2020. december 19., szombat

Sophie Hannah – Az idegen ház

 

SOPHIE HANNAH –
AZ IDEGEN HÁZ



FÜLSZÖVEG


Látsz ​valamit, de a férjed egészen mást lát.

Neki vagy a szemednek hiszel?

"Hajnali negyed kettő. Connie Bowskill nem tud aludni, szörföl a neten. Bejelentkezik egy ingatlanközvetítő honlapjára, és rákeres egy házra: a cambridge-i Bentley Grove 11-re. Tudja, hogy eladásra kínálják, mivel az előkertben kitették az ingatlanügynökség tábláját. Connie nem sokkal később rákattint a virtuális séta gombjára, kíváncsi a Bentley Grove 11 belsejére. De a nappalit mutató képen, a szőnyeg közepén egy nő fekszik egy hatalmas vértócsában. Connie rémülten ébreszti fel férjét, Kitet. Ám amikor Kit ül a számítógéphez, nem lát holttestet, csak az eredeti bézs szőnyeget egy tökéletesen hétköznapi helyiségben… A rendőrség csak ímmel-ámmal nyomoz egészen addig, míg ki nem derül, hogy más is látta a holttestet…"

 

Hihetünk a saját szemünknek, vagy már abban se bízhatunk, amit mi magunk láttunk? És mi van a férjünkkel? Kettős életet él? Miért titkolja annyira a múltját, a cambridge-i diákéveit?

 

Ő lenne a gyilkos? Charlie és Simon a nászútjukat megszakítva térnek vissza, hogy megoldják a rejtélyt.


RÖVID ÉRTÉKELÉS
https://moly.hu/konyvek/sophie-hannah-az-idegen-haz/en-es-a-konyv/regina_elek

 

Mindenütt jó, de a legjobb otthon..

Egy egyszerű eladó házak nézegetésével kezdődik, de amikor Connie egy holtestet vél felfedezni az élete a feje tetejére áll. Nehéz olyat bizonyítani, amit rajta kívül senki más nem látott, így felmerülhet annak gondolata, hogy valóban látta-e vagy csak a képzelőereje játszott vele. A körülötte lévő emberek vagy saját maga ellensége?

A történet sajátos és kellően feszült, az olvasónak mindvégig megmarad a bizalmatlanság a szereplők felé, és bár tudod, hogy valami nem stimmel, egyszerűen nem tudsz rájönni mi is lehet az. A párbeszédek néhol túl hosszúak és feleslegesek voltak, az események pedig lassan és érdemtelenül haladtak, csak a végén kaptunk információt, ami olyan terjedelmes mennyiségű volt, amit nehéz azonnal megérteni.  


IDÉZET

"Az, hogy őröltség még nem jelenti azt, hogy kitaláció. Az őrültség ugyanolyan valóságos mint az ép ész. Nem kell, hogy megértsük, hogyan cseszi el az életünket – elég, ha önmaga számára működő rendszert alkot."


A FOLYTATÁSBAN SPOLIERES TARTALMAK VANNAK, ÍGY KÉRLEK, CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR ISMERED A TÖRTÉNETET

A pszichológiai thrillerek alapvető ismertető jegye, hogy adott egy nő, aki boldog házasságban él, de csak az első sorokban, hiszen ahogy haladunk az eseményekkel annál jobban érzékeljük, hogy egy toxikus párkapcsolatban él. Az ilyen típusú könyvekben egyrészt pozitívum, hogy érintve van a pszichoanalízis, a szenvedélybetegség vagy a mindennapi életben felmerülő problémák, amit az érintetteken kívül más nem észlelhet a külvilágban. Negatívuma azonban, hogy kevés könyv van, ami kiemelhető a többi közül, hiszen mind egy szerkezetre épül. A főszereplő tipikusan nő, aki szereti a férjét, de azok egészben vagy részben bűnösök szoktak lenni. Szerepel még a meg nem értett család, valamint az ismerős, aki vagy a legjobb barát vagy a legnagyobb ellenség.

Sophie Hannah könyvei is ezen platformba oszthatóak. Jellemző könyveire, hogy nagyon lassan halad a történet, hosszúak a párbeszédek, azonban a végeredményre is ilyen részletes kimerítő jellegű választ kapunk. A nyomozócsapat azonos, de közülük is a főszereplő az antiszociális jellemvonásokkal rendelkező, jóképű meg nem értett nyomozó, aki minden bűntényt felderít.  Az írásmódja is érdekes, mert az aktuális főszereplő, vagyis a sztori kulcsponti szereplője saját szemszögéből mesél, míg a nyomozás szereplői egyes szám harmadik személyben. Mivel ez egy sorozat, így érdemes sorrendbe haladni. Az esetek minden részben függetlenek, inkább a nyomozócsapat szereplői miatt lehet belezavarodni, ha össze-vissza olvassuk a sorozatot.

A bevezetőben olvashatjuk Connie és Kit párbeszédét egy családról, akiről semmilyen információt nem tudunk, de annyit kivehetünk a sorok közül, hogy történt velük valami és az nem volt örömteli.

A történetben Connie boldog házasságban él férjével, Kittel. Egy nap a lefekvés helyett inkább felment az internetre egy bizonyos ház után érdeklődni. A virtuális séta során egy holttestet talál, de rajta kívül senki más nem látta, mivel ezt követően férjét felriasztva megnézetteti vele is, azonban ő nem talál semmit.  Ki-derül, hogy annak a bizonyos háznak kiemelt szerepe van, de erről még semmilyen információt nem kapunk.


Ettől függetlenül Connie tudja mit látott, és mivel az igazságérzete ezt diktálja, értesíti a rendőrséget a történtekről. Bár ő személyesen Simont szerette volna, azonban ő nászúton van Charlie-val. Eközben Charlie húga, Olívia és Chris - aki mellesleg nős - is összegabalyodnak az esküvő estéjén.  

Connie mindvégig egy érdekes karakter, nem tudod eldönteni, hogy ő vagy a körülötte lévő emberek hibbantak. A családja környezetében nőtt fel, emiatt ki akar szabadulni a családi béklyóból. Meg is találták a tökéletes házat, de Connie teste riadót fújt emiatt maradniuk kellett továbbra is a rokonsághoz közel. Fény derül arra, hogy Connie gyanakszik a férje után, de semmiféle bizonyíték nem tud felmutatni a hűtlenségére. A gyanú azzal kezdődött, hogy Kit GPS-ben az "otthon" alatt nem a saját házukat jelölte meg. De míg ő az egyiket állítja Kit a másikat, emiatt Connie bizonytalanná válik és elkezd kételkedni saját magában is. Most melyik állítás igaz? Amit Kit mond vagy az övé..



Mindaddig reménytelenül haladt a nyomozás, amíg fel nem tűnik egy másik szereplő, aki ugyanazt látta amit Connie. Ez a könyv felénél derült ki, amit már a fülszövegben is olvashattunk, tehát semmi érdemleges nem történt ezalatt csak Connie gyötrődése. A nyomozás Simon nélkül megáll az élet, a nyomozók nem értek el semmit, mire ő megérkezett már egyből kezdett beindulni – a maga lassú módján – a történet.

Persze kiderül, hogy az a ház amit Connie a virtuális sétában látott, nem is az, mert a szemben lévő ház a kulcsszereplő. Ezalatt már az ott lakókat valaki bezacskózta és, hogy miért? Hát kevesen szoktak egy házért ölni az biztos. Hiába meg lett magyarázva a motiváció, de komolyan nem gondolt arra az elkövető, hogy ez idő előtt kitudódik? Olyan bonyolult és kockázatos stratégiát eszelt ki, hogy egy házért nem érné meg.

Na és ki az?

A férj. Na erre biztos nem számított senki. Nem elég, hogy hűtlen volt, - ami minden pszicho-thrillerben fellelhető – de ő volt, aki a tökéletes házért mindent megtett a cél érdekében. Persze az is kiderül, hogy a megölt család női tagjával az egyetemi évek alatt sikertelenül végződött udvarlási kísérlet is közrehatott, de akkor is teljesen hihetetlen az egész történet.

Mivel egy ingerszegény és kiszámítható történet, így nagy élményekről nem tudok beszámolni. De Sophie Hannah többi könyvéhez képest az egyik legjobb.

  

ÉRTÉKELÉS

 ✰ ✰ ✰

 

SZEREPLŐK


ENNEK A  RÉSZNEK A SZEREPLŐI



                      Connie                                     Kit                                 Jackie


ÁLLANDÓ SZEREPLŐK

Simon                                                     Charlie

Chris                                                     Olivia



                       Colin                                Proust                                 Sam



 KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTAD !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

John Cure - Hamu