2020. december 28., hétfő

Ker Dukey – K. Webster – Pretty lost dolls– Elveszett babácskák

 

KER DUKEY - K. WEBSTER – 
PRETTY LOST DOLLS - ELVESZETT BABÁCSKÁK


 

FÜLSZÖVEG


Ragadtad ​már meg más lelkét valaha a saját lényeddel,

magadba szívva őt, hogy a részeddé váljon? Én igen.

Végre elkezdtem élni, érezni és szerelembe esni

– ebben a nagy káoszban, ami körülvesz.

Kibújtam a védőpáncélomból, és beengedtem valakit a szívembe.

Nyitva hagytam a lelkemet.

Nyitva hagytam a szívemet.

Nyitva hagytam az ajtót.

Ő pedig elrabolt.

Dillon… sajnálom.


Bennynek volt egy beteg babácskája, hajjajaj.

Aki pont úgy vágyott a sötétségre, mint ő maga, hajjajaj.

Úgyhogy közösen gyötörtek, vadásztak, játszadoztak, hajjajaj.

Bűneik halálos eleggyé összeálltak, ajjajaj.

Ám Bennynek hiányozni kezdett az elveszett babája, hajjajaj.

Bármi áron meg kellett találnia, hogy szerethesse, hajjajaj.

Nem akart kettesben maradni a beteg babájával, hajjajaj.

Terveket szőtt, hogy hazahozza a mocskos babácskáját, ajjajaj.

 

RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/ker-dukey-k-webster-pretty-lost-dolls-elveszett-babacskak/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Családban marad..

Visszaesni ugyanabba a szörnyűséges állapotba, ahol egyszer sikerült megszabadulni, tudva azt, hogy akit éveken át kerestünk, pont ő taszított a mélybe az iszonyatos. Jade minden borzalmakat átélve, továbbra is egy őrült fogságában találja magát, aki a húga elméjét is vissza nem állítható módon megbomlasztotta. De betekintést kapunk Benny elméjébe, a múltjába, ahol megtudhatjuk, hogy bizony a szörnyetegek nem születnek, hanem azzá válnak. A családja mérgező környezetében nőtt fel, ami nem sok esélyt adott neki egy normális életre, hisz ő is az eszköze volt mindazoknak a rémtetteknek, amit a szülei műveltek éveken keresztül, és ennek a tébolynak Macy is részese lett. Macy számára megszakadt a kapcsolat a realitással, nem tud különbséget tenni jó és rossz között, hisz a rabsága miatt egy gyermek és egy elmebeteg szintjén maradt.

A történetben számos embertelen és visszataszító jelenetet olvashatunk, ami az előző részt is felülmúlja. Betekintés kapunk, hogy mivé válik egy gyerek, ha egy ártalmas közegben nő fel és hogy mi az az emberi gonoszság. A kérdés csak az, hogy Jade számára véget ér valaha ez a rémálom, vagy ez a kárhozat egy életen át kísérteni fogja.


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

A folytatás emelt a téten, és még borzongatóbb, rémségesebb tettekről olvashatunk. A második részben már nemcsak Jade szemszögéből figyeljük az eseményeket, hanem Benny és Dillon nézőpontjáról is olvashatunk. Megismerjük Benny gyermekkorát, hogy hogyan is keletkezett a szörnyeteg benne, hogy miként háborodott meg az elméje és miért akar mindenáron egy tökéletes babát magának. Dillon pedig mindenáron meg akarja menteni Jadet, így mindent megtesz a cél érdekében.

Arra egyébként kíváncsi lennék, hogy miért kellett nyolc évet várni Bennynek, hogy megszerezze újra Jade-t. Mit csinált az alatt az idő alatt? Illetve, hogy Macyvel mi történt, hogy változott a félelem őrületté?  Sok kérdésre kaptunk választ a második részben, de még így is sok kérdés megválaszolatlan maradt.

Jade legnagyobb félelme az volt, hogy soha nem fogja megtalálni a kishúgát, és hogy a nyolc év alatt milyen gyötrelmeken mehetett keresztül, akit nem tudott megmenteni akkor, amikor ő megmenekült, de álmában sem gondolta, hogy pont Macy lesz az, aki elrabolja. Így már nem csak Bennytől kell tartania, hanem a húgától is, hiszen szemrebbenés nélkül megölte a szüleit és még sok embert. Macyből árad a gyűlölet és a féltékenység.

Benny múltba való visszatekintése során megtudhatjuk, hogy folyamatosan bántalmazták, emiatt elszigetelten és rettegésben élt egy elhagyatott kunyhóban. Furcsa számomra, hogy kiderül, hogy az apja rendőr, - emellett kiskorúakat rabol és bántalmaz - és a körülbelül húsz év alatt senki se jelentette fel vagy nem volt szemtanúja az esetnek. Senki számára nem volt gyanús? Az anyja pedig babakészítő volt, aki nem elégedett meg az élettelen tárgyakkal így neki egy élő ám tökéletes baba kellet, ha bármi hiba keletkezett, akkor a babától meg kellett szabadulni. Benny számára ott szakadt el a cérna, amikor azt a babát pusztította el az anyja, akit kedvelt, aki iránt érzelmeket táplált.

A féltékenység sok problémát tud okozni egy kapcsolatban, ez okozta Benny vesztét is. Az első részben Jade minden lépését követték és megfigyelés alatt tartották, és nem vették észre, hogy egy jó ideje mással van együtt? Meg amikor elment Dillonhoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Jade vele van, nem gondolt arra, hogy követni fogja? Minden apró részletet kidolgozott az első részben, itt meg elkövet egy ilyen hibát. Ez számomra nem volt teljesen kidolgozott rész.

Macy az évek során elvesztette önuralmát, úgy viselkedik, mint egy gyerek – tekintettel a babazsúrokra és kilányos jelmezekre – közben meg férfiakat kényszerít szexuális együttlétre és embereket mészárol le. Számára egy őrületes és viszonzatlan szerelem jutott, hisz Benny Jade-t szereti. Macy a saját nővérét is megölné, csakhogy megszerezze Bennyt ám sikertelenül, hisz figyelmetlensége miatt Jade kiszabadul így megmenekül.


És a húsz év alatt pont MOST, amikor már minden kiderült, akkor jön, valaki feljelenti azt a rendőrt, aki éveken keresztül terrorban tartotta családját és nőket bántalmazott. De mi csak az utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy ki a titokzatos elvetemült rendőr. Mivel a nyomozócsapatból körülbelül két szereplő volt megnevezve, abból az egyik segített nekik kideríteni, hogy ki lehet az, így nem volt nehéz kitalálni a személyét.  Így visszagondolva érthető, hogy a főnökük az első részben miért akarta Jade-t kényszerpihenőre küldeni, ebben pedig Dillont a protokollra inteni.

Macy hogy Benny kedvében járjon, elrabolja Dillon unokahúgát. Ez a tett annyira balul sül el, hogy Benny egyszerűen megszabadul Macytől, emiatt Jade-nek és Dillonnak sikerül elkapnia Bennyt, hogy soha többé ne okozzon fájdalmat nekik.

Nos a sok borzalom ellenére a történet boldogan ért véget.

vagy MÉGSEM?

Három év eltelte után Jade kap egy babát, ami ugyanazt a bizarr gyermekdalt énekeli, mint Benny a fogsága idején.

Mivel a sorozat négy részből áll, így kérdés, hogy Benny kiszabadult és ő kergeti újra Jade-t az őrületbe vagy valaki más?

Jade is olyan mint Sidney a Sikolyból? Soha nem ér véget számára ez a küzdelem? Folyamatosan vissza-visszatér vaslaki, hogy elkapja? A folytatásban kiderül.


ÉRTÉKELÉS

✰ ✰ ✰ ✰ ✰

FŐSZEREPLŐK

Jade                                                  Macy


Benny                                               Dillon

MELLÉKSZEREPLŐK

   Mama (Benny anyja)       Bethany (az utolsó)      Papa (Benny apja – Stanton)


                    Brent                                  Cassy                                Marcus




KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu