2020. december 6., vasárnap

M.J. Arlidge - Meghaltok mind

 

M.J. ARLIDGE -
MEGHALTOK MIND

 

FÜLSZÖVEG


„Egy ​óráig leszel még életben.”

 

Egy telefonhívás egyetlen mondata. A hívó letette a telefont. Biztosan csak egy telefonbetyár… Vagy valaki tévedett, rossz számot hívott. Bármi valószínűbbnek tűnik a szörnyű igazságnál: valaki figyel, lesben áll, készen arra, hogy egy óra múlva kioltsa az életed.

 

De miért?

 

Ezt Helen Grace felügyelőnek kell kiderítenie. Nem először vadászik gyilkosra, de most úgy tűnik, mintha a tettes folyamatosan egy lépéssel a rendőrség és az áldozatok előtt járna. Nincs indíték, nincsenek tanúk és nincsenek nyomok – nincs más, csak a merő félelem –, így pedig egy óra az örökkévalóságig is eltarthat.


RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/m-j-arlidge-meghaltok-mind/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Az idő relatív

 

Southamptonban továbbra sem telik unalmasan az élet, mert újabb rendkívüli halálesetről lehet hallani. Valaki játszadozik az áldozatokkal, felhívja őket és tudatja velük a haláluk időpontját, és ezzel kezdetét veszi életük legrémisztőbb órája.

 

A történet a klasszikus horrorfilmbe illő telefonhívással kezdődik, csak jelen esetben kevesebb, mint egy óra áll rendelkezésre az életben maradáshoz és ijesztgetés sincsen. Az elkövetési mód – az előző esetekhez képest – kevésbé volt visszataszító. A célpontok, és a motiváció egyértelmű, a múltban történt események hamar kiderülnek, valamint a potenciális jelölt a bűncselekmények elkövetésére is rendkívül csekély, mely mindent egybevetve megfosztja az olvasót az ámulatba ejtés pillanatától.

 

Ettől függetlenül izgalmas nyomozásokkal teli történet, mely megmutatja, hogy bajban ismerszik meg a jó barát.


IDÉZET


"A tragédia manapság egy értékes vagyontárgy."


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET  

Kezdjük azzal, hogy M.J. Arlidge egy tökéletes krimi író, mindig tud újat mutatni és kellően meglepi az olvasót. A Helen Grace sorozat minden egyes része egyedi, fordulatos és kíméletlen. Természetesen ettől függetlenül ugyanúgy lehet rangsorolni őket, és meg kell, hogy mondjam a legújabb rész sajnos alul maradt a többihez képest.

Maga a koncepció megfelelő, a klasszikus Sikoly és a Kör történetből merítve szintén egy egyszerű hívásnak indul, csak a mai modern technológia már nem követeli meg, hogy otthon tartózkodjunk a vezetékes telefon csörgésére riadva. Az első célpont kap egy órát arra, hogy életben maradjon. Ilyenkor a természetes reakció, hogy nem veszi komolyan, de azért benne marad egy ki félelem.

M.J. Arlidge hajlamos arra, hogy brutális módon mutassa be a haláleseteket, mint például a Bújócska vagy az Erdő mélyén részeknél tette, itt nem igazán volt ízléstelen vagy gyomorforgató, ami persze a minőségét még nem befolyásolja. A krimi író másik alapvető jellegzetessége, hogy van egy fantom, aki sorra öli áldozatait, de a nyomozók nem tudják ki lehet az, mivel túl sokan beleillenek a képbe. Jelen esetben ez is elmaradt a kevés szereplő miatt.

Már az elején kiderül, hogy az első áldozat egy múltbeli szörnyű esetnek az egyik szereplője, és még rajta kívül van négy érintett. Tehát már a kapcsolódási pont is igen hamar kiderült. A múltban ötből csak négy került ki élve, ami már az elején gyanús, hogy mi lehet az ötödikkel. Persze felmerülnek a nyomozás során jelöltek, ezzel próbálva megvezetni az olvasót, de erősen érződik az időhúzás és a tipikus elterelési hadművelet. A személyeskedő cím és a múltbeli esetből ki lehet következtetni, hogy az érintettek közül valaki - esetleg annak családtagja - az elkövető.

A nyomozáson kívül azért Helen és társai magánéletébe is betekinthetünk, Charlie a szokásos anya és barát szerepben, Emilia a szokásos hírhajhász szerepben, Helen pedig a szokásos rideg távolságtartó szerepében tetszeleg. Tehát a szerepük és jellemük változatlan. Azon egyébként csodálkozom, hogy Joseph ennyi szerepet kapott, hiszen Helen eddig bármilyen férfival, akivel némi kapcsolatban került az rövid időn belül meghalt, Joseph pedig él. Még.



A vége a legkevésbé sem lepett meg, sőt nem is értem. Ha ketten voltak egy házban, abból az egyik meghalt, akit nem is tudtak azonosítani úgy megégett, akkor véletlenül sem gondoltak arra, hogy talán a másik maradt a házban? Már eleve gyanús volt, hogy nem részletezték sem az elején sem a közepén, hogy Rachel hogyan halt meg, azonosították-e, hogy biztosan ő volt a tanyaházban. És ha esetleg ő van életben és nem Daniel, akkor kinek lenne a leginkább indítéka? Hát nyilván annak, akit cserbenhagytak egy pszichopata fogságában. Nem? De!


ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰


SZEREPLŐK


ISKOLÁS CSAPAT

                                Rachel                                                     Maxine               

                   Callum                                  Fran                                Justin                               

NYOMOZÓ CSAPAT

                        Helen                               Charlie                                 Joseph                      

EGYÉB SZEREPLŐK 

                 Daniel King                      Emilia Garanita               Grace Simmons         



KÖSZÖNÖM AZ OLVASÁST !

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu