb azokat fogom elolvasni.) Én még most csöppenek fele a King által alkotott világba, ezért az írásmódjáról a múltbeli vagy a jelenkori történetek különbözőségéről nem tudok véleményt alkotni, de az eddig olvasottak alapján ez nem fog sokáig így maradni.

Az első történet a Mr. Harrigan telefonja. Egy idős iparmágnás nyugalmazása idejére egy ismeretlen kisvárosba költözik, ahol megismeri Craiget és egy szokatlan barátság alakul ki közöttük. A barátságuk központi eleme a telefon, amit Craig ajándékba ad Harrigannek, aki kezdetben kétkedve fogad, aztán a megszállottjává válik, ezért a temetése napján Craig belecsúsztatta a telefont Harrigan zsebébe, hogy a túlvilágon is vele legyen. Craignek hiányzott a barátja ezért felhívta, hogy bekapcsoljon a hangrögzítő, de ez nem volt elég, ezért írt egy sms-t. Másnap kapott rá egy választ. Ha Craig valakinek a halálát kívánta az is teljesült. Egy barát, aki a túlvilágon is segít a telefonon keresztül.

A telefonok virágkorában zajlik a történet, ahol még fele ennyi információ zúdult az emberekre, mégis ingyen volt. Mint egy törött főnyomócső. Most mi van? Ha el akarsz, valamit olvasni, meg akarsz valamit nézni, előbb át kell vergődnöd magad a reklámokon és az ajánlásokon. Bedobták a csalit az emberek meg ráharaptak.

Mi a tanulság? Mi irányítsuk a telefonunkat és ne ő minket.

A második történet a Chuck élete pont ezen eszköz hiányával kezdődik, hiszen a világ az összeomlás szélén áll, és Marty élethelyzetéről olvashatunk, aki fokozatosan alkalmazkodik a helyzethez, hogy nincs internet. A város közepén a nagy zűrzavar közepette a hirdetőtáblán egy könyvelőszerű alakot búcsúztatnak. Az internet végleg megszűnt, nincs már közvilágítás, nincsenek már csillagok. Ahogy Chuck, úgy a Föld is nyugdíjba megy, elérkezhetett a világ vége.

A folytatásban a könyvelőszerű alakról Chuckról olvashatunk, akinek életét visszafele olvassuk. A kórházban, ahol élete utolsó perceit tölti, a hétköznapokban, mikor egyszer csak táncra perdült, a gyermekkorában, amit a nagyszüleinél töltött. Minden emberben van egy általa alkotott világ, és ez a világ mindaddig terjeszkedik, amíg az ember él. Chuck, akinek bár az élete nem volt kimondottan izgalmas, mégis voltak élete során olyan pillanatok, ami nem a hétköznapiságra vall.

Mi a tanulság? Az életben nem az a legfontosabb, hogy minden pillanatot megéljünk, járjuk be a világot, tegyünk nagy dolgokat, hiszen egyszer a csillagok kihunynak, és csak az számít, hogy kik állnak akkor mellettünk mikor ez bekövetkezik.

A negyedik történet A patkány, ahol Drew alkotói válságáról olvashatunk. Egy író, aki sohasem írt regényt, pedig ez a legfőbb vágya. Mit tehet az író, ha nincsen ihlet? Jelen esetben köt egy íratlan szerződést a patkánnyal. Egy regény egy élet. A patkány Drew barátja életét kéri cserébe, aki egyébként sem fiatal és egészséges. Drew belemegy az alkuba, hisz ez csak egy patkány, ő pedig éppen álmodik. A regényt sikerül megalkotni, és sikereket is ér el vele, a barátja Al azonban rövid idő után autóbalesetben elhunyt.

Mi a tanulság? Ne kössünk alkut egy patkánnyal, vagy ha igen legyen lehetőség az elállásra.

A három részből nekem a legjobban a Chuck élete tetszett, hiszen mindaddig nem érted meg teljesen a történetet, amíg végig nem olvasod, ezért okoz egy óriási csattanót a befejezés. A következő a Mr. Harrigan telefonja a rejtett utalásaival, a hasonlataival és egy jelenleg is zajló társadalmi probléma bemutatásával. És végül A Patkány, ami nem egy újszerű történet, hiszen számos alkalommal felkerül terítékre ez a döntés, csak jelen esetben patkány formát ölt az ismeretlen.

 

 ÉRTÉKELÉS

📱 📱 📱 📱 📱


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu