2021. február 5., péntek

Cara Hunter – Egy közeli ismerős

 

CARA HUNTER –
EGY KÖZELI ISMERŐS

 

FÜLSZÖVEG

 

Hogyan tűnhet el egy gyerek nyom nélkül?

 

A nyolcéves kislány, Daisy Mason eltűnik egy egyszerű családi vacsoráról. A csendes kertvárosban senki nem látott semmit – legalábbis ezt mondja mindenki. Adam Fawley detektív ugyanakkor tudja, hogy tíz ilyen esetből kilencben csak olyan ember lehet a tettes, akit az áldozat ismert. Vagyis valaki hazudik.

 

Az óra ketyeg, könnyen kifuthatnak az időből…

 

Az Egy közeli ismerős egy új detektívsorozat első darabja, mely lázban tartja a brit krimiolvasókat és megjelenése óta előkelő helyen szerepel Anglia minden sikerlistáján.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS

 

Ami nem esik meg a legjobb családban.

Az olyan bűnügyi esetek, ahol kiskorú a sértett, sokkal nagyobb felháborodást okoz, mint bármilyen más ügy. Egy ártatlan nyolc éves kislány senkinek sem tudna ártani, míg ő könnyen áldozatul eshet bárki keze által. Lehet akár egy idegen akár egy hozzá közel álló személy. De ki és miért tenne ilyen szörnyűséget? Ha külső szemlélői vagyunk egy háztartásnak csak a harmonikus családi idillt látjuk, de amennyiben belépést kapunk benézni a zárt ajtók mögé akkor láthatjuk meg, azt a mérhetetlen különbséget, ami a valóság.

A történet a klasszikus krimi irodalmak formájában, de a mai kornak megfelelően íródott. Az emberek perceken belül tudomást szereznek bármilyen információról, ami könnyen okozhat félelmet és közfelháborodást, melynek következtében nyilvános felületen gondolkodás nélkül ítélkeznek.

Egy olyan esetről olvashatunk, ami bár fiktív, de valós tragikus események ihlették. Rendkívül jól megírt történet, apránként ismerjük meg a szereplőket és azok titkait, addig mi mindvégig feszülten várjuk a végkifejletet.


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

A történetben többször is említik, hogy a valóságban megtörtént bűnesetek nem olyanok, mint a klasszikus detektívfilmekben szokott történni, nem lehet egyetlen aprósággal megoldani egy teljes ügyet, és egyetlen terhelő bizonyítékkal nem fogja a gyanúsított a teljes bűncselekmény feltárni a nyomozó hatóság részére. Nagyon sok ügy a mai napig megoldatlan maradt, vagy nem a megfelelő embert ítélték el. 

Ez a történet is nagyon sokban hasonlít a JonBenét Ramsey esettel.

Van egy okos és elbűvölő kislány Daisy, aki egy boldog családban él, akit barátok és kedves ismerősök vesznek körül.  De ha egyre közelebb megyünk, egyre tisztábban látjuk, hogy ez az idill csak egy álarc mögé bújtatott rémálom. A nyomozást Adam Fawley vezeti, és társaival együtt feladata, hogy feltárja az esetet, úgy hogy megismeri a közeli ismerősöket.

Amennyiben a sajtó tudomást szerez egy ilyen elrettentő, ám magas hírértékkel rendelkező esettel, azonnal él a lehetőséggel, hogy mások magánéletébe kutakodva felborítsa a kedélyeket. A véleménynyilvánítás oly mértékben kiszélesedett manapság, hogy gondolkodás és bizonyítottság nélkül ítélnek el másokat. Ha egy gyermek eltűnik, először vádolják meg a szülőket, hisz ők álltak legközelebb hozzá. Az apa nem megfelelően érintette meg a kislányt, az anya képtelen szeretni a saját gyerekét, és ha van testvére, akkor a féltékenység vezérelte. A nyomozás apránként halad, mindig felmerül egy-egy tárgyi bizonyíték, egy tanú, míg az egyik lekerül, addig a másik felkerül a gyanúsítottak listájára.

A nyomozás során kiderül, hogy ez a boldog család minden csak nem boldog. Ez a gyerekek fiatalkoruk ellenére feltűnik, ha valami nem tündérmesébe illően működik. De mégis ki okozna kárt egy gyermekben? Szándékosan vagy egy tragikus baleset folytán történt? Mint kiderül az apa érdeklődési köre eléri a büntethetőség határát, az anyáról kiderül, hogy kiskorában a tengerparton meghalt a kishúga, ami miatt őt vagy okkal, vagy ok nélkül tették felelőssé, a kisfiú Leo pedig magzati alkohol szindrómában szenved és éppen Daisy eltűnése napján vesztek össze. 

Daisy úgy gondolta, hogy ő a tündérmese bevezető jelenetében van, ő a hercegnő, aki egy gonosz mostohával kényszerül élni, így meg kell tőle szabadulnia, hogy az igazi királyi családjához kerüljön, ahol boldogan élhet míg…

Hogy a nyomozás nem úgy ért véget, ahogy a krimi történetekben szokott, kiemelkedő, hiszen a valóságban kevés az olyan eset, ami eredménnyel zárul. Volt terhelő bizonyíték az apára, és még több az anyára. Hiába az ártatlanság vélelme, ha minden bizonyíték kétséget kizáróan arra utal, hogy az anya követte el a bűncselekményt.

Az írónő nagy hangsúlyt fektetett a szereplők nevére. A név kötelez ugyebár. Verity számára nagyobb volt az igazság érzete, mint amit a tények állítottak, de mégsem volt olyan erős, hogy megakadályozza az ítéletet.

Daisy pedig megkapta a tündérmesébe illő történetet. Megszökött a gonosz mostohától, mint Hófehérke, napokig elbújt a gonosz elől, mint a Csipkerózsika, és a szabaddá válás zálogaként megvált szép szőke hajától, mint Aranyhaj. Addig a gonoszak megkapták méltó büntetésüket. Az más kérdés, hogy megérdemelték-e. Mindenesetre Leo végre egy szerető családba került.


ÉRTÉKELÉS


❁ ❁ ❁ ❁


SZEREPLŐK

              Sharon Mason                     Barry Mason                    Kate Madigan


ÁLLANDÓ SZEREPLŐK

NYOMOZÓCSAPAT

          Gareth Quinn          Adam Fawley          Chris Gislingham       Verity Everett



KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu