2020. december 9., szerda

R. Kelényi Angelika Halálos Hollywood

 

R. KELÉNYI ANGELIKA -
HALÁLOS HOLLYWOOD 



FÜLSZÖVEG

híres brit színésznő titokzatos fenyegető üzeneteket kap egy idegentől, aki látszólag mindent tud róla; mikor, hol, kivel, mit csinál. Emily Montgomery már fényes nappal sincs biztonságban, ezért felfogadja Beverly Hills legvonzóbb magánnyomozóját… de hogy a fényűző partikról se maradjon le a zaklató miatt, szüksége van egy „barátnőre”, akinek egyéni a stílusa, rajong a celebekért és jártas a harcművészetekben. Caroline Woodra esik a választása, aki valójában azért utazik a sztárok városába, hogy világraszóló cikket írjon a lapba Hollywood hírességeinek viselt dolgairól.                

Caro első feladata nem éppen testhezálló, de hogy a veszélyesen sármos új főnökét lenyűgözze, a lány még arra is hajlandó, hogy karateedzésre járjon, kihallgassa a celebek féltve őrzött titkait, és tűsarkúban is képes legyen mosolyogni három órán át. 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/r-kelenyi-angelika-halalos-hollywood/en-es-a-konyv/regina_elek 


Hollywood a fényűzés városa


A város, ahol a magánélet is kulissza, ami a színház jellegzetes arcát jelképezi. Egyikben a ragyogás és a reflektorotok végeláthatatlan út-vesztőjében a kevély hírességek élnek, míg másikban a romlottság, és ínséges életkörülmények zajlanak. Caroline feladata a rejtelmes fenyegetőző személy felkutatása, miközben megismeri a színésznő életét és az igazi arcát.


Betekintést kapunk, hogy mi zajlik a színfalak mögött, milyen előnyei és hátrányai vannak a hírnévnek illetve annak megszerzésének, valamint mennyiben tér el az, amit a hírességek képviselnek és amilyenek valójában. Caroline mindvégig szórakoztató és öntudatos személyiség, és kissé balszerencsés is, mert minden országban talál magának egy jóképű egyént, – akibe bele is tudna szeretni – csak a sajátjában nem. A történet bámulatos és meglepő volt, ugyanakkor rövid is.


Szellemes, bohém és életteli történet.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

Caroline harmadik útja következik, ahol átkelve az óceánt kell megírnia egy újabb nagysikerű cikket a Hollywoodi hírességekről. A gasztronómia már teljesen elveszett Caroline életéből, legalábbis az írás vonatkozásában, ezzel teret kap a nyomozás. Az első rész e tekintetben kakukktojás, mert kémkedés egyáltalán nem volt, ott a kissé ügyetlen, ugyanakkor szerethető szereplőnk elutazik Barcelonába egy cikk erejéig. Ott az ételek, az utazás és a férfiak kaptak központi szerepet. A második rész pedig egyfajta bevezetés volt arra, hogy ez a történet átforduljon egyfajta „funnycrime” minőségbe.

A városról keveset ismerhettünk, ennek oka az lehet, hogy az írónő az előző két helyhez képest Hollywoodban nem járt. Az ételekről a két végletet megkaptuk: a mindennel teli hamburgeren és a vegán mindentől mentes bio zöldségeken kívül nem kaptunk mást bár lehet ezzel ki is merítette az írónő a tárházat.  Így a három egység az alapkoncepcióból csak egyre csökkent, mert férfiakból kaptunk eleget. Ez azonban nem rontja le egyáltalán a sorozat minőségét, csak teljesen más megvilágításba kerül úgy, hogy a szerkezete azonban megmaradt.


A történetben Caroline már munkaköri nyomozásba kezd, melyben feladata Emily Montgomeryt védelmezni, aki napok óta fenyegető leveleket kap egy titokzatos idegentől. A barátnőjeként álcázva megismeri Emilyt és az őt körülvevő nyüzsgést, valamint Hollywood szépségét-rémségét, amiről írhat egy tényfeltáró cikket. Eközben megismeri a dögös magánnyomozót – olyan érdekes, hogy minden országban talál valakit – akivel együtt kideríthetik a fenyegető személyét.

Caroline továbbra is rendkívül szellemes karakter, kezdve az ornitofóbiájával, az ügyetlenkedésével, a meggondolatlan közbe-szólásaival. Emily a konzervatív arisztokrata képét sugározza a külvilág felé, ehhez képest a valóságban jelentősen különbzözik a személyisége. Arra számítottam, hogy egy karót nyelt lekezelő karaktert fogunk kapni, de a maga módján elviselhető volt.  A férfi szereplőkről (Mr. Wilson, Monsier Duval, Sven Ericson) szinte semmi jellemezhetőt nem lehet mondani, kivéve, hogy mindegyik jóképű. Azonban Marita a házvezetőnő nagyon szimpatikus volt, még ha undok is volt Carolinnal.

Az egész történet célja a szórakoztatás, hogy megnevettesse az olvasót, ezért a krimi szálat kevésbé lehetett komolyan venni. Arra lehetett számítani a történet során, hogy Emily nem olyan személy, akinek mutatja magát. Olyan emberek érdekeit képviseli, akiket mélységesen lenéz, – de csak azért mert saját magát látja bennük – valamint a legkevésbé sem zavarja, hogy egy nős férfival van, emellett alkoholista is. De lehet, hogy ez természetes vagy legalábbis megbocsátható dolog Hollywoodban. 

A vége azonban meglepő volt, hogy mit meg nem tesz az ember, hogy megtartsa a hírnévét. És persze annyira törekedtek, hogy ne legyen bulvárjellegű a cikk, hogy a végén csak az lett.


ÉRTÉKELÉS


✰ ✰ ✰ ✰ ✰


SZEREPLŐK


            Caroline Wood                      Mr. Wilson                   Emily Montgomery


         Sven Eriscons                     Lizzy                  Monsier Duval                Marita


KÖSZÖNÖM AZ OLVASÁST!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu