2020. december 7., hétfő

Baráth Viktória- A főnök

 

BARÁTH VIKTÓRIA -
A FŐNÖK


FÜLSZÖVEG

Valóban te irányítod a saját életedet?


Ana Moreno békésen él Albuquerque leggazdagabb negyedében. Mindene megvan, amiről egy nő álmodhat: csodás ház, személyzet és egy milliomos vőlegény, akivel boldogan tervezgetik az esküvőjüket. A rózsaszín álomvilágnak azonban vége szakad, amikor egy este ismeretlenek elrabolják Anát. A lány ekkor döbben rá arra, hogy az élete mégsem volt olyan fényes és csillogó, mint ahogy azt gondolta. Fogvatartója válaszút elé állítja: ha életben akar maradni, meg kell tanulnia alkalmazkodni ahhoz a kegyetlen világhoz, amibe került. A titkok és csalódások hálójában őrlődve azonban arra még ő sem számít, hogy a bosszúvágy egy teljesen új emberré fogja átváltoztatni.


Hol a határ jó és rossz között? Mire lehet képes az ember, ha a bosszú hajtja? Vajon létezhetnek valódi érzelmek egy kegyetlen világban, vagy csak az érdek vezérli a tetteinket?

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/barath-viktoria-a-fonok/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Ami nem öl meg..

Az alvilág hierarchikus bűnszervezetében, ahol mindenkinek megvan a részére kiosztott feladata és ahol a kábulatnak igen nagy ára van. Ana tökéletes élete fenekestül felfordult, mikor elrabolták és szabadságától megfosztották, és bár egy illegálisan működő kegyetlen és veszélyes közösségbe került, mégis megtalálta valamilyen furcsa módon a boldogságot. Ana egy különös jellemfejlődésen ment keresztül a történet során, aminek következtében a kertvárosi mennyasszonyból egy kábítószer kereskedelmi hálózatnak a kiemelt tagja lett.

A történetben az írónő nagy hangsúlyt fektetett, rendszer működéséről, az árusításról és a vertikális emberkapcsolatokról. Jelen körülményekben nem lehetett jó és rossz között különbséget tenni, mert itt pozitív tulajdonságokkal rendelkező rossz emberekről olvashattunk

Egy sötét és kíméletlen világ, ahol szerepet kap az érzelem.

  

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

Ana élete a tökéletesre formázott burokban zajlik, hiszen semmit se kell tennie a jó léthez, a legnehezebb döntés is az, hogy mit vegyen fel a legközelebbi bálba, aminek még a színét is meghatározzák, hogy még azon se kelljen bajlódnia. Tökéletes házban, temérdeknyi személyzettel él a jóképű, gazdag vőlegényével. Általában ez a mesébe illő állapot a történet végén szokott lenni, így tűkön ülve várjuk mi lesz a bonyodalom.

Egyszer csak ismeretlenek elrabolják Ana-t és napokig egy sötét nyirkos helyen tartják bezárva, a tökéletes férj pedig sehol. Nahát..


Természetesen a fogvatartó szívdöglesztő és hiába egy gengszter, akit körül vesz egy rakás fegyveres rossz fiú mégis egy érző lélek, aki egy ujjal sem bántja Ana-t sőt felkarolja és magához veszi alkalmazásban. Bár vannak menekülési kísérletek, végül abbamarad, mert valami megváltozott… a szívdöglesztő Ryan iránt érzéseket kezd táplálni Ana, ami nem egyoldalú természetesen, de Ryan olyan erős lélek, hogy ezt pórbálja palástolni, ám nem sok sikerrel.

Ennek tudatában ismerjük meg mi is az a Stockholm-szindróma: A kiszolgáltatott helyzetben lévő fogva tartott, ha egy cseppnyi törődést kap elrablójától, akkor elutasítás helyett empátiával fordul felé. Ugyebár ennek van egy fordítottja, ami a Lima-szindróma. Mindkét eset jelen történetben megjelenik a maga romantikus módján.

Mivel egy kölcsönös, túlfűtött érzelem veszi kezdetét, így már a két szereplő között egyfajta horizontális munkaviszony áll fenn, ami akár szerelemmel is végződhetne. Tekintve, hogy Ryan kábítószer kereskedelmi hálózatot hozott létre, embereket rabol el, fegyveres személyzete van, - mint tudjuk ez mind-mind bűncselekmény – Ana-t nem nagyon zavarja, sőt még emeli is a tétet.

A főszereplőkön kívül a többi szereplő nem kap kiemelt szerepet, sőt karakterük eléggé tipikus az ilyesfajta történetekben. Ott van a konkurencia Nicky személyében, aki egyáltalán nem szeretné, ha a kollektíva egy női taggal bővülne és ezt a lehető legnyilvánvalóbban ki is mutatja. Frank a gyáva férj, aki képes feláldozni csodálatos feleségét a mentesülésért cserébe, és Rick az egyszerű, ámde hűséges izomagy, aki az elején egyáltalán nem szimpatikus, de a történet során rendkívül sokat változik. Megismerjük az alvilág rendszeresen fizető vendégét és – bár nézőpont kérdése - a jó fiúkat.

A történet kidolgozott volt, a főszereplők valamint Rick személyisége a történet során rendkívüli változáson ment át, a vége pedig meglepő. Figyelemmel arra, hogy nem egy legális romantikus történetről olvashatunk, nem preferáltam volna a nagybetűs boldog véget, de mivel van folytatása, így ez sem kizárt. 

Emiatt a  folytatással még várok.


ÉRTÉKELÉS


✰ ✰ ✰ ✰ ✰

SZEREPLŐK  

Ana                                             Ryan



 Nicky                              Rick                             Frank




KÖSZÖNÖM AZ OLVASÁST !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu