2020. december 16., szerda

Ed James - Érzéketlenül

 

ED JAMES - 

ÉRZÉKETLENÜL

 

FÜLSZÖVEG


NEM MARAD VELED MÁS, CSAK A FÉLELEM

Hat héttel eltűnése után váratlanul megtalálják Sarah Langtont – félig beszámíthatatlanul, kis híján halálra éheztetve. A rendőrség megpróbál válaszokat találni, de semmi nyom, amin elindulhatnának.
Amikor egy újabb eltűnt személy kerül elő több hónapnyi elzártság után, lassan kirajzolódik a borzalmas kép: egy torz lelkű ragadozó az őrületbe kergeti áldozatait.

Corcoran őrmester, akit még egy korábbi ügy kísértete nyomaszt, és dr. Marie Palmer vezető kriminálpszichológus együtt fognak hozzá, hogy megtalálják a kapcsolatot az áldozatok között, és megfejtsék minden rejtélyek leghalálosabbikát. Amikor egy újabb nőnek vész nyoma, megkezdődik a versenyfutás a percekkel… 


RÖVID ÉRTÉKELÉS

https://moly.hu/konyvek/ed-james-erzeketlenul/en-es-a-konyv/regina_elek

 

 „Ami nem öl meg, az biztosan erősebbé tesz. Vagy megtör, millió darabra zúzza érzékeny lelkedet.”

Gondolkodóba ejthet annak a kérdése, hogy mi lehet, ami rosszabb a halálnál. Jelen történésekben több eshetőség is felmerült ennek megválaszolására. Az emberek sanyargatása, a mentális kínzás okot adhat arra, hogy a sértett inkább a halálba menekülne, azonban itt életben marad. Ebből kifolyólag a hagyományos krimi irodalomtól eltérő történetet olvashatunk, ami kiemelendő, ugyanakkor emiatt ingerszegénnyé is válhat.

Az eseteket mind a kriminálpszichológia elméleti mind a nyomozás gyakorlati módszereit alkalmazva világossá válik az elkövetések összefüggése és annak oka. Valóban öröklődik a bűnhődés?

Egy kísérteties történet, ami magával hozza a saját félelmeinket.

 

A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

 

A mai modernizáltabb krimi irodalmak stílusa a korábbi művekhez képest jelentősen megváltozott. Manapság, már ha valakit egyszerűen megölnek, az kevés olvasóközönséget produkálhat, így szükség van legalább két ember ellen és minél kegyetlenebb, erőszakosabb módon elkövetett bűncselekményekre, ami már jelentősen elrugaszkodik a valóságtól.

Ebben a történetben is hangsúlyos az emberi kegyetlenség, de jelen esetben nem az élethez való jogot sérti meg az elkövető, hanem a kínzás tilalmát. Random személyeket elrabolnak, és mindegyiket különböző ideig különböző módon tartanak fogva. Egytől egyig borzasztóak, ami komoly mentális és egészségügyi problémákat okozhatnak a jövőre nézve, mert hát az igazságosztónk nem hagyja, hogy meghaljanak az áldozatok. Sarah-t  napokig éheztette Howard-tól megvonta az alvást, míg Matt-től hónapokig megvonták a gravitációt és egy tartályban lebegett. És bár fizikailag megszabadultak a fogságból, azonban pszichésen továbbra is rabok maradtak. 



A bűncselekmény megfejtése Corcoran őrmester és dr. Marie Palmer kriminál-pszichológus  feladata, így mind elméleti mind gyakorlati szemmel haladhatunk a megfejtés felé. (Azt nem értem, hogy miért van minden nyomozónak nyomasztó, súlyos múltbeli titka, és ha van is, miért kell minden fülszövegbe bele írni? Ez már kezd egy kicsit unalmassá válni.) A nyomozás a szokásos módon halad, nem éreztem unalmasnak, kifejezetten érdekes volt a pszichológiai megközelítés.

Időközben kiderül, hogy az áldozatok között van kapcsolódási pont, de nem közöttük, hanem a szüleik között. Az emberek fiatal korukban elkövetnek valamit, amit viccesnek szánnak, de lehet, hogy ezzel valaki sérülni fog. Ha valaki retteg a sötétségtől és napokig be van zárva egy sötét pincébe, pszichikailag teljesen megkárosíthatja. Amit a szülők elkövettek annak kárát szenvedik meg a gyerekeik. Mivel ez a múltbeli esemény viszonylag későn derült ki, így az elkövető kiléte is mindaddig bizonytalan volt. 

Az elkövető megbosszulja a múltban történteket, mert kihatott az ő gyermekkorára, így az egész életére. Ebből is látszik az ok-okozati összefüggés, ha nem történt volt meg a múltban, ami történt, ez mind-mind nem történt volna meg. De hát a sorsod a kereszted.  Az elkövető indítéka azonban elég erőtlen volt. Az apja aki – bár a múltbeli eset miatt – egyáltalán nem foglalkozott a családjával, különösebben a fiával, akkor miért kínozza meg azoknak a gyerekeit, akik régen bántották az apját? Miért kell erre az egész életét feláldozni?

Összességében olvasmányos és izgalmas volt. Abból adódóan, hogy nem történtek halálesetek, kissé unalmas is lehet egyes olvasóknak, azonban számomra ezzel kitűnik a többi közül.


ÉRTÉKELÉS


✰ ✰ ✰ ✰

SZEREPLŐK


FŐSZEREPLŐK



ÁLDOZATOK


ÁLDOZATOK SZÜLEI



 KÖSZÖNÖM AZ OLVASÁST!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu